Bobsleje na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2022

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania
 Główny artykuł: Zimowe Igrzyska Olimpijskie 2022.
Bobsleje na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2022
Ilustracja
Zimowe Igrzyska Olimpijskie 2022
Pekin
ZIO 2018 ZIO 2026
Miejsce

Yanqing National Sliding Centre

Data

13–20 lutego 2022

Liczba konkurencji

4

Bobsleje na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2022 – jedna z dyscyplin rozgrywanych podczas igrzysk w dniach 13–20 lutego 2022 na torze National Sliding Centre w Pekinie, w Chinach. Na igrzyskach zadebiutuje konkurencja monobob kobiet.

Terminarz[edytuj | edytuj kod]

Oficjalny terminarz igrzysk[1].

Data Godzina Konkurencja Mistrz IO 2018
13 lutego 9:30 (UTC+08:00) / 2:30 (CET) 1 i 2 ślizg Monobob kobiet -
14 lutego 9:30 (UTC+08:00) / 2:30 (CET) 3 i 4 ślizg monobob kobiet
20:05 (UTC+08:00) / 13:05 (CET) 1 i 2 ślizg dwójek mężczyzn
15 lutego 20:15 (UTC+08:00) / 13:15 (CET) 3 i 4 ślizg dwójek mężczyzn Kanada
Justin Kripps
Alexander Kopacz
Niemcy
Francesco Friedrich
Thorsten Margis
18 lutego 19:50 (UTC+08:00) / 12:50 (CET) 1 i 2 ślizg dwójek kobiet
19 lutego 9:30 (UTC+08:00) / 2:30 (CET) 1 i 2 ślizg czwórek mężczyzn
20:00 (UTC+08:00) / 13:00 (CET) 3 i 4 ślizg dwójek kobiet Niemcy Mariama Jamanka
Niemcy Lisa Buckwitz
20 lutego 9:30 (UTC+08:00) / 2:30 (CET) 3 i 4 ślizg czwórek mężczyzn Niemcy
Francesco Friedrich
Candy Bauer
Martin Grothkopp
Thorsten Margis

Medaliści[edytuj | edytuj kod]

Konkurencja Gold medal.svg Złoto Czas Silver medal.svg Srebro Czas Bronze medal.svg Brąz Czas
monobob kobiet Stany Zjednoczone Kaillie Humphries 4:19,27 Stany Zjednoczone Elana Meyers-Taylor 4:20,81 Kanada Christine de Bruin 4:21,03
dwójki kobiet  Niemcy
Laura Nolte
Deborah Levi
4:03,96  Niemcy
Mariama Jamanka
Alexandra Burghardt
4:04,73  Stany Zjednoczone
Elana Meyers-Taylor
Sylvia Hoffman
4:05,48
dwójki mężczyzn  Niemcy
Francesco Friedrich
Thorsten Margis
3:56,89  Niemcy
Johannes Lochner
Florian Bauer
3:57,38  Niemcy
Christoph Hafer
Matthias Sommer
3:58,58
czwórki mężczyzn  Niemcy
Francesco Friedrich
Thorsten Margis
Candy Bauer
Alexander Schüller
3:54,30  Niemcy
Johannes Lochner
Florian Bauer
Christopher Weber
Christian Rasp
3:54,67  Kanada
Justin Kripps
Ryan Sommer
Cam Stones
Ben Coakwell
3:55,09

Przypisy[edytuj | edytuj kod]