Naro-1

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii
Skocz do: nawigacji, wyszukiwania
Naro-1
Makieta Naro naturalnej wielkości (po lewej)
Makieta Naro naturalnej wielkości (po lewej)
Producent Zakł. im. Chruniczewa (pierwszy stopień),
KARI (drugi stopień)
Przeprowadzone starty 3
Nieudane starty 2
Udane starty 33%
Data pierwszego startu 25 sierpnia 2009
Data ostatniego startu 30 stycznia 2013
Wymiary
Długość 33 m
Średnica 3 m
Masa całkowita 140 000 kg
Człony
Człon 1. 1x URM (RD-151)
Człon 2. 1x silnik na paliwo stałe

Naro-1 (pierwotna nazwa Korea Space Launch Vehicle lub KSLV[1]) – pierwsza południowokoreańska rakieta nośna. Swój pierwszy, nieudany start wykonała 25 sierpnia 2009 roku. Zbudowana przez Korea Aerospace Research Institute, narodową agencję kosmiczną Republiki Korei, oraz Korean Air. Pierwszy stopień rakiety dostarczany jest przez zakłady im. Chruniczewa z Rosji. Rakieta odbyła trzy starty z południowokoreańskiego kosmodromu Centrum Kosmicznego Naro, dwa pierwsze zakończone niepowodzeniem, zaś ostatni szczęśliwie wyniósł satelitę na orbitę. Oficjalna nazwa pierwszej rakiety Naro pochodzi od nazwy regionu, w którym położone jest centrum kosmiczne[2][3].

Rakieta Naro-1 oparta jest na pierwszym stopniu rosyjskiej rakiety Angara połączonym z koreańskim drugim stopniem na paliwo stałe. W odróżnieniu do Angary, pierwszy człon jako napęd wykorzystuje silnik RD-151, odmianę silnika RD-191 o słabszej sile ciągu.

Wykaz startów[edytuj | edytuj kod]

L.p. Wersja Data startu Miejsce startu Ładunek Wynik próby Uwagi
1 Naro-1 2009-08-25 08:00 UTC (17:00 KST) Centrum Kosmiczne Naro STSAT-2A Nieudany Nie oddzieliła się osłona satelity, który nie osiągnął orbity
2 Naro-1 2010-06-10, 08:01 UTC (17:01 KST) Centrum Kosmiczne Naro STSAT-2B Nieudany Kontakt utracony 137 s po starcie
3 Naro-1 2013-01-30, 07:00 UTC (16:00 KST) Centrum Kosmiczne Naro STSAT-2C Udany[4]

Przypisy

  1. S. Korea Completes Work on Naro Space Center (ang.). Korea Times, 2009-06-10. [dostęp 2012-08-07].
  2. Korea's 1st Space Rocket Named 'Naro'. Chosun Ilbo, 2009-05-11. [dostęp 2009-12-31].
  3. 한국 첫 우주발사체 이름 '나로' 선정 (kor.). inews24.com, 2009-05-10. [dostęp 2009-05-11].
  4. South Korea launch STSAT-2C via KSLV-1. NASASpaceflight.com. [dostęp 2013-01-30].