Wikipedia:VisualEditor/Pojedyncza zakładka edycji

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Jak wcześniej ogłaszaliśmy, dziś po południu w polskojęzycznej Wikipedii zostanie wdrożona pojedyncza zakładka edycji. Załączamy krótkie wyjaśnienie. Bardziej szczegółowe, z obrazkami, jest na Pojedyncza zakładka edycji.

Co się zmienia?

Będziecie mieli do dyspozycji pojedynczą zakładkę edycji, ustawianą w preferencjach, która będzie włączała edytor kodu źródłowego albo edytor wizualny, w zależności od tego, z którego korzystaliście ostatnio (Zapamiętaj ostatnio używany edytor). Ta opcja odnosi się do wszystkich, którzy edytowali, w tym do anonimowych użytkowników.

Jak mogę przełączać się między edytorami?

Miesiące temu na paskach narzędziowych obu edytorów pojawiły się przyciski, które pozwalają w dowolnej chwili przełączyć się między edytorami, bez utraty zmian i bez konieczności zapisywania. Przycisk, umiejscowiony po prawej stronie paska narzędzi, w edytorze wizualnym wygląda jak podwójne kwadratowe nawiasy ([[ ]]), a w edytorze kodu – jak ołówek (OOjs UI icon edit-ltr.svg).

Czy są dostępne inne opcje?

Tak. Możesz wybrać:

  • Zawsze uruchamiaj edytor wizualny, gdy to możliwe (jeżeli za pomocą przycisku na pasku narzędzi przełączysz się na edytor kodu, system tego nie zapamięta; dotyczy to tylko tych przestrzeni nazw, w których dostępny jest edytor wizualny).
  • Zawsze uruchamiaj edytor kodu źródłowego (jeżeli za pomocą przycisku na pasku narzędzi przełączysz się na edytor wizualny, system tego nie zapamięta)
  • Pokaż obie zakładki edycji (taka sytuacja jest na tej wiki od 2013)
    • Zwróć uwagę, że każdy użytkownik zawsze ma możliwość przełączenia się na chwilę między edytorami za pomocą przycisków na paskach narzędziowych.
Jak ustawić preferencje?
  • Jeżeli chcesz mieć dalej dwie zakładki, nic nie musisz zmieniać.
  • Jeżeli kiedyś wyłączyłeś sobie edytor wizualny i chcesz mieć go wyłączonego, nic nie musisz zmieniać.
  • Wszyscy zarejestrowani użytkownicy mają rozwijane menu w zakładce Edycja w preferencjach (Edycja → Tryb edycji). Kiedy pojedyncza zakładka edycji zostanie wdrożona, każdy będzie mógł sobie wybrać opcję. Wybrać wystarczy raz. Nie zapomnijcie zapisać zmian ;).
    • Użytkownicy, którzy wyłączyli sobie edytor wizualny, muszą go sobie włączyć, jeżeli chcą mieć dostępne to menu.
  • Użytkownicy, którzy regularnie używają edytora wizualnego, po wdrożeniu pojedynczej zakładki edycji zobaczą okienko, w którym będą mogli ustawić sobie preferencje. Oczywiście, jak pozostali, będą mogli w każdej chwili zmienić zdanie i zmienić ustawienia preferencji.
    • Anonimowi użytkownicy, którzy ostatnio używali edytora wizualnego, także będą mogli wybrać, za pomocą którego edytora chcą edytować.
    • Uwaga: wszyscy użytkownicy będą mogli w dowolnym momencie zmienić na chwilę edytor za pomocą przycisku na pasku narzędzi.

Na początku zeszłego tygodnia zespół poprawił buga, który nie pozwalał użytkownikom otworzyć preferowanego edytora. Czasami może ci się to przytrafić, prosimy, przyjmij nasze przeprosiny; w takim wypadku musisz otworzyć preferencje, wybrać opcję i zapisać.