Visa Waiver Program

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii
Skocz do: nawigacja, szukaj

     Państwa uczestniczące w Visa Waiver Program

     Państwa, których obywatele są zwolnieni z obowiązku wizowego na podstawie odrębnych ustaleń

     Państwa nominowane i przewidziane w tzw. „mapie drogowej”

     Stany Zjednoczone i ich terytoria

Stan na rok 2014

Visa Waiver Program – program rządu Stanów Zjednoczonych, który pozwala obywatelom poszczególnych krajów podróżować do Stanów Zjednoczonych w celach turystycznych lub biznesowych na okres do 90 dni bez konieczności uzyskania wizy. Odnosi się do 50 stanów USA, jak również terytoriów USA Portoryko i Wyspy Dziewicze Stanów Zjednoczonych z ograniczonym zastosowaniem do innych obszarów w USA. Kraje objęte tym programem są uważane za rozwinięte i mają bardzo wysoki wskaźnik rozwoju społecznego.

Wymagania dla obywateli[edytuj]

Aby obywatele danego kraju mogli uczestniczyć w programie VWP, powinni wypełnić specjalny formularz, posiadać ważny indywidualny paszport biometryczny możliwy do odczytania maszynowego oraz bilet powrotny albo dalszy.

Podróż dzieci powinna być odnotowana w paszporcie rodziców. Standardowy wymóg ważności paszportu wynosi 6 miesięcy poza przewidywaną datą wyjazdu ze Stanów Zjednoczonych[1]. USA podpisało umowy z wieloma krajami zezwalające na pominięcie tego wymogu. Wymagania paszportu (dla obywateli krajów objętych programem przed 2008) są uzależnione od daty wydania paszportu:

  • paszporty wydane przed 26 października 2005 powinny dawać możliwość odczytania maszynowego;
  • paszporty wydane od 26 października 2005 do 25 października 2006 powinny dawać możliwość odczytania maszynowego i zawierać zdjęcie;
  • paszporty wydane w dniu lub po 26 października 2006 muszą być biometryczne (e-paszport), tj. muszą zawierać elektroniczny chip z informacji biograficznych i biometrycznych. E-paszport jest obowiązkowy dla podróży bezwizowych z paszportem jednego z krajów ostatnio dodanych VWP, a mianowicie: Republika Czeska, Estonia, Grecja, Węgry, Łotwa, Litwa, Malta, Słowacja i Korea Południowa[2].

Ponadto pasażerowie, którzy zamierzają skorzystać z programu ruchu bezwizowego, powinni wypełnić formularz I-94W w Internecie przed wyjazdem do Stanów Zjednoczonych. Ten nowy wymóg został ogłoszony 3 czerwca 2008 i ma na celu wzmocnienie bezpieczeństwa USA[3].

Podróżujący muszą także podróżować z uczestniczącym przewoźnikiem komercyjnym oraz posiadać ważny bilet na powrót. Jeżeli ważność biletu kończy się w Kanadzie, Meksyku, Bermudach lub na Karaibach, podróżny musi mieć legalne miejsce zamieszkania w tym kraju lub terytorium.

Zakwalifikowane kraje[edytuj]

Aby kwalifikować się do zwolnienia z obowiązku wizowego w ramach programu ruchu bezwizowego, podróżnik starający się o dopuszczenie wjazdu do Stanów Zjednoczonych musi być obywatelem kraju, który został uznany przez Departament Bezpieczeństwa Krajowego Stanów Zjednoczonych (Department of Homeland Security), w porozumieniu z Sekretarzem Stanu za kraj programu. Stali mieszkańcy wyznaczonych państw, którzy nie są obywatelami wyznaczonego kraju, nie kwalifikują się do zniesienia wiz. Kryteria wyznaczania krajów programu zostały określone ustawach: Immigration and Nationality Act (U.S.C. 1187), Border Security Act, Enhanced Border Security and Visa Entry Reform Act (EBSVERA), m.in. w sekcji 217 INAU. Wymagane jest spełnienie kryteriów bezpieczeństwa i bardzo mała częstość odmawiania wstępu osobom podróżującym „nieimigracyjnie” (mniej niż trzy procent ogólnej liczby podróżujących w poprzednim roku podatkowym), a także zachowanie zgodności z prawem imigracyjnym Stanów Zjednoczonych[4].

Uprawnienie do zwolnienia z obowiązku wizowego może być wycofane w każdym czasie. Zazwyczaj to może się zdarzyć, jeśli Stany Zjednoczone uważają, że obywatele danego kraju w większym stopniu niż wcześniej naruszają ograniczenia VWP, takie jak praca bez pozwolenia, lub przekraczających dozwolony okres pobytu w Stanach Zjednoczonych. Dlatego Argentyna została wykluczona z VWP w 2002 roku w związku z kryzysem finansowym w tym kraju i jego potencjalnym wpływem na masową emigrację i bezprawne przekroczenie dozwolonego czasu pobytu swoich obywateli w Stanach Zjednoczonych w drodze do VWP. Udział Urugwaju w programie został odwołany w 2003 roku z podobnych powodów. Powszechnie uważa się, że obywatele krajów stabilnych politycznie i gospodarczo rzadko podróżują w celu nielegalnego poszukiwania pracy.

Obywatele 38 krajów mają prawo do bezwizowego wjazdu do Stanów Zjednoczonych w ramach programu ruchu bezwizowego[5]:

Kraj Data przyłączenia
 Andora 1991
 Australia 1996
 Austria 1991
 Belgia 1991
 Brunei 1993
 Chile 2014
 Czechy 2008
 Dania 1991
 Estonia 2008
 Finlandia 1991
 Francja 1989
 Grecja 2010
 Hiszpania 1991
 Holandia 1989
 Irlandia 1995
 Islandia 1991
 Japonia 1988
 Korea Południowa 2008
 Liechtenstein 1991
 Litwa 2008
 Luksemburg 1991
 Łotwa 2008
 Malta 2008
 Monako 1991
 Niemcy 1989
 Norwegia 1991
 Nowa Zelandia 1991
 Portugalia 1999
 San Marino 1991
 Singapur 1999
 Słowacja 2008
 Słowenia 1997
 Szwajcaria 1989
 Szwecja 1989
 Tajwan 2012
 Węgry 2008
 Wielka Brytania 1988
 Włochy 1989

Kraje nominowane[edytuj]

Kraje nominowane do statusu w Visa Waiver Program mają status roadmap i kwalifikują się do udziału w postępowaniu. Procedurę nominacji rozpoczyna Departament Bezpieczeństwa Krajowego Stanów Zjednoczonych (Department of Homeland Security), który – w porozumieniu z sekretariatem stanu – ocenia wpływ uznania danego kraju za uczestnika VWP na możliwości egzekwowania prawa Stanów Zjednoczonych i na problemy bezpieczeństwa, np. na możliwości egzekwowania przepisów imigracyjnych i dotrzymania warunków istniejących umów ekstradycyjnych. Nie ustalono harmonogramu, jak długo kraj może pozostać na wyznaczonej liście przed zatwierdzeniem lub odrzuceniem z programu.

Od 2005 roku Departament Stanu USA prowadził dyskusje z krajami określanymi jako roadmap, które są zainteresowane przyłączeniem (lub ponowne przyłączanie) do VWP. Są to:

Europa (6)

Ameryka Południowa (3)

Azja (2)

Zacieśnienie kontroli po zamachach paryskich z 2015 roku[edytuj]

W styczniu 2016 roku Stany Zjednoczone zaktualizowały przepisy dotyczące programu Visa Waiver, zobowiązując do posiadania wizy każdą osobę która posiada podwójne obywatelstwo Iranu, Iraku, Syrii i Sudanu, oraz każdej osoby która odwiedziała jeden z tych krajów w ciągu ostatnich pięciu lat[6][7].

Przypisy

  1. 9 FAM 41.104 EXHIBIT I COUNTRIES THAT EXTEND PASSPORT VALIDITY FOR AN ADDITIONAL SIX MONTHS AFTER EXPIRATION (ang.). U.S. Department of State Foreign Affairs Manual Volume 9 – Visas. [dostęp 2013-10-14].
  2. Travelling to the US Without a Visa (ang.). Gudeon & McFadden. [dostęp 2013-10-14].
  3. US to demand 72hrs notice for British tourists (ang.). Telegraph Media Group Limited, The Telegraph. [dostęp 2013-10-14].
  4. Visa Waiver Program > How can a country* join the VWP? (ang.). www.travel.state.gov, September 2015. [dostęp 2017-04-20].
  5. Visa Waiver Program (VWP) (ang.). travel.state.gov. [dostęp 2013-10-14].
  6. U.S. tightens visa waiver rules for visitors after Paris attacks, „Reuters”, 21 stycznia 2016 [dostęp 2016-06-29].
  7. US border authority seeks travellers' social media details – BBC News [dostęp 2016-06-29] (ang.).