Sherwood (las)

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii
Skocz do: nawigacja, szukaj
Ujednoznacznienie Ten artykuł dotyczy lasu. Zobacz też: inne znaczenia nazwy "Sherwood".
Tablica przy centrum informacyjnym
Brzozy w lesie Sherwood

Sherwoodlas otaczający wioskę Edwinstowe w hrabstwie Nottinghamshire w Anglii. Ten, znany na całym świecie teren rekreacyjny o powierzchni 423 ha, jest pozostałością dawnej, znacznie większej puszczy, związanej z legendą Robin Hooda. Według legendy, Robin Hood podróżował po tym obszarze w latach 1191-1234. Były to wówczas królewskie lasy, obejmujące kilka sąsiednich hrabstw, w których urządzano polowania. Jako teren rekreacyjny, las został udostępniony publicznie w 1969 roku przez Radę Hrabstwa Nottinghamshire a od 2002 roku jest rezerwatem przyrody. W 2007 roku do utworzonego wcześniej rezerwatu włączono obszar Budby South Forest, największego w hrabstwie wrzosowiska.

Sherwood jako popularna atrakcja turystyczna przyciąga rocznie ponad 0,5 mln turystów z całego świata. Liczba odwiedzających znacznie wzrosła, gdy w październiku 2006 telewizja BBC rozpoczęła emisję nowego serialu o przygodach Robin Hooda.

Co roku, w lecie, przez tydzień odbywa się tutaj festiwal Robin Hooda, na którym przywoływane są różne średniowieczne zabawy i obyczaje.

Major Oak[edytuj | edytuj kod]

Najbardziej znanym miejscem w Sherwood jest legendarny dąb szypułkowy zwany Major Oak, będący według lokalnych przekazów główną kwaterą Robin Hooda. Ma on około 800 lat a od XIX wieku jego masywne gałęzie są podtrzymywane przez system wsporników.

Plany na przyszłość[edytuj | edytuj kod]

W 2006 roku zdecydowano zastąpić dotychczasowe centrum informacyjne nowym. Na początku 2007 roku wybrany został projekt nowego centrum. Będzie miało ono postać dużego drzewa, które pomieści przestrzenie wystawowe, sklep, kawiarnię i punkt informacyjny. Na poziomie 'korzeni' znajdzie się także centrum konferencyjne, wypożyczalnia rowerów i centrum edukacyjne. W koronie umieszczona zostanie restauracja i taras widokowy. W okolicy umiejscowione zostaną tereny piknikowe, parkingi oraz liczne punkty edukacyjne. Nowy kompleks będzie przyjazny dla środowiska i będzie wykorzystywał odnawialne źródła energii. Ponad 18-metrowe drzewo będzie wykonane z drewna, wsparte na stalowej, wewnętrznej konstrukcji.

Linki zewnętrzne[edytuj | edytuj kod]