Przejdź do zawartości

Łyżwiarstwo szybkie na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2022

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii
 Główny artykuł: Zimowe Igrzyska Olimpijskie 2022.
Łyżwiarstwo szybkie na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2022
Ilustracja
Zimowe Igrzyska Olimpijskie 2022
Pekin
ZIO 2018 ZIO 2026
Miejsce

Pekin, National Speed Skating Oval

Data

5–19 lutego 2022

Liczba konkurencji

14

Łyżwiarstwo szybkie na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2022 – jedna z dyscyplin rozgrywanych podczas igrzysk w dniach 5–19 lutego 2022 w hali Ice Ribbon w Pekinie, w Chinach. Zawody odbędą się w czternastu konkurencjach: wyścigu na 500 m, 1000 m, 1500 m, masowym, drużynowym kobiet i mężczyzn oraz 5000 m i 10 000 m mężczyzn i 3000 m i 5000 m kobiet.

Terminarz[edytuj | edytuj kod]

Oficjalny terminarz igrzysk[1].

Data Godzina Konkurencja Mistrz IO 2018
05 lutego 16:30 (UTC+08:00) / 9:30 (CET) 3000 m kobiet Holandia Carlijn Achtereekte
06 lutego 16:30 (UTC+08:00) / 9:30 (CET) 5000 m mężczyzn Holandia Sven Kramer
07 lutego 16:30 (UTC+08:00) / 9:30 (CET) 1500 m kobiet Holandia Ireen Wüst
08 lutego 18:30 (UTC+08:00) / 11:30 (CET) 1500 m mężczyzn Holandia Kjeld Nuis
10 lutego 20:00 (UTC+08:00) / 13:00 (CET) 5000 m kobiet Holandia Esmee Visser
11 lutego 16:00 (UTC+08:00) / 9:00 (CET) 10 000 m mężczyzn Kanada Ted-Jan Bloemen
12 lutego 16:00 (UTC+08:00) / 9:00 (CET) Bieg drużynowy kobiet
16:53 (UTC+08:00) / 9:53 (CET) 500 m mężczyzn Norwegia Håvard Holmefjord Lorentzen
12 lutego 21:00 (UTC+08:00) / 14:00 (CET) Bieg drużynowy mężczyzn
21:56 (UTC+08:00) / 14:56 (CET) 500 m kobiet Japonia Nao Kodaira
15 lutego 14:30 (UTC+08:00) / 7:30 (CET) Bieg drużynowy kobiet Japonia
Ayano Satō
Miho Takagi
Nana Takagi
Ayaka Kikuchi
Bieg drużynowy mężczyzn Norwegia
Håvard Bøkko
Simen Spieler Nilsen
Sverre Lunde Pedersen
Sindre Henriksen
17 lutego 16:30 (UTC+08:00) / 9:30 (CET) 1000 m kobiet Holandia Jorien ter Mors
18 lutego 16:30 (UTC+08:00) / 9:30 (CET) 1000 m mężczyzn Holandia Kjeld Nuis
19 lutego 15:00 (UTC+08:00) / 7:00 (CET) Bieg masowy kobiet Japonia Nana Takagi
Bieg masowy mężczyzn Korea Południowa Lee Seung-hoon

Medaliści[edytuj | edytuj kod]

Konkurencja Złoto Czas Srebro Czas Brąz Czas
Mężczyźni
500 m Gao Tingyu 34,32 OR Korea Południowa Cha Min-kyu 34,39 Japonia Wataru Morishige 34,49
1000 m Holandia Thomas Krol 1:07,92 Kanada Laurent Dubreuil 1:08,32 Norwegia Håvard Holmefjord Lorentzen 1:08,48
1500 m Holandia Kjeld Nuis 1:43.21 OR Holandia Thomas Krol 1:43.55 Korea PołudniowaKim Min-seok 1:44.24
5000 m Szwecja Nils van der Poel 6:08,84 OR Holandia Patrick Roest 6:09,31 Norwegia Hallgeir Engebråten 6:09,88
10 000 m Szwecja Nils van der Poel 12:30,74 WR OR Holandia Patrick Roest 12:44,59 Włochy Davide Ghiotto 12:45,98
Bieg masowy Belgia Bart Swings 7:47,11 Korea Południowa Chung Jae-won 7:47,18 Korea Południowa Lee Seung-hoon 7:47,204
Bieg drużynowy  Norwegia
Hallgeir Engebråten
Peder Kongshaug
Sverre Lunde Pedersen
3:38,08  Rosyjski Komitet Olimpijski
Daniił Ałdoszkin
Siergiej Trofimow
Rusłan Zacharow
3:40,46  Stany Zjednoczone
Casey Dawson
Emery Lehman
Joey Mantia
3:38,81
Kobiety
500 m Stany Zjednoczone Erin Jackson 37,04 Japonia Miho Takagi 37,12 Angielina Golikowa 37,21
1000 m Japonia Miho Takagi 1:13:19 Holandia Jutta Leerdam 1:13,83 Stany Zjednoczone Brittany Bowe 1:14,61
1500 m Holandia Ireen Wüst 1:52,28 OR Japonia Miho Takagi 1:53,72 Holandia Antoinette de Jong 1:54,82
3000 m Holandia Irene Schouten 3:56,93 OR Włochy Francesca Lollobrigida 3:58,06 Kanada Isabelle Weidemann 3:58,64
5000 m Holandia Irene Schouten 6:43,51 OR Kanada Isabelle Weidemann 6:48,18 Czechy Martina Sáblíková 6:50,09
Bieg masowy Holandia Irene Schouten 8:14,73 Kanada Ivanie Blondin 8:14,79 Włochy Francesca Lollobrigida 8:14,89
Bieg drużynowy  Kanada
Ivanie Blondin
Valérie Maltais
Isabelle Weidemann
2:53,44 OR  Japonia
Ayano Satō
Miho Takagi
Nana Takagi
3:04,47  Holandia
Marijke Groenewoud
Irene Schouten
Ireen Wüst
2:56,86

Klasyfikacja medalowa[edytuj | edytuj kod]

Miejsce Państwo złoto srebro brąz Razem
1.  Holandia 4 3 1 8
2.  Szwecja 2 0 0 2
3.  Chiny 1 0 0 1
 Stany Zjednoczone 1 0 0 1
5.  Japonia 0 2 1 3
6.  Włochy 0 1 2 3
7.  Kanada 0 1 1 2
 Korea Południowa 0 1 1 2
9.  Czechy 0 0 1 1
 Norwegia 0 0 1 1
 Rosyjski Komitet Olimpijski 0 0 1 1

Przypisy[edytuj | edytuj kod]