Rostelecom Cup 2018

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania
Rostelecom Cup
2018
2017 2019
Ilustracja
Zwycięzca wśród solistów Yuzuru Hanyū z Japonii
Data 16–18 listopada 2018
Gospodarz Rosyjska Federacja Łyżwiarstwa Figurowego
Miejscowość Rosja Moskwa
Hala Megasport Arena
Organizator ISU
Liczba konkurencji 4
Liczba zawodników 56
Liczba reprezentacji 18
Zwycięzcy
Soliści Japonia Yuzuru Hanyū
Solistki Rosja Alina Zagitowa
Pary sportowe Rosja Jewgienija Tarasowa
Rosja Władimir Morozow
Pary taneczne Rosja Aleksandra Stiepanowa
Rosja Iwan Bukin

Rostelecom Cup 2018 – piąte w kolejności zawody łyżwiarstwa figurowego z cyklu Grand Prix 2018/2019[1]. Zawody odbyły się od 16 do 18 listopada 2018 roku w hali Megasport Arena w Moskwie.

W konkurencjach jazdy indywidualnej triumfowali mistrzowie olimpijscy 2018 z Pjongczangu, Japończyk Yuzuru Hanyū i Rosjanka Alina Zagitowa. Wśród par sportowych złoto zdobyli Rosjanie Jewgienija Tarasowa i Władimir Morozow, zaś w parach tanecznych wygrali ich rodacy Aleksandra Stiepanowa i Iwan Bukin.

Terminarz[edytuj | edytuj kod]

Data Godzina[2] Konkurencja Segment
16 listopada 14:00 UTC+03:00 / 12:00 CET Soliści Program krótki SP
16:00 UTC+03:00 / 14:00 CET Pary taneczne Taniec rytmiczny RD
18:30 UTC+03:00 / 16:30 CET Pary sportowe Program krótki SP
20:00 UTC+03:00 / 18:00 CET Solistki Program krótki SP
17 listopada 13:30 UTC+03:00 / 11:30 CET Soliści Program dowolny FS
15:40 UTC+03:00 / 13:40 CET Pary taneczne Taniec dowolny FD
17:30 UTC+03:00 / 15:30 CET Pary sportowe Program dowolny FS
19:10 UTC+03:00 / 17:10 CET Solistki Program dowolny FS

Wyniki[edytuj | edytuj kod]

Japończyk Yuzuru Hanyū wygrał zawody pomimo kontuzji kostki
Zawody w konkurencji solistek wygrała mistrzyni olimpijska 2018 Alina Zagitowa (RUS) – program dowolny (Carmen)
Gracie Gold (USA), dla której były to pierwsze zawody po sezonie przerwy, wycofała się po programie krótkim

Soliści[edytuj | edytuj kod]

Poz. Zawodnik Nota łączna[3] SP[4] FS[5]
1 Japonia Yuzuru Hanyū 278,42 1 110,53 1 167,89
2 Gruzja Moris Kwitelaszwili 248,58 2 89,94 2 158,64
3 Japonia Kazuki Tomono 238,73 4 82,26 3 156,47
4 Rosja Michaił Kolyada 225,42 8 69,10 4 156,32
5 Kanada Keegan Messing 220,75 7 73,83 6 146,92
6 Niemcy Paul Fentz 220,57 5 78,28 7 142,29
7 Rosja Andriej Łazukin 215,78 11 62,45 5 153,33
8 Stany Zjednoczone Alexei Krasnozhon 208,01 6 75,32 8 132,69
9 Szwecja Alexander Majorov 205,59 3 82,33 10 123,26
10 Australia Brendan Kerry 197,59 10 65,22 9 132,37
11 Rosja Artur Dmitrijew Jr. 189,58 9 67,58 11 122,00
12 Malezja Julian Zhi Jie Yee 178,71 12 60,37 12 118,34

Solistki[edytuj | edytuj kod]

Poz. Zawodniczka Nota łączna[6] SP[7] FS[8]
1 Rosja Alina Zagitowa 222,95 1 80,78 1 142,17
2 Rosja Sofja Samodurowa 198,01 2 67,40 2 130,61
3 Korea Południowa Lim Eun-soo 185,67 6 57,76 3 127,91
4 Szwajcaria Alexia Paganini 182,50 3 63,43 5 119,07
5 Japonia Yuna Shiraiwa 180,93 5 60,35 4 120,58
6 Kazachstan Elizabiet Tursynbajewa 180,45 4 61,73 6 118,72
7 Japonia Mako Yamashita 161,22 9 51,00 7 110,22
8 Rosja Polina Curska 149,45 7 56,81 8 92,64
9 Japonia Yura Matsuda 137,99 8 52,00 9 85,99
WD Stany Zjednoczone Gracie Gold DNF 10 37,51 DNF

Pary sportowe[edytuj | edytuj kod]

Poz. Zawodnicy Nota łączna[9] SP[10] FS[11]
1 Rosja Jewgienija Tarasowa / Władimir Morozow 220,25 1 78,47 1 141,78
2 Włochy Nicole Della Monica / Matteo Guarise 203,83 2 72,32 2 131,51
3 Rosja Darja Pawluczenko / Dienis Chodykin 190,01 3 69,38 4 120,63
4 Austria Miriam Ziegler / Severin Kiefer 187,01 5 63,75 3 123,26
5 Rosja Alisa Jefimowa / Aleksandr Korowin 181,62 4 65,46 5 116,16
6 Stany Zjednoczone Ashley Cain / Timothy LeDuc 170,29 7 58,79 6 112.50
7 Australia Jekatierina Aleksandrowska / Harley Windsor 144,00 6 59,28 7 84,72
WD Stany Zjednoczone Deanna Stellato-Dudek / Nathan Bartholomay DNF 8 51,25 DNF

Pary taneczne[edytuj | edytuj kod]

Poz. Zawodnicy Nota łączna[12] RD[13] FD[14]
1 Rosja Aleksandra Stiepanowa / Iwan Bukin 199,43 1 74,49 1 124,94
2 Hiszpania Sara Hurtado / Kiriłł Chalawin 174,42 3 66,40 2 108,02
3 Stany Zjednoczone Christina Carreira / Anthony Ponomarenko 174,21 2 69,01 3 105,20
4 Rosja Sofja Jewdokimowa / Jegor Bazin 164,66 6 64,05 4 100,61
5 Polska Natalia Kaliszek / Maksym Spodyriew 161,62 4 66,30 5 95,32
6 Litwa Allison Reed / Saulius Ambrulevicius 158,03 5 64,54 6 93,49
7 Węgry Anna Janowska / Adam Lukacs 148,13 7 54,83 7 93,30
8 Japonia Misato Komatsubara / Tim Koleto 143,28 5 52,99 8 90,29
9 Rosja Annabelle Morozow / Andriej Bagin 133,58 9 51,69 9 81,89

Przypisy[edytuj | edytuj kod]

  1. Communication No. 2161 Announcement of International Single & Pair Skating, Ice Dance and Synchronized Skating Competitions 2018/19 (ang.). ISU, 2018-05-15. [dostęp 2018-06-29].
  2. ISU Grand Prix of Figure Skating – Rostelecom Cup 2018, Moscow / Russia (ang.). ISU, 2018-11-13. [dostęp 2018-11-14]. [zarchiwizowane z tego adresu (2018-11-14)].
  3. ISU GP Rostelecom Cup 2018 – Men – Result (ang.). ISU, 2018-11-17. [dostęp 2018-11-17]. [zarchiwizowane z tego adresu (2018-11-17)].
  4. ISU GP Rostelecom Cup 2018 – Men – Short Program (ang.). ISU, 2018-11-16. [dostęp 2018-11-16]. [zarchiwizowane z tego adresu (2018-11-16)].
  5. ISU GP Rostelecom Cup 2018 – Men – Free Skating (ang.). ISU, 2018-11-17. [dostęp 2018-11-17]. [zarchiwizowane z tego adresu (2018-11-17)].
  6. ISU GP Rostelecom Cup 2018 – Ladies – Result (ang.). ISU, 2018-11-17. [dostęp 2018-11-19]. [zarchiwizowane z tego adresu (2018-11-18)].
  7. ISU GP Rostelecom Cup 2018 – Ladies – Short Program (ang.). ISU, 2018-11-16. [dostęp 2018-11-16]. [zarchiwizowane z tego adresu (2018-11-16)].
  8. ISU GP Rostelecom Cup 2018 – Ladies – Free Skating (ang.). ISU, 2018-11-17. [dostęp 2018-11-19]. [zarchiwizowane z tego adresu (2018-11-18)].
  9. ISU GP Rostelecom Cup 2018 – Pairs – Result (ang.). ISU, 2018-11-17. [dostęp 2018-11-19]. [zarchiwizowane z tego adresu (2018-11-17)].
  10. ISU GP Rostelecom Cup 2018 – Pairs – Short Program (ang.). ISU, 2018-11-16. [dostęp 2018-11-16]. [zarchiwizowane z tego adresu (2018-11-16)].
  11. ISU GP Rostelecom Cup 2018 – Pairs – Free Skating (ang.). ISU, 2018-11-17. [dostęp 2018-11-19]. [zarchiwizowane z tego adresu (2018-11-17)].
  12. ISU GP Rostelecom Cup 2018 – Ice Dance – Result (ang.). ISU, 2018-11-17. [dostęp 2018-11-19]. [zarchiwizowane z tego adresu (2018-11-19)].
  13. ISU GP Rostelecom Cup 2018 – Ice Dance – Rhythm Dance (ang.). ISU, 2018-11-16. [dostęp 2018-11-16]. [zarchiwizowane z tego adresu (2018-11-16)].
  14. ISU GP Rostelecom Cup 2018 – Ice Dance – Free Dance (ang.). ISU, 2018-11-17. [dostęp 2018-11-19]. [zarchiwizowane z tego adresu (2018-11-19)].

Bibliografia[edytuj | edytuj kod]