Wieża kościoła Marcina Lutra w Świnoujściu

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania
Wieża Marcina Lutra w Świnoujściu
Distinctive emblem for cultural property.svg A-23 z 28.01.2000[1]
dawniej kościół parafialny obecnie kawiarnia i punkt widokowy
Ilustracja
widok ogólny
Państwo  Polska
Miejscowość Świnoujście
Adres ul. Paderewskiego
Wyznanie protestanckie
Kościół Ewangelicki Kościół Unii Staropruskiej
Imię Marcina Lutra
Położenie na mapie Świnoujścia
Mapa konturowa Świnoujścia, u góry po lewej znajduje się punkt z opisem „Wieża kościoła Marcina Lutra w Świnoujściu”
Położenie na mapie Polski
Mapa konturowa Polski, blisko lewej krawiędzi u góry znajduje się punkt z opisem „Wieża kościoła Marcina Lutra w Świnoujściu”
Położenie na mapie województwa zachodniopomorskiego
Mapa konturowa województwa zachodniopomorskiego, blisko lewej krawiędzi nieco u góry znajduje się punkt z opisem „Wieża kościoła Marcina Lutra w Świnoujściu”
Ziemia53°54′49,00″N 14°14′58,15″E/53,913611 14,249486

Wieża kościoła Marcina Lutra – pozostałość ewangelickiej świątyni znajdująca się w Świnoujściu, w województwie zachodniopomorskim.

Portal wieży
Wejście na wieżę

Kościół został zbudowany w 1904 roku. Budowa świątyni została sfinansowana ze środków fundacji Emilii Heyse, najbogatszej w tym czasie mieszkanki Świnoujścia. Budowla została zaprojektowana przez Fritza Gottliebe. Świątynia została wzniesiona w stylu neogotyckim, posiadała wieżę z zegarem i czterema dzwonami, wieża miała 62 metry wysokości. Podczas II wojny światowej budowla została zniszczona. W 1962 roku rozpoczęto jej rozbiórkę, jednak wieżę zdecydowano zostawić, ponieważ była ona umieszczona na mapach nawigacyjnych, a ich zmiana była skomplikowanym przedsięwzięciem. Dopiero w 2003 roku znalazł się prywatny inwestor, który postanowił zająć się budowlą. Wieża została wyremontowana. W 2005 roku wieża została otwarta, została w niej urządzona kawiarnia, natomiast na szczycie wieży powstał najwyższy w mieście punkt widokowy, z którego można podziwiać panoramę Świnoujścia. Obecna wieża jest o 20 metrów niższa od oryginalnej, ponieważ wymagało tego urządzenie tarasu widokowego. Kawiarnia jest umieszczona na dwóch dolnych kondygnacjach i jej wnętrze zostało utrzymane w stylu czasów I wojny światowej i dwudziestolecia międzywojennego. Z kawiarni krętymi schodami wchodzi się na wieżę, po drodze są umieszczone ławeczki, na których można odpocząć. Na wieżę wchodzi się 222 schodami[2].

Przypisy[edytuj | edytuj kod]