Pomoc:Czyszczenie pamięci podręcznej

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii
Skocz do: nawigacji, wyszukiwania

Skrót: WP:PURGE, WP:CTFC

Wiele problemów związanych z przeglądaniem Wikipedii wynika z obecności pamięci podręcznej (ang. cache) na serwerze oraz w przeglądarce internauty.

Przykładowo:

  • niepoprawna data na stronie głównej (np. 12 września, choć dziś jest już 20 września),
  • brak nowej, dopiero co dołączonej wersji obrazka (w artykule pojawia się wciąż stara wersja),
  • nieaktualne listy Wikipedii (np. strony z listy nieskategoryzowanych są już skategoryzowane).

Funkcja purge (czyli w tłumaczeniu "czyść") jest wygodnym rozwiązaniem, aby wyczyścić pamięć podręczną strony na serwerze. Zmusza ona oprogramowanie wiki do załadowania całej strony od początku.

Niektóre strony korzystają z transkluzji, aby wstawić podstronę lub szablon. Jeżeli nie możesz zobaczyć wstawionej w postaci szablonu strony poprawnie, czyszczenie pamięci podręcznej może pomóc.

Możesz spróbować najpierw odświeżyć stronę z pominięciem pamięci podręcznej[1] wykorzystując swoją przeglądarkę internetową.

Jak odświeżyć pamięć przeglądarki?[edytuj | edytuj kod]

Istnieje kilka miejsc, gdzie może zalegać przestarzała strona lub obrazek oraz istnieje również kilka sposobów radzenia sobie z nią.

  1. pamięć podręczna przeglądarki – najłatwiejszy do oczyszczenia, i pierwsza rzecz do sprawdzenia. Można go usunąć, odnowić lub wyłączyć. Zależnie od konfiguracji być może wystarczy uruchomić od nowa przeglądarkę. W pozostałych przypadkach, gdy nie zależy ci na jego zawartości, możesz ją usunąć:
    • Internet Explorer – z menu głównego wybrać Narzędzia, potem Opcje internetowe i wcisnąć przycisk Usuń znajdujący się w polu nazwanym Tymczasowe pliki internetowe.
    • Mozilla – z menu głównego wybrać Edit, potem Preferences, następnie z katalogu z lewej strony Advanced i potem Cache; w polu dialogowym pojawi się między innymi przycisk Clear Cache; pozostaje więc... kliknąć :) .
    • Mozilla Firefox – menu NarzędziaWyczyść historię przeglądania...Okres do wyczyszczenia: wszystko, zaznaczyć Szczegóły: Pamięć podręczna → kliknąć przycisk Wyczyść teraz.
    • Konqueror – z menu głównego wybrać Ustawienia, potem Konfiguracja:Konqureor, następnie z ikonek po lewej stronie wybrać opisaną jako Bufor i na końcu kliknąć przycisk Wyczyść bufor.
    • Opera wersja 12.14 – kliknąć przycisk Opera, następnie w rozwiniętym menu pozycję UstawieniaWyczyść historię przeglądania, i w oknie Wyczyść... należy zaznaczyć (o ile nie jest zaznaczone) pole wyboru Usuń całą zawartość pamięci podręcznej, po czym kliknąć przycisk Usuń
  2. pamięć podręczna serwera Wikipedii. Zwykły użytkownik nie ma na to wpływu i trzeba po prostu cierpliwie czekać.
  3. czasem problem jest związany z przechowywaniem kopii strony/obrazka na serwerze pośredniczącym (ang. proxy), i jeśli pośrednik jest dobrowolny, to można go wyłączyć dla Wikipedii:
    • Mozilla Firefox – menu NarzędziaOpcjeZaawansowaneSiećUstawienia, w pole Nie używaj proxy dla: dopisać .wikipedia.org, wpisy oddzielane są przecinkami.
    • Opera: menu NarzędziaSzybka konfiguracja, wyłączyć opcję Używaj serwerów proxy
    Jeśli nasz dostawca ma włączone transparent proxy, czyli takie, na które nie mamy wpływu, możemy wtedy spróbować się łączyć za pomocą zewnętrznego serwera proxy, np. w3cache.icm.edu.pl:8080

Jeśli żadna z tych metod nie pomaga, pozostaje tylko czekać. Czasem niestety nawet kilka dni, jeśli strona utknęła na proxy, które mamy narzucone przez pracodawcę lub dostawcę internetu.

Jak wykonać funkcję purge[edytuj | edytuj kod]

Uwaga: czyszczenie może potrwać kilka minut, aczkolwiek zazwyczaj następuje natychmiastowo.

Są cztery sposoby, aby wyczyścić pamięć podręczną serwera:

Wyczyść pamięć podręczną dodając ?action=purge do adresu URL
Anonimowi użytkownicy muszą potwierdzić czyszczenie. Jest to normalne zjawisko, wystarczy kliknąć "Wyczyść". Za pomocą tego nie masz możliwości uszkodzić cokolwiek.

Z dowolnej strony Wikipedii:

  1. Na końcu adresu URL w pasku adresu przeglądarki, dopisz ?action=purge
  2. Naciśnij [Enter] albo kliknij "Przejdź" aby przeglądarka jeszcze raz pobrała stronę
  3. Strona powinna się odświeżyć w krótkim czasie

Podobnie, z dowolnej strony Wikipedii:

  1. Kliknij zakładkę "historia i autorzy"
  2. W pasku adresu przeglądarki, na końcu adresu URL, gdzie widzisz &action=history, zamień "history" na "purge," powinno to wyglądać tak: &action=purge
  3. Naciśnij [Enter] albo kliknij "Przejdź" aby przeglądarka jeszcze raz pobrała stronę
  4. Strona powinna się odświeżyć w krótkim czasie

Dla stron, które da się edytować (tzw. null edit)

  1. Kliknij zakładkę "edytuj"
  2. Nie dokonuj żadnych zmian w artykule.
  3. Kliknij przycisk "zapisz". Strona powinna zostać pobrana na nowo.

Czwartą metodą jest użycie szablonu {{Odśwież}}, który stworzy link:

  1. Idź do Brudnopisu (Wikipedia:Brudnopis)
  2. Edytuj stronę i dodaj {{Odśwież}} lub {{Odśwież|Wyczyść pamięć podręczną strony na serwerze}}
  3. Zapisz stronę. Utworzy to link na stronie do czyszczenia pamięci podręcznej. Możesz również zastosować jedynie podgląd, kliknij na podgląd, aby uzyskać stronę z linkiem do czyszczenia pamięci podręcznej.
  4. Kliknij na utworzony link (zobaczysz niebieski link nazwany "Odśwież")

Zalogowani użytkownicy, którzy mają włączony zegar w pasku narzędzi mogą również wyczyścić pamięći podręczną klikając na nim. Aby dać odczyt o tym, kiedy strona została ostatnio załadowana przez serwer, dodaj {{ #time: H:i:s d F Y }}. Ta strona została załadowana 16:24:43 04 kwiecień 2014.

Jak to działa[edytuj | edytuj kod]

Kiedy na stronie następują zmiany, oprogramowanie MediaWiki zapisuje zmiany w głównej bazie danych. Następnym razem, gdy niezalogowany użytkownik otworzy stronę, kopia tej strony zostanie utworzona w pamięci podręcznej serwera na drugorzędnych serwerach. Dopóki strona nie zostanie zmieniona ponownie, wszyscy niezalogowani użytkownicy, którzy będą otwierać tę stronę, zobaczą kopię z pamięci podręcznej. Tym sposobem, użytkownicy, którzy przeglądają stronę, ale jej nie edytują, nie obciążają serwera głównej bazy danych i dalej widzą najnowszą wersję strony. (Zalogowani użytkownicy mają możliwość wyboru w swoich preferencjach pod zakładką "Ustawienia różne" czy chcą korzystać z pamięci podręcznej czy nie.)

Normalnie, gdy zmiana jest dokonana, strona jest zaznaczona jako "zmieniona" i oprogramowanie stworzy nową kopię strony dla pamięci pamięci podręcznej serwera. Jednakże, gdy zmiana jest dokonywana do podstrony lub szablonu, a nie do artykułu, to strona artykułu nie jest oznaczana jako "zmieniona," i nowa kopia nie jest generowana dla pamięci podręcznej. Zatem każdy, kto przegląda stronę artykułu, może widzieć wersję z pamięci podręcznej, która zawiera stare wersje podstron lub szablonów. To samo dotyczy sytuacji, gdy zmiana jest dokonywana w repozytorium plików Commons albo w repozytorium danych Wikidane: strona artykułu, która zawiera dopiero co podmienioną na Commons grafikę albo dopiero co skorygowane na Wikidanych odnośniki do innych wersji językowych, nie jest oznaczana jako "zmieniona" i nowa kopia nie jest generowana dla pamięci podręcznej.

Polecenie purge zmusza pamięć podręczną serwera do usunięcia starej wersji. Następnym razem, gdy strona zostanie otwarta, strona zostanie odbudowana, włącznie z świeżymi wersjami wszystkich podstron i szablonów, oraz nowa kopia zostanie utworzona dla pamięci podręcznej serwera. W wyjątkowych sytuacjach może to potrwać nawet kilka minut.

Dla grafik[edytuj | edytuj kod]

Czyszczenie strony opisu dla grafiki może być wykorzystane, aby zmusić oprogramowanie do zregenerowania całości miniaturek dla tej konkretnej grafiki. Jeśli obraz miniaturki nie zregeneruje się skutecznie po tym, gdy oryginalna grafika została wyczyszczona, dzieje się to prawdopodobnie dlatego, że serwer załadował do pamięci stronę błędu z adresem URL miniatury, ale strona nie jest wyczyszczona, ponieważ aktualna miniaturka nie istnieje. Rozwiązaniem jest zażądanie miniatury z nietypowym adresem URL, dodając ?1 na końcu. Miniatura powinna wtedy zostać skutecznie wygenerowana. Na koniec, wykonaj action=purge, aby usunąć błąd z pamięci podręcznej serwera. Powinieneś robić to tylko wtedy, jeśli próbowałeś wykonać w zwyczajny sposób action=purge i to nie poskutkowało.

Pozostałe[edytuj | edytuj kod]

Narzędzia[edytuj | edytuj kod]

Tło techniczne[edytuj | edytuj kod]

Przypisy