Wikipedia:Usuwanie wersji

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii
Skocz do: nawigacji, wyszukiwania

Skrót: WP:UW, WP:UWS

link= Ta strona opisuje zasadę polskojęzycznej Wikipedii. Jest powszechnie uznawana za standard, który wszyscy uczestnicy projektu powinni zachowywać. Śmiało edytuj tę stronę, ale najpierw upewnij się, że Twoje zmiany odzwierciedlają konsensus. W przypadku wątpliwości przejdź na stronę dyskusji.

Usuwanie wersji to narzędzie pozwalające usuwać pojedyncze wersje z historii edycji i operacji. Dostępne jest dla administratorów jako deleterevision.

Uprawnienie do usuwania wersji nie powinno być mylone z uprawnieniem oversight (pod linkiem można znaleźć szczegółowe informacje na temat tego uprawnienia). Najogólniej mówiąc pierwsze służy do usuwania treści, które są obraźliwe, wulgarne lub mogą być niezgodne z prawem. Natomiast oversight ukrywa treści, do których dostęp powinna mieć jak najmniejsza liczba osób, przykładem takich treści jest adres zamieszkania, numer telefonu, PESEL, dane osobowe osoby występującej anonimowo, które zostały ujawnione wbrew jej woli, a także informacje mogące być zniesławieniem.

W celu usunięcia całej strony, należy postępować zgodnie z zasadami ekspresowego kasowania.

Wnioski o usunięcie wersji należy składać na stronie Wikipedia:Prośby do administratorów.

Zasady usuwania[edytuj | edytuj kod]

Narzędzie można użyć wobec:

  1. Edycji w całości naruszającej prawa autorskie. Nie dotyczy późniejszych wersji, które zostały dokonane w dobrej wierze i jedynie zawierały wcześniejszą, naruszającą prawo autorskie wersję.
  2. Treści stron, nazw użytkowników oraz opisów zmian, które mogą naruszać prawo, wyjątkowo wulgarnych lub mogących obrażać bądź upokarzać instytucję, osobę lub grupę ludzi. Wymienionych przypadków nie należy utożsamiać z racjonalną krytyką, która jest jak najbardziej dopuszczalna. Poza przestrzenią główną interwencje należy ograniczyć do szczególnie rażących przypadków, zaś w przypadku stron użytkowników czy ich dyskusji decyzję pozostawić danemu użytkownikowi, jeśli jest aktywny.
  3. Linków do stron internetowych, które mogą naruszać prawo (np. wszelka pornografia, nawołują do nienawiści).
  4. Skryptów i innych działań technicznych zakłócających możliwość czytania strony.

Ponadto w rejestrze operacji nie należy podejmować żadnych usunięć. Każdy użytkownik powinien mieć swobodny dostęp do podejmowanych operacji przez innych użytkowników. Szczególne przypadki należy zgłaszać rewizorom, którzy przed wszystkimi mogą ukryć operację budzącą zastrzeżenia (np. operacja usunięcia strony, której tytuł zawiera adres zamieszkania wikipedysty).

Szczegóły techniczne[edytuj | edytuj kod]

Przy każdej wersji znajduje się przycisk (pokaż/usuń), który prowadzi do strony specjalnej pozwalającej usunąć wskazany element:

  • tekst danej edycji lub operacji,
  • nazwę użytkownika, który wykonał edycję lub operację,
  • opis zmian edycji lub operacji.

Usuwać można tylko ten element, który spełnia zasady usunięcia. Należy pamiętać, że nie ma możliwości usunięcia najnowszej wersji strony.

Każda operacja dokonywana w ramach usuwania wersji musi zawierać powód jej dokonania (wybiera się z listy „Powód” lub wpisuje się ją w polu „Inny lub dodatkowy powód:”).

Rejestr usuwania znajduje się na stronie Specjalna:Rejestr/delete. Możliwość podglądu i odtworzenia usuniętych wersji odbywa się za pomocą strony Specjalna:Odtwórz.

Zobacz też[edytuj | edytuj kod]