NHK Trophy 2018

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania
NHK Trophy
2018
2017 2019
Data 9–11 listopada 2018
Gospodarz Japońska Federacja Łyżwiarska
Miejscowość Japonia Hiroszima
Organizator ISU
Liczba konkurencji 4
Liczba zawodników 58
Liczba reprezentacji 13
Zwycięzcy
Soliści Japonia Shōma Uno
Solistki Japonia Rika Kihira
Pary sportowe Rosja Natalja Zabijako
Rosja Aleksandr Enbiert
Pary taneczne Stany Zjednoczone Kaitlin Hawayek
Stany Zjednoczone Jean-Luc Baker

NHK Trophy 2018 – czwarte w kolejności zawody łyżwiarstwa figurowego z cyklu Grand Prix 2018/2019[1]. Zawody rozgrywano od 9 do 11 listopada 2018 roku w Hiroszimie.

Złoty medal w konkurencji solistów zdobył Japończyk Shōma Uno, zaś w konkurencji solistek jego rodaczka Rika Kihira. W parach sportowych triumfowali Rosjanie Natalja Zabijako i Aleksandr Enbiert, zaś wśród par tanecznych zwyciężyli Amerykanie Kaitlin Hawayek i Jean-Luc Baker.

Terminarz[edytuj | edytuj kod]

Data Godzina[2] Konkurencja Segment
9 listopada 14:20 UTC+09:00 / 6:20 CET Pary sportowe Program krótki SP
16:10 UTC+09:00 / 8:10 CET Solistki Program krótki SP
19:05 UTC+09:00 / 11:05 CET Soliści Program krótki SP
10 listopada 12:45 UTC+09:00 / 4:45 CET Pary taneczne Taniec rytmiczny RD
14:35 UTC+09:00 / 6:35 CET Pary sportowe Program dowolny FS
16:40 UTC+09:00 / 8:40 CET Solistki Program dowolny FS
19:30 UTC+09:00 / 11:30 CET Soliści Program dowolny FS
11 listopada 11:30 UTC+09:00 / 3:30 CET Pary taneczne Taniec dowolny FD

Wyniki[edytuj | edytuj kod]

Soliści[edytuj | edytuj kod]

Poz. Zawodnik Nota łączna[3] SP[4] FS[5]
1 Japonia Shōma Uno 276,45 1 92,49 1 183,96
2 Rosja Siergiej Woronow 254,28 2 91,37 2 162,91
3 Włochy Matteo Rizzo 224,71 4 77,00 3 147,71
4 Stany Zjednoczone Vincent Zhou 223,42 5 75,90 4 147,52
5 Rosja Dmitrij Alijew 219,52 3 81,16 6 138,36
6 Japonia Sōta Yamamoto 213,40 6 74,98 5 138,42
7 Stany Zjednoczone Alexander Johnson 199,75 8 72,03 7 127,72
8 Łotwa Deniss Vasiljevs 197,60 7 72,39 8 125,21
9 Korea Południowa Lee June Hyoung 188,26 11 66,16 9 122,10
10 Japonia Hiroaki Sato 185,18 10 67,38 11 117,80
11 Kanada Kevin Reynolds 182,67 12 61,14 10 121,53
12 Ukraina Jarosław Paniot 173,64 9 68,59 12 105,05

Solistki[edytuj | edytuj kod]

Poz. Zawodniczka Nota łączna[6] SP[7] FS[8]
1 Japonia Rika Kihira 224,31 5 69,59 1 154,72
2 Japonia Satoko Miyahara 219,47 2 76,08 2 143,39
3 Rosja Jelizawieta Tuktamyszewa 219,02 1 76,17 3 142,85
4 Japonia Mai Mihara 204,20 3 70,38 5 133,82
5 Stany Zjednoczone Mariah Bell 198,96 7 62,97 4 135,99
6 Korea Południowa Lim Eun-soo 196,31 4 69,78 6 126,53
7 Rosja Alona Leonowa 194,15 6 68,22 7 125,93
8 Stany Zjednoczone Courtney Hicks 178,07 10 59,10 8 118,97
9 Rosja Marija Sotskowa 176,99 9 60,75 9 116,24
10 Francja Maé-Bérénice Méité 162,58 12 50,49 10 112,09
11 Stany Zjednoczone Angela Wang 159,36 8 60,82 11 98,54
12 Australia Kailani Craine 154,22 11 58,21 12 96,01

Pary sportowe[edytuj | edytuj kod]

Poz. Zawodnicy Nota łączna[9] SP[10] FS[11]
1 Rosja Natalja Zabijako / Aleksandr Enbiert 214,14 1 73,48 1 140,66
2 Chińska Republika Ludowa Peng Cheng / Jin Yang 207,24 2 70,66 2 136,58
3 Stany Zjednoczone Alexa Scimeca Knierim / Chris Knierim 190,49 4 64,75 3 125,74
4 Kanada Kirsten Moore-Towers / Michael Marinaro 189,66 3 67,70 4 121,96
5 Stany Zjednoczone Tarah Kayne / Danny O'Shea 164,16 5 59,00 5 105,16
6 Hiszpania Laura Barquero / Aritz Maestu 159,59 6 55,37 6 104,22
7 Stany Zjednoczone Audrey Lu / Misha Mitrofanov 149,25 7 52,35 7 96,90
8 Japonia Miu Suzaki / Ryuichi Kihara 143,69 8 49,93 8 93,76

Pary taneczne[edytuj | edytuj kod]

Poz. Zawodnicy Nota łączna[12] RD[13] FD[14]
1 Stany Zjednoczone Kaitlin Hawayek / Jean-Luc Baker 184,63 2 70,71 1 113,92
2 Rosja Tiffany Zahorski / Jonathan Guerreiro 183,05 1 75,49 4 107,56
3 Stany Zjednoczone Rachel Parsons / Michael Parsons 178,64 3 69,07 3 109,57
4 Wielka Brytania Lilah Fear / Lewis Gibson 177,20 7 63,91 2 113,29
5 Kanada Carolane Soucisse / Shane Firus 169,84 5 66,01 5 103,83
6 Chińska Republika Ludowa Wang Shiyue / Liu Xinyu 167,96 4 66,27 6 101,69
7 Rosja Anastasija Skopcowa / Kiriłł Aloszyn 159,96 6 64,53 7 95,43
8 Japonia Misato Komatsubara / Tim Koleto 154,27 9 59,40 8 94,87
9 Ukraina Ołeksandra Nazarowa / Maksym Nikitin 153,22 8 60,20 9 93,02

Przypisy[edytuj | edytuj kod]

  1. Communication No. 2161 Announcement of International Single & Pair Skating, Ice Dance and Synchronized Skating Competitions 2018/19 (ang.). ISU, 2018-05-15. [dostęp 2018-06-29].
  2. ISU Grand Prix of Figure Skating® 2018/2019 NHK Trophy 2018, Hiroshima / JPN – Time Schedule (ang.). ISU, 2018-09-12. [dostęp 2018-11-08]. [zarchiwizowane z tego adresu (2018-11-08)].
  3. ISU GP 2018 NHK Trophy – Men – Result (ang.). ISU, 2018-11-10. [dostęp 2018-11-10]. [zarchiwizowane z tego adresu (2018-11-10)].
  4. ISU GP 2018 NHK Trophy – Men – Short Program (ang.). ISU, 2018-11-09. [dostęp 2018-11-09]. [zarchiwizowane z tego adresu (2018-11-09)].
  5. ISU GP 2018 NHK Trophy – Men – Free Skating (ang.). ISU, 2018-11-10. [dostęp 2018-11-10]. [zarchiwizowane z tego adresu (2018-11-10)].
  6. ISU GP 2018 NHK Trophy – Ladies – Result (ang.). ISU, 2018-11-10. [dostęp 2018-11-10]. [zarchiwizowane z tego adresu (2018-11-10)].
  7. ISU GP 2018 NHK Trophy – Ladies – Short Program (ang.). ISU, 2018-11-09. [dostęp 2018-11-09]. [zarchiwizowane z tego adresu (2018-11-09)].
  8. ISU GP 2018 NHK Trophy – Ladies – Free Skating (ang.). ISU, 2018-11-10. [dostęp 2018-11-10]. [zarchiwizowane z tego adresu (2018-11-10)].
  9. ISU GP 2018 NHK Trophy – Pairs – Result (ang.). ISU, 2018-11-10. [dostęp 2018-11-10]. [zarchiwizowane z tego adresu (2018-11-10)].
  10. ISU GP 2018 NHK Trophy – Pairs – Short Program (ang.). ISU, 2018-11-09. [dostęp 2018-11-09]. [zarchiwizowane z tego adresu (2018-11-09)].
  11. ISU GP 2018 NHK Trophy – Pairs – Free Skating (ang.). ISU, 2018-11-10. [dostęp 2018-11-10]. [zarchiwizowane z tego adresu (2018-11-10)].
  12. ISU GP 2018 NHK Trophy – Ice Dance – Results (ang.). ISU, 2018-11-11. [dostęp 2018-11-11]. [zarchiwizowane z tego adresu (2018-11-11)].
  13. ISU GP 2018 NHK Trophy – Ice Dance – Rhythm Dance (ang.). ISU, 2018-11-10. [dostęp 2018-11-10]. [zarchiwizowane z tego adresu (2018-11-10)].
  14. ISU GP 2018 NHK Trophy – Ice Dance – Free Dance (ang.). ISU, 2018-11-11. [dostęp 2018-11-11]. [zarchiwizowane z tego adresu (2018-11-11)].

Bibliografia[edytuj | edytuj kod]