Neue Nationalgalerie

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii
Skocz do: nawigacja, szukaj
Nowa Galeria Narodowa
Neue Nationalgalerie
New National Gallery
Oddział Staatliche Museen zu Berlin
Neue Nationalgalerie
Neue Nationalgalerie
Państwo  Niemcy
Miejscowość Berlin
Adres Potsdamer Straße 50
10785 Berlin
Zakres zbiorów sztuka XX wieku
Dyrektor Prof. Dr. Peter-Klaus Schuster
Położenie na mapie Berlina
Mapa lokalizacyjna Berlina
Nowa Galeria Narodowa
Nowa Galeria Narodowa
Położenie na mapie Niemiec
Mapa lokalizacyjna Niemiec
Nowa Galeria Narodowa
Nowa Galeria Narodowa
Ziemia 52°30′25,16″N 13°22′02,82″E/52,506990 13,367450Na mapach: 52°30′25,16″N 13°22′02,82″E/52,506990 13,367450
Commons Multimedia w Wikimedia Commons
Strona internetowa muzeum

Neue Nationalgalerie (dosł. niem. Nowa Galeria Narodowa) – muzeum poświęcone sztuce XX stulecia położone w Berlinie przy Kulturforum. Spektakularny, obszernie przeszklony budynek muzeum został zaprojektowany przez niemieckiego architekta Ludwiga Miesa van der Rohe i jest uznawany za przykład modernizmu.

Wnętrze górnej hali umeblowane jest meblami z serii Barcelona

Neue Nationalgalerie jest jedynym budynkiem wzniesionym przez Miesa van der Rohe na terenie Niemiec po II wojnie światowej. W 1962, będąc w wieku 76 lat, otrzymał on w trybie bezpośrednim zlecenie budowy muzeum w Berlinie. Budynek został ukończony w 1968, rok przed śmiercią architekta. Nowa Galeria Narodowa była pierwszym muzeum zlokalizowanym przy nowym Kulturforum, położonym kilkaset metrów na zachód od placu Poczdamskiego. W pobliżu galerii znajdują się zbudowane przez Hansa Scharouna Biblioteka Państwowa oraz Filharmonia.

Budynek muzeum jest najpełniejszą realizacją rozwijanej przez wiele lat przez Miesa van der Rohe idei przestrzeni uniwersalnej. Budynek ma formę płaskiego stalowego kasetonowego zadaszenia zbudowanego na planie kwadratu o boku 64,8 m, którego wewnętrzna część otoczona jest szklaną ścianą kurtynową, położoną 7,2 m od krawędzi dachu i tworzy główną górną halę muzeum. Stalowy dach wspiera się w położonych na jego krawędziach ośmiu słupach posiadających przekrój w kształcie równoramiennego krzyża. Po dwa słupy przypadające na każdą krawędź dachu odsunięte są od narożników kwadratu tak, że przeszklona hala tworzy wielką otwartą przestrzeń, uporządkowaną jedynie dwoma blokami instalacyjnymi oraz biegami schodów prowadzącymi na dolny poziom muzeum. Hala spoczywa na granitowym postumencie o wymiarach rzutu 105/110 m, położonym na brzegu Landwehrkanal, przy skrzyżowaniu z Potsdamer Straße. Właściwa przestrzeń wystawowa mieści się w kondygnacji cokołu, której większa część nie posiada naturalnego oświetlenia. Po zachodniej, przeciwnej do głównej ulicy stronie cokołu dolna kondygnacja otwiera się obszernym przeszkleniem na otoczony murem ogród, przeznaczony na ekspozycję rzeźb.

Ze względu na całkowicie przeszkloną i jednolitą przestrzeń kondygnacji górnej, jak również nietypową organizację dolnego poziomu muzeum wykazuje poważne trudności w użytkowaniu.

Zobacz też[edytuj | edytuj kod]

Bibliografia[edytuj | edytuj kod]

  • Peter-Klaus Schuster (wyd.) Die Nationalgalerie. Kolonia 2001, ISBN 3-8321-7004-9
  • Rolf D. Weisse Mies van der Rohe. Vision und Realität – von der Concert Hall zur Neuen Nationalgalerie. Entwicklung einer Idee. Poczdam 2001, ISBN 3-929748-12-6
  • Mies van der Rohes Neue Nationalgalerie in Berlin. wyd. Gabriela Wachter, Berlin 1995, ISBN 3-9803212-2-3

Linki zewnętrzne[edytuj | edytuj kod]