Podwójne uderzenie

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii
Skocz do: nawigacji, wyszukiwania

W tym artykule użyto notacji algebraicznej w celu opisania szachowych posunięć.

Chess zhor 26.png
Chess zver 26.png
a8 b8 c8 d8 e8 f8 g8 h8
a7 b7 c7 d7 e7 f7 g7 h7
a6 b6 c6 d6 e6 f6 g6 h6
a5 b5 c5 d5 e5 f5 g5 h5
a4 b4 c4 d4 e4 f4 g4 h4
a3 b3 c3 d3 e3 f3 g3 h3
a2 b2 c2 d2 e2 f2 g2 h2
a1 b1 c1 d1 e1 f1 g1 h1
Chess zver 26.png
Chess zhor 26.png
Podwójne uderzenie
(białe – skoczkiem, a czarne – pionkiem)

W szachach podwójne uderzenie (potocznie widełki) to posunięcie, w którym jedna bierka atakuje dwie bierki przeciwnika jednocześnie, z nadzieją osiągnięcia przewagi materialnej, ponieważ przeciwnik może zapobiec tylko jednej z dwóch gróźb.

Najczęściej do podwójnego uderzenia używa się skoczków. Skoczek wskakuje na pole, z którego atakuje dwie bierki. Na diagramie po prawej stronie biały skoczek jednocześnie atakuje czarnego króla i czarną wieżę. Podwójne uderzenie przeciw królowi jest szczególnie skuteczne, ponieważ zasady gry wymuszają obronę króla przed szachem. W tej sytuacji czarne nie mogą bronić wieży, nie mogą wykonać innego ruchu komplikującego pozycję i muszą wykonać ruch królem, po którym białe mogą zbić wieżę.

Piony również mogą wykonywać podwójne uderzenia, grożąc jednocześnie bierkom przeciwnika znajdującym się po lewej i prawej stronie piona. Na diagramie czarny pion grozi biciem obu białym wieżom (czarne piony poruszają się w dół szachownicy). Tylko jedna z wież może uciec spod bicia.

Hetman również często atakuje jednocześnie dwie bierki, lecz taki ruch jest skuteczny tylko w przypadku, gdy obie bierki nie są bronione. Ponieważ hetman jest figurą cenniejszą od atakowanych bierek, zazwyczaj opłacalne jest bicie hetmanem tylko niebronionych bierek.

Chess zhor 26.png
Chess zver 26.png
a8 b8 c8 d8 e8 f8 g8 h8
a7 b7 c7 d7 e7 f7 g7 h7
a6 b6 c6 d6 e6 f6 g6 h6
a5 b5 c5 d5 e5 f5 g5 h5
a4 b4 c4 d4 e4 f4 g4 h4
a3 b3 c3 d3 e3 f3 g3 h3
a2 b2 c2 d2 e2 f2 g2 h2
a1 b1 c1 d1 e1 f1 g1 h1
Chess zver 26.png
Chess zhor 26.png
Ucieczka z podwójnego uderzenia

Ucieczka z podwójnego uderzenia[edytuj | edytuj kod]

Podwójne uderzenie nie będzie skuteczne, gdy za pomocą jednej z zaatakowanych bierek przeciwnik może stworzyć większą groźbę niż strata (lub niekorzystna wymiana) zaatakowanej bierki. W szczególności, łatwo odeprzeć podwójne uderzenie, gdy jedna z bierek może bezpiecznie szachować.

Diagram obok ilustruje taką właśnie sytuację. Białe będąc na posunięciu mogą zaatakować jednocześnie dwie wieże ruchem skoczka na c6. Skoczek jednak odsłoni kolumnę e i czarna wieża będzie mogła bezpiecznie zaszachować z pola e1 białego króla. Po wymuszonym ruchu króla, spod uderzenia odejdzie druga czarna wieża, wspierając jednocześnie tę pierwszą:

1. Sc6 We1+!
2. Kh2 Wde8

Podwójne uderzenie nie przyniesie więc białym żadnych korzyści.

Zobacz też[edytuj | edytuj kod]

Bibliografia[edytuj | edytuj kod]