Łyżwiarstwo figurowe na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2014

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii
Skocz do: nawigacja, szukaj
Łyżwiarstwo figurowe na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2014
RR5111-0214R.png
Zimowe Igrzyska Olimpijskie 2014
Soczi
Data 6 – 20 lutego 2014
Liczba konkurencji 4
Łyżwiarstwo figurowe na
Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2014
Soliści mężczyźni kobiety
Pary sportowe taneczne
Zawody drużynowe
wyniki
Kwalifikacje

Rywalizacja łyżwiarzy figurowych na Igrzyskach Olimpijskich 2014 odbywa się będzie w hali Iceberg Skating Palace w Soczi. Medale zostaną rozdane w czterech konkurencjach po raz dwudziesty drugi, przy czym w konkursie drużynowym po raz pierwszy na zimowych igrzyskach olimpijskich.

Kwalifikacje[edytuj | edytuj kod]

Do igrzysk olimpijskich zawodnicy mogli się zakwalifikować podczas dwóch rozgrywanych turniejach w sezonie 2012/2013. Były to Mistrzostwa Świata 2013 oraz rozgrywany we wrześniu 2013 roku turniej Nebelhorn Trophy w Oberstdorfie.

Terminarz[edytuj | edytuj kod]

Data Konkurencja Godzina
6 lutego Zawody drużynowe Program krótki solistów 19:30 UTC+4 / 16:30 CET
Program krótki par sportowych 21:10 UTC+4 / 18:10 CET
8 lutego Taniec krótki par tanecznych 18:30 UTC+4 / 15:30 CET
Program krótki solistek 20:10 UTC+4 / 17:10 CET
Program dowolny par sportowych 22:05 UTC+4 / 19:05 CET
9 lutego Program dowolny solistów 19:30 UTC+4 / 16:30 CET
Program dowolny solistek 20:05 UTC+4 / 17:05 CET
Taniec dowolny par tanecznych 21:10 UTC+4 / 18:10 CET
11 lutego Zawody indywidualne Program krótki par sportowych 19:00 UTC+4 / 16:00 CET
12 lutego Program dowolny par sportowych 19:45 UTC+4 / 16:45 CET
13 lutego Program krótki solistów 19:00 UTC+4 / 16:00 CET
14 lutego Program dowolny solistów 19:00 UTC+4 / 16:00 CET
16 lutego Taniec krótki par tanecznych 19:00 UTC+4 / 16:00 CET
17 lutego Taniec dowolny par tanecznych 19:00 UTC+4 / 16:00 CET
19 lutego Program krótki solistek 19:00 UTC+4 / 16:00 CET
20 lutego Program dowolny solistek 19:00 UTC+4 / 16:00 CET

Zestawienie medalistów[edytuj | edytuj kod]

Konkurencja Złoto Wynik Srebro Wynik Brąz Wynik
Soliści Japonia Yuzuru Hanyū 280,09 Kanada Patrick Chan 275,62 Kazachstan Denis Ten 255,10
Solistki Rosja Adielina Sotnikowa 224,59 Korea Południowa Kim Yu-na 219,11 Włochy Carolina Kostner 216,73
Pary sportowe Rosja Tetiana Wołosożar
Rosja Maksim Trańkow
236,86 Rosja Ksienija Stołbowa
Rosja Fiodor Klimow
218,68 Niemcy Ołena Sawczenko
Niemcy Robin Szolkowy
215,78
Pary taneczne Stany Zjednoczone Meryl Davis
Stany Zjednoczone Charlie White
195,52 Kanada Tessa Virtue
Kanada Scott Moir
190,99 Rosja Jelena Iljinych
Rosja Nikita Kacałapow
183,84
Zawody drużynowe  Rosja 75  Kanada 65  Stany Zjednoczone 60

Wyniki[edytuj | edytuj kod]

Soliści[edytuj | edytuj kod]

Miejsce Zawodnik Reprezentacja Wynik
Gold medal icon.svg Yuzuru Hanyū  Japonia 280,09
Silver medal icon.svg Patrick Chan  Kanada 275,62
Bronze medal icon.svg Denis Ten  Kazachstan 255,10
4. Javier Fernández  Hiszpania 253,92
5. Tatsuki Machida  Japonia 253,42
6. Daisuke Takahashi  Japonia 250,67
7. Yan Han  Chińska Republika Ludowa 246,20
8. Jason Brown  Stany Zjednoczone 239,87
9. Peter Liebers  Niemcy 238,37
10. Michal Březina  Czechy 233,62

Solistki[edytuj | edytuj kod]

Miejsce Zawodniczka Reprezentacja Wynik Strata
Gold medal icon.svg Adielina Sotnikowa  Rosja 224,59 -
Silver medal icon.svg Kim Yu-na  Korea Południowa 219,11 +5,48
Bronze medal icon.svg Carolina Kostner  Włochy 216,73 +7,86
4. Gracie Gold  Stany Zjednoczone 205,53 +19,06
5. Julia Lipnicka  Rosja 200,57 +24,02
6. Mao Asada  Japonia 198,22 +36,37
7. Ashley Wagner  Stany Zjednoczone 193,20 +31,39
8. Akiko Suzuki  Japonia 186,32 +38,27
9. Polina Edmunds  Stany Zjednoczone 183,25 +41,34
10. Maé-Bérénice Meité  Francja 174,53 +50,06

Pary sportowe[edytuj | edytuj kod]

Miejsce Zawodnicy Reprezentacja Wynik
Gold medal icon.svg Tetiana Wołosożar
Maksim Trańkow
 Rosja 236,86
Silver medal icon.svg Ksienija Stołbowa
Fiodor Klimow
 Rosja 218,68
Bronze medal icon.svg Ołena Sawczenko
Robin Szolkowy
 Niemcy 215,78
4. Pang Qing
Tong Jian
 Chińska Republika Ludowa 209,88
5. Kirsten Moore-Towers
Dylan Moscovitch
 Kanada 202,10
6. Wiera Bazarowa
Jurij Łarionow
 Rosja 199,60
7. Meagan Duhamel
Eric Radford
 Kanada 199,53
8. Peng Cheng
Zhang Hao
 Chińska Republika Ludowa 195,72
9. Marissa Castelli
Simon Shnapir
 Stany Zjednoczone 187,82
10. Vanessa James
Morgan Ciprès
 Francja 179,43

Pary taneczne[edytuj | edytuj kod]

Miejsce Zawodnicy Reprezentacja Wynik
Gold medal icon.svg Meryl Davis / Charlie White  Stany Zjednoczone 195,52
Silver medal icon.svg Tessa Virtue / Scott Moir  Kanada 190,99
Bronze medal icon.svg Iljinych, JelenaJelena Iljinych / Kacałapow, NikitaNikita Kacałapow  Rosja 183,48
4. Nathalie Péchalat / Fabian Bourzat  Francja 177,22
5. Bobrowa, JekatierinaJekatierina Bobrowa / Sołowjow, DmitrijDmitrij Sołowjow  Rosja 172,92
6. Anna Cappellini / Luca Lanotte  Włochy 169,50
7. Kaitlyn Weaver / Andrew Poje  Kanada 169,11
8. Madison Chock / Evan Bates  Stany Zjednoczone 164,64
9. Maia Shibutani / Alex Shibutani  Stany Zjednoczone 155,17
10. Penny Coomes / Nicholas Buckland  Wielka Brytania 151,11

Zawody drużynowe[edytuj | edytuj kod]

Miejsce

Reprezentacja

Wynik

Gold medal icon.svg  Rosja 75
Silver medal icon.svg  Kanada 65
Bronze medal icon.svg  Stany Zjednoczone 60
4  Włochy 52
5  Japonia 51
6  Francja 22
7  Chińska Republika Ludowa 20
8  Niemcy 17
9  Ukraina 10
10  Wielka Brytania 8

Bibliografia[edytuj | edytuj kod]

Wikimedia Commons