Narciarstwo dowolne na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2022

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania
 Główny artykuł: Zimowe Igrzyska Olimpijskie 2022.
Narciarstwo dowolne na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2022
Ilustracja
Zimowe Igrzyska Olimpijskie 2022
Pekin
ZIO 2018 ZIO 2026
Miejsce

Genting Snow Park, Big Air Shougang

Data

3–19 lutego 2022

Liczba konkurencji

13

Narciarstwo dowolne na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2022 – jedna z dyscyplin rozgrywanych podczas igrzysk w dniach 3–19 lutego 2022 roku w Genting Snow Park (Zhangjiakou) i Big Air Shougang (Pekin). Zawody odbyły się w trzynastu konkurencjach: skokach akrobatycznych, jeździe po muldach, skicrossie, halfpipie, slopestyle’u i big air kobiet i mężczyzn oraz drużynowych skokach akrobatycznych. Rywalizacja drużynowa oraz zawody big air znalazły się w olimpijskim programie narciarstwa dowolnego po raz pierwszy w historii.

Terminarz[edytuj | edytuj kod]

Data Godzina Konkurencja Mistrz IO 2018
5 lutego 19:30 (UTC+08:00) / 12:30 (CET) Jazda po muldach mężczyzn Kanada Mikaël Kingsbury
6 lutego 19:30 (UTC+08:00) / 12:30 (CET) Jazda po muldach kobiet Francja Perrine Laffont
8 lutego 10:00 (UTC+08:00) / 3:00 (CET) Big air kobiet -
9 lutego 11:00 (UTC+08:00) / 4:00 (CET) Big air mężczyzn -
10 lutego 19:00 (UTC+08:00) / 12:00 (CET) Drużynowe skoki akrobatyczne -
14 lutego 9:30 (UTC+08:00) / 2:30 (CET) Slopestyle kobiet Szwajcaria Sarah Höfflin
14 lutego 19:00 (UTC+08:00) / 12:00 (CET) Skoki akrobatyczne kobiet Białoruś Hanna Huśkowa
15 lutego 9:30 (UTC+08:00) / 2:30 (CET) Slopestyle mężczyzn Norwegia Øystein Bråten
16 lutego 19:00 (UTC+08:00) / 12:00 (CET) Skoki akrobatyczne mężczyzn Ukraina Ołeksandr Abramenko
17 lutego 14:00 (UTC+08:00) / 7:00 (CET) Skicross kobiet Kanada Kelsey Serwa
18 lutego 9:30 (UTC+08:00) / 2:30 (CET) Halfpipe kobiet Kanada Cassie Sharpe
18 lutego 14:00 (UTC+08:00) / 7:00 (CET) Skicross mężczyzn Kanada Brady Leman
19 lutego 9:30 (UTC+08:00) / 2:30 (CET) Halfpipe mężczyzn Stany Zjednoczone David Wise

Medaliści[edytuj | edytuj kod]

Konkurencja Gold medal.svg Złoto Wynik Silver medal.svg Srebro Wynik Bronze medal.svg Brąz Wynik
Mężczyźni
Jazda po muldach Szwecja Walter Wallberg 83,23 Kanada Mikaël Kingsbury 82,18 Japonia Ikuma Horishima 81,48
Skoki akrobatyczne Qi Guangpu 129,00 Ukraina Ołeksandr Abramenko 116,50 Ilja Burow 114,93
Slopestyle Stany Zjednoczone Alexander Hall 90,01 Stany Zjednoczone Nicholas Goepper 86,48 Szwecja Jesper Tjäder 85,35
Halfpipe Nowa Zelandia Nico Porteous 93,00 Stany Zjednoczone David Wise 90,75 Stany Zjednoczone Alex Ferreira 86,75
Big air Norwegia Birk Ruud 187,75 Stany Zjednoczone Colby Stevenson 183,00 Szwecja Henrik Harlaut 181,00
Skicross Ryan Regez Alex Fiva Siergiej Ridzik
Kobiety
Jazda po muldach Australia Jakara Anthony 83,09 Stany Zjednoczone Jaelin Kauf 80,28 Anastasija Smirnowa 77,72
Skoki akrobatyczne Xu Mengtao 108,61 Białoruś Hanna Huśkowa 107,95 Stany Zjednoczone Megan Nick 93,76
Slopestyle Szwajcaria Mathilde Gremaud 86,56 Eileen Gu 86,23 Estonia Kelly Sildaru 82,06
Halfpipe Eileen Gu 95,25 Kanada Cassie Sharpe 90,75 Kanada Rachael Karker 87,75
Big air Eileen Gu 188,25 Francja Tess Ledeux 187,50 Mathilde Gremaud 182,50
Skicross Szwecja Sandra Näslund Kanada Marielle Thompson Fanny Smith
Mieszane
Skoki akrobatyczne  Stany Zjednoczone
Ashley Caldwell
Christopher Lillis
Justin Schoenefeld
338,34  Chińska Republika Ludowa
Xu Mengtao
Jia Zongyang
Qi Guangpu
324,22  Kanada
Marion Thénault
Miha Fontaine
Lewis Irving
290,98

Klasyfikacja medalowa[edytuj | edytuj kod]

Miejsce Państwo Gold medal.svg Silver medal.svg Bronze medal.svg Razem
1.  Chiny 4 2 0 6
2.  Stany Zjednoczone 2 4 2 8
3.  Szwajcaria 2 1 2 5
4.  Szwecja 2 0 2 4
5.  Australia 1 0 0 1
 Norwegia 1 0 0 1
 Nowa Zelandia 1 0 0 1
8.  Kanada 0 3 2 5
9.  Białoruś 0 1 0 1
 Francja 0 1 0 1
 Ukraina 0 1 0 1
12.  Rosyjski Komitet Olimpijski 0 0 3 3
13.  Estonia 0 0 1 1
 Japonia 0 0 1 1

Linki zewnętrzne[edytuj | edytuj kod]