Bobsleje na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2014

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii
Skocz do: nawigacja, szukaj
Bobsleje na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2014
Bobsleigh pictogram.svg
Zimowe Igrzyska Olimpijskie 2014
Soczi
Gtk-go-back-ltr.svg ZIO 2010 ZIO 2018 Gtk-go-forward-ltr.svg
Miejsce Centrum sportu saneczkowego Sanki
Data 15 – 22 lutego 2014
Liczba konkurencji 3
Bobsleje na
Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2014
Dwójki mężczyźni kobiety
Czwórki mężczyźni
Kwalifikacje

Bobsleje na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2014 – jedna z dyscyplin rozgrywanych podczas igrzysk w dniach 15 – 22 lutego 2014. Zawodnicy i zawodniczki rywalizowali w dwójkach mężczyzn, czwórkach mężczyzn i w dwójkach kobiet. Bobsleiści o medale podczas igrzysk walczyli po raz 21. Łącznie rozdane zostały trzy komplety medali. Zawody odbyły się w Krasnej Polanie niedaleko Soczi, na torze Sanki.

Kwalifikacje[edytuj | edytuj kod]

Terminarz[edytuj | edytuj kod]

Data Konkurencja Godzina
16 lutego Ślizg dwójek mężczyzn 1. i 2. zjazd 20:15 UTC+4 / 17:15 CET
17 lutego 3. i 4. zjazd 18:30 UTC+4 / 15:30 CET
18 lutego Ślizg dwójek kobiet 1. i 2. zjazd 19:15 UTC+4 / 16:15 CET
19 lutego 3. i 4. zjazd 20:15 UTC+4 / 17:15 CET
22 lutego Ślizg czwórek mężczyzn 1. i 2. zjazd 20:30 UTC+4 / 17:30 CET
23 lutego 3. i 4. zjazd 13:30 UTC+4 / 10:30 CET

Zestawienie medalistów[edytuj | edytuj kod]

Konkurencja Złoto Wynik Srebro Wynik Brąz Wynik
Ślizg dwójek mężczyzn  Rosja
Aleksandr Zubkow
Aleksiej Wojewoda
3:45,39  Szwajcaria
Beat Hefti
Alex Baumann
3:46,05  Stany Zjednoczone
Steven Holcomb
Steve Langton
3:46,27
Ślizg dwójek kobiet  Kanada
Kaillie Humphries
Heather Moyse
3:50,61  Stany Zjednoczone
Elana Meyers
Lauryn Williams
3:50,71  Stany Zjednoczone
Jamie Greubel
Aja Evans
3:51,61
Ślizg czwórek mężczyzn  Rosja
Aleksandr Zubkow
Dmitrij Trunenkow
Aleksej Negodajło
Aleksiej Wojewoda
3:40,60  Łotwa
Oskars Melbārdis
Arvis Vilkaste
Daumants Dreiškens
Jānis Strenga
3:40,69  Stany Zjednoczone
Steven Holcomb
Steve Langton
Curtis Tomasevicz
Chris Fogt
3:40,99

Wyniki[edytuj | edytuj kod]

Ślizg dwójek mężczyzn[edytuj | edytuj kod]

Miejsce Reprezentacja Zawodnicy Czas Strata
Gold medal icon.svg  Rosja Aleksandr Zubkow
Aleksiej Wojewoda
3:45,39
Silver medal icon.svg  Szwajcaria Beat Hefti
Alex Baumann
3:46,05 +0,66
Bronze medal icon.svg  Stany Zjednoczone Steven Holcomb
Steve Langton
3:46,27 +0,88
4.  Rosja Aleksandr Kasjanow
Maksim Bieługin
3:46,30 +0,91
5.  Łotwa Oskars Melbardis
Daumants Dreiskens
3:46,48 +1,09
6.  Kanada Justin Kripps
Bryan Barnett
3:46,62 +1,23
7.  Kanada Chris Spring
Jesse Lumsden
3:46,79 +1,40
8.  Niemcy Francesco Friedrich
Jannis Bäcker
3:46,85 +1,46
9.  Kanada Lyndon Rush
Lascelles Oneil Brown
3:46,88 +1,49
10.  Szwajcaria Rico Peter
Juerg Egger
3:46,96 +1,57

Ślizg dwójek kobiet[edytuj | edytuj kod]

Miejsce Reprezentacja Zawodniczki Czas Strata
Gold medal icon.svg  Kanada Kaillie Humphries
Heather Moyse
3:50,61
Silver medal icon.svg  Stany Zjednoczone Elana Meyers
Lauryn Williams
3:50,71 +0,10
Bronze medal icon.svg  Stany Zjednoczone Jamie Greubel
Aja Evans
3:51,61 +1,00
4.  Holandia Esmé Kamphuis
Judith Vis
3:52,27 +1,66
5.  Niemcy Sandra Kiriasis
Franziska Fritz
3:52,29 +1,68
6.  Belgia Elfje Willemsen
Hanna Mariën
3:52,57 +1,96
7.  Niemcy Cathleen Martini
Christin Senkel
3:52,71 +2,10
8.  Szwajcaria Fabienne Meyer
Tanja Mayer
3:53,20 +2,59
9.  Rosja Olga Stulniewa
Ludmiła Udobkina
3:53,46 +2,85
10.  Niemcy Anja Schneiderheinze-Stöckel
Stephanie Schneider
3:53,74 +3,13

Ślizg czwórek mężczyzn[edytuj | edytuj kod]

Miejsce Reprezentacja Zawodnicy Czas Strata
Gold medal icon.svg  Rosja Aleksandr Zubkow
Dmitrij Trunenkow
Aleksej Negodajło
Aleksiej Wojewoda
3:40,60
Silver medal icon.svg  Łotwa Oskars Melbārdis
Arvis Vilkaste
Daumants Dreiškens
Jānis Strenga
3:40,69 +0,09
Bronze medal icon.svg  Stany Zjednoczone Steven Holcomb
Steve Langton
Curtis Tomasevicz
Chris Fogt
3:40,99 +0,39
4.  Rosja Aleksander Kasjanow
Maksim Belugin
Ilwir Huzin
Aleksej Puszkarew
3:41,02 +0,42
5.  Wielka Brytania John James Jackson
Bruce Tasker
Stuart Benson
Joel Fearon
3:41,10 +0,50
6.  Niemcy Maximilian Arndt
Alexander Rödiger
Marko Hübenbecker
Martin Putze
3:41,42 +0,82
7.  Niemcy Thomas Florschütz
Kevin Kuske
Joshua Bluhm
Christian Poser
3:41,51 +0,91
8.  Szwajcaria Beat Hefti
Jürg Egger
Alex Baumann
Thomas Lamparter
3:41,75 +1,15
9.  Kanada Lyndon Rush
David Bissett
Lascelles Oneil Brown
Neville Wright
3:41,76 +1,16
10.  Niemcy Francesco Friedrich
Gregor Bermbach
Jannis Bäcker
Thorsten Margis
3:41,80 +1,20

Bibliografia[edytuj | edytuj kod]