Transmitancja uchybowa: Różnice pomiędzy wersjami

Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania
m
drobne redakcyjne, drobne techniczne
m (zamiana szablonu "źródła" na "dopracować")
m (drobne redakcyjne, drobne techniczne)
{{Dopracować|źródła=2011-04}}
'''Transmitancja uchybowa''' ''Gu<math>G_u(s)''</math> jest równa stosunkowi transformat uchybu regulacji ''<math>e(s)''</math> do wartości zadanej ''<math>x(s)''</math>, czyli:
:: <math>G_u(s) = \frac{e(s)}{x(s)} = \frac{1}{1+G_0(s)}</math>
 
::<math>G_u(s) = \frac{e(s)}{x(s)} = \frac{1}{1+G_0(s)}</math>
 
gdzie:
:''Go <math>G_0(s)''</math> – [[transmitancja operatorowa|transmitancja]] [[układ otwarty (automatyka)|układu otwartego]], to jest takiegoczyli z rozwartym [[sprzężenie zwrotne|sprzężeniem zwrotnym]].
 
Uchyb regulacji ''<math>e''</math> to różnica między [[sygnał]]em zadanym ''<math>x''</math>, czyli żądaną wartością wielkości regulowanej, a wielkością regulowaną ''<math>y''</math>: ''e(t) = x(t) – y(t)''
:<math>e(t) = x(t) - y(t)</math>
 
[[Uchyb regulacji]] ''<math>e(ts)''</math> można przedstawić przy pomocy dwóch składowych:
 
:<math>e(t) = e_p(t) + e_{ust}\,</math>
 
gdzie:
:''e<submath>pe_p</submath>'' – składowa przejściowa uchybu,
:''e<submath>e_{ust}</submath>'' – [[uchyb ustalony]], przy czym: <math>e_{ust} = \lim_{t \to \infty} e(t) = \lim_{s \to 0} s e(s)</math>.
 
::<math>e_{ust} = \lim_{t \to \infty} e(t) = \lim_{s \to 0} s e(s)</math>
 
Znając transmitancję uchybową oraz transformatę sygnału zadanego można wyznaczyć transformatę uchybu regulacji. Jest ona równa ''e(s) = x(s)·Gu(s)'':
:<math>e(s) = x(s)\cdot G_u(s)</math>.
 
[[Kategoria:Teoria sterowania]]

Menu nawigacyjne