STS-112

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii
Skocz do: nawigacja, szukaj
STS-112
Emblemat STS-112
Dane misji
Indeks COSPAR 2002-047A
Zaangażowani Stany Zjednoczone NASA
Oznaczenie kodowe STS-112
Pojazd
Wahadłowiec Atlantis
Załoga
Zdjęcie STS-112
Od lewej: Sandra H. Magnus, David A. Wolf, Pamela A. Melroy, Jeffrey S. Ashby, Piers J. Sellers, Fyodor Yurchikhin
Dowódca Jeffrey S. Ashby
Start
Miejsce startu  Stany Zjednoczone, KSC, LC39-B
Początek misji 7 października 2002, 21:45 czasu polskiego (19:45:51 UTC)
Orbita okołoziemska
Apogeum 405 km
Perygeum 273 km
Okres orbitalny 91,3 min
Inklinacja orbity 51,6°
Lądowanie
Miejsce lądowania KSC, pas startowy 33
Lądowanie 18 października 2002, 17:44 czasu polskiego (15:44:35 UTC)
Czas trwania misji 10 dni, 19 godzin, 57 minut i 49 sekund[1]
Przebyta odległość 7,24 mln km[1]
Liczba okrążeń Ziemi 170[1]
Program lotów wahadłowców
Commons Multimedia w Wikimedia Commons

STS-112 (ang. Space Transportation System) – 10-dniowa misja wahadłowca Atlantis do Międzynarodowej Stacji Kosmicznej w październiku 2002 roku[1]. Był to dwudziesty szósty lot promu kosmicznego Atlantis i sto jedenasty programu lotów wahadłowców[1].

Załoga[edytuj | edytuj kod]

(liczba w nawiasie oznacza liczbę lotów odbytych przez każdego z astronautów)

Parametry misji[edytuj | edytuj kod]

Cel misji[edytuj | edytuj kod]

  • Piętnasty lot wahadłowca na stację kosmiczną ISS – dostarczenie segmentu S1 kratownicy ITS.

Dokowanie do ISS[edytuj | edytuj kod]

  • Połączenie z ISS: 9 października 2002, 15:16:15 UTC
  • Odłączenie od ISS: 16 października 2002, 13:13:30 UTC
  • Łączny czas dokowania: 6 dni, 21 h, 57 min, 15 s

Zobacz też[edytuj | edytuj kod]

Przypisy

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 KSC: Podsumowanie misji STS-112 (ang.). [dostęp 2014-06-22].
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 Mark Wade: STS-112 (ang.). W: Encyclopedia Astronautica [on-line]. [dostęp 2014-06-22].

Linki zewnętrzne[edytuj | edytuj kod]