Biegi narciarskie na Zimowych Igrzyskach Paraolimpijskich 2018

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania
Biegi narciarskie na Zimowych Igrzyskach Paraolimpijskich 2018
Ilustracja
Zimowe Igrzyska Paraolimpijskie 2018
Pjongczang
ZIP 2014 ZIP 2022
Miejsce Daegwallyeong-myeon, Alpensia Biathlon Centre
Data 11 – 18 marca 2018
Liczba konkurencji 20

Biegi narciarskie na Zimowych Igrzyskach Paraolimpijskich 2018 – jedna z dyscyplin rozgrywanych podczas igrzysk w dniach 11–18 marca 2018 w Daegwallyeong-myeon, w Korei Południowej. Podczas zawodów odbędzie się 20 konkurencji[1].

Terminarz[edytuj | edytuj kod]

Oficjalny terminarz igrzysk[2].

Data Godzina Konkurencja Mistrz IP 2014
11 marca 10:00 (UTC+09:00) / 2:00 (CET) 15 km mężczyzn, osoby siedzące Rosja Roman Pietuszkow
11:15 (UTC+09:00) / 3:15 (CET) 12 km kobiet, osoby siedzące Ukraina Ludmyła Pawłenko
12 marca 10:00 (UTC+09:00) / 2:00 (CET) 20 km stylem dowolnym mężczyzn, osoby stojące Rosja Ruszan Minnegułow
10:25 (UTC+09:00) / 2:25 (CET) 20 km mężczyzn, osoby niewidome Kanada Brian McKeever
12:00 (UTC+09:00) / 4:00 (CET) 15 km stylem dowolnym kobiet, osoby niewidzące Rosja Jelena Remizowa
12:15 (UTC+09:00) / 4:15 (CET) 15 km stylem dowolnym kobiet, osoby stojące Szwecja Helene Ripa
14 marca 13:06 (UTC+09:00) / 5:06 (CET) Sprint mężczyzn (1,1 km), osoby siedzące Rosja Roman Petuszkow
13:20 (UTC+09:00) / 5:20 (CET) Sprint kobiet (1,1 km), osoby siedzące Norwegia Mariann Marthinsen
13:34 (UTC+09:00) / 5:34 (CET) Sprint stylem klasycznym mężczyzn (1,5 km), osoby stojące Rosja Kiriłł Michajłow
13:48 (UTC+09:00) / 5:48 (CET) Sprint stylem klasycznym kobiet (1,5 km), osoby stojące Rosja Anna Burmistrowa
14:02 (UTC+09:00) / 6:02 (CET) Sprint stylem klasycznym mężczyzn (1,5 km), osoby niewidzące Kanada Brian McKeever
14:16 (UTC+09:00) / 6:16 (CET) Sprint stylem klasycznym kobiet (1,5 km), osoby niewidzące Rosja Michalina Łysowa
17 marca 10:00 (UTC+09:00) / 2:00 (CET) 10 km stylem klasycznym mężczyzn, osoby niewidzące Kanada Brian McKeever
10:15 (UTC+09:00) / 2:15 (CET) 10 km stylem klasycznym mężczyzn, osoby stojące Rosja Aleksandr Pronkow
11:45 (UTC+09:00) / 3:45 (CET) 7,5 km stylem klasycznym kobiet, osoby stojące Rosja Anna Burmistrowa
11:55 (UTC+09:00) / 3:55 (CET) 7,5 km stylem klasycznym kobiet, osoby niewidzące Rosja Jelena Remizowa
12:40 (UTC+09:00) / 4:40 (CET) 7,5 km mężczyzn, osoby siedzące Kanada Chris Klebl
12:55 (UTC+09:00) / 4:55 (CET) 5 km kobiet, osoby siedzące Niemcy Andrea Eskau
18 marca 10:00 (UTC+09:00) / 2:00 (CET) Sztafeta mieszana 4 × 2,5 km  Rosja
Alena Kaufman
Swietłana Konowałowa
Nikołaj Połuchin
Jelena Remizowa
11:00 (UTC+09:00) / 3:00 (CET) Sztafeta otwarta 4 × 2,5 km  Rosja
Władysław Łekomcew
Ruszan Minnegułow
Grigorij Murygin
Roman Pietuszkow

Medaliści[edytuj | edytuj kod]

Konkurencja Klasa Gold medal Paralympics.svg Złoto Czas Silver medal Paralympics.svg Srebro Czas Bronze medal Paralympics.svg Brąz Czas
Sprint kobiet Osoby siedzące Stany Zjednoczone Oksana Masters 4:06,7 Niemcy Andrea Eskau 4:08,8 Paralympic flag (2010-2019).svg Marta Zajlullina 4:10,4
Osoby stojące Paralympic flag (2010-2019).svg Anna Milenina 5:11,1 Norwegia Vilde Nilsen 5:14,2 Kanada Natalie Wilkie 5:14,3
Osoby niewidome Białoruś Swiatłana Sachanenka 4:29,9 Paralympic flag (2010-2019).svg Michalina Łysowa 4:44,0 Ukraina Oksana Szyszkowa 4:45,6
5 km kobiet Osoby siedzące Stany Zjednoczone Oksana Masters 16:42,0 Niemcy Andrea Eskau 16:53,5 Paralympic flag (2010-2019).svg Marta Zajnullina 17:25,4
7,5 km kobiet Osoby stojące Kanada Natalie Wilkie 22:12,2 Paralympic flag (2010-2019).svg Jekaterina Rumiancewa 22:13,8 Kanada Emily Young 22:13,9
Osoby niewidome Białoruś Swiatłana Sachanenka 22:19,3 Paralympic flag (2010-2019).svg Michalina Łysowa 22:55,6 Austria Carina Edlinger 23:22,9
12 km kobiet Osoby siedzące Stany Zjednoczone Kendall Gretsch 38:15,9 Niemcy Andrea Eskau 38:48,3 Stany Zjednoczone Oksana Masters 39:04,9
15 km kobiet Osoby stojące Paralympic flag (2010-2019).svg Jekaterina Rumiancewa 49:37,6 Paralympic flag (2010-2019).svg Anna Milenina 50:55,6 Ukraina Ludmiła Liaszenko 51:06,6
Osoby niewidome Białoruś Swiatłana Sachanenka 49:11,7 Ukraina Oksana Szyszkowa 49:19,5 Paralympic flag (2010-2019).svg Michalina Łysowa 52:29,2
Sprint mężczyzn Osoby siedzące Stany Zjednoczone Andrew Soule 3:31,4 Białoruś Dzmitryj Łoban 3:31,4 Stany Zjednoczone Daniel Cnossen 3:31,8
Osoby stojące Kazachstan Aleksandr Koliadin 4:19,7 Japonia Yoshihiro Nitta 4:20,5 Kanada Mark Arendz
Finlandia Ilkka Tuomisto
4:20,8
Osoby niewidome Kanada Brian McKeever 4:03,2 Szwecja Zebastian Modin 4:05,7 Norwegia Erik Bye 4:32,7
7,5 km mężczyzn Osoby siedzące Korea Południowa Sin Eui-hyun 22:28,4 Stany Zjednoczone Daniel Cnossen 22:33,7 Ukraina Maksym Jarowy 22:39,9
10 km mężczyzn Osoby stojące Japonia Yoshihiro Nitta 24:06,8 Ukraina Grygorij Wowczyński 24:15,5 Kanada Mark Arendz 24:27,1
Osoby niewidome Kanada Brian McKeever 23:17,8 Stany Zjednoczone Jake Adicoff 24:31,3 Białoruś Juryj Hołub 24:37,1
15 km mężczyzn Osoby siedzące Ukraina Maksym Jarowy 41:37,0 Stany Zjednoczone Daniel Cnossen 42:20,7 Korea Południowa Sin Eui-hyun 42:28,9
20 km mężczyzn Osoby stojące Ukraina Igor Reptiuch 44:52,4 Francja Benjamin Daviet 46:48,9 Norwegia Håkon Olsrud 47:10,6
Osoby niewidome Kanada Brian McKeever 46:02,4 Białoruś Juryj Hołub 47:07,5 Francja Thomas Clarion 47:24,4
Sztafeta mieszana 4 x 2,5 km  Ukraina
Julija Batenkowa
Ludmyła Liaszenko
Oksana Szyszkowa
Jurij Utkin
24:31,9  Kanada
Mark Arendz
Chris Klebl
Natalie Wilkie
Emily Young
25:21,9  Niemcy
Alexander Ehler
Andrea Eskau
Steffen Lehmker
25:25,3
Sztafeta otwarta 4 x 2,5 km  Francja
Anthony Chalençon
Thomas Clarion
Benjamin Daviet
22:46,6  Norwegia
Eirik Bye
Håkon Olsrud
Nils-Erik Ulset
23:09,1  Kanada
Collin Cameron
Brian McKeever
23:52,4

Przypisy[edytuj | edytuj kod]

  1. Cross-Country Skiing (ang.). Pyeongchang 2018. [dostęp 2018-03-09].
  2. Schedule (ang.). Pyeongchang 2018. [dostęp 2018-03-09].

Linki zewnętrzne[edytuj | edytuj kod]