Amfiteatr w Płocku

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii
Skocz do: nawigacji, wyszukiwania
Widok nocą na amfiteatr

Amfiteatr płocki zlokalizowany jest w niszy pousuwiskowej skarpy wiślanej nad Wisłą. Pierwotne dzieło trzech płockich architektów Czesława Korgula (szef), Ignacego Bladowskiego oraz Henryka Sęczykowskiego powstał w latach 60. XX wieku. Projekt został wykonany społecznie, podobnie jak wszystkie inne prace związane z obiektem. Generalnego wykonawstwa podjęło się Płockie Przedsiębiorstwo Robót Mostowych (Mostostal Płock) przy czynnym udziale innych zakładów pracy oraz młodzieży. Oddany obiekt o pojemności około 3 000 widzów[potrzebne źródło] wkomponował się w wiślaną skarpę i przez prawie 40 lat służył mieszkańcom miasta.

Na początku XXI wieku pojawił się pomysł zrekonstruowania starej i zniszczonej konstrukcji. Spośród kilku projektów wybrany został pomysł Wojciecha Ryżyńskiego oraz Henryka Nowackiego. Ostatecznie zmodernizowany, a właściwie zbudowany od podstaw, nowy płocki amfiteatr podzielony na 14 sektorów i posiadający 3503 miejsca[1] był gotowy do oddania na wiosnę 2007 roku. Jednak wykonana już w czasie trwania budowy analiza ekspertów wykazała, że pylony utrzymujące dach konstrukcji są zbyt słabe i całość może grozić zawaleniem. Zawiadomiony o tym powiatowy inspektor nadzoru budowlanego wstrzymał budowę. Dodatkowa ekspertyza potwierdziła te wnioski. Skutkowało to koniecznością wzmocnienia m. in. pylonów konstrukcji. Budowa płockiego amfiteatru zakończyła się 16 czerwca 2008.

Przypisy

  1. Amfiteatr Płock, Polska (pol.). lastfm.pl. [dostęp 2009-05-17].