Zaćmienie Księżyca z 27 lipca 2018

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania
Całkowite zaćmienie Księżyca
27 lipca 2018
Lunar eclipse blood moon July 2018.jpg
Księżyc w trakcie zaćmienia widziany przez teleskop z Brisbane
Cykl Saros 129[1]
Gamma +0.1168
Długość (godz:min:sek)
Całkowite 1:42:57[2][3]
Częściowe 3:54:32
Półcieniowe 6:13:48
Fazy księżyca (UTC oraz CEST)
P1 17:14:49 19:14:49
U1 18:24:27 20:24:27
U2 19:30:15 21:30:15
Całkowite 20:21:44 22:21:44
U3 21:13:12 23:13:12
U4 22:19:00 0:19:00
P4 23:28:37 1:28:37

Zaćmienie Księżyca z 27 lipca 2018 – całkowite zaćmienie Księżyca, które nastąpiło 27 lipca 2018 roku[4].

Było to pierwsze centralne zaćmienie Księżyca od 15 czerwca 2011 roku. Ponieważ nastąpiło ono w pobliżu apogeum, zaćmienie to było wyjątkowo długie; było najdłuższym całkowitym zaćmieniem Księżyca w XXI wieku[2][5][3]. Zaćmienie całkowite trwało około 103 minut[2][5]. Zaćmienie półcieniowe trwało w godzinach od 17:14:49 UTC (19:14:49 CEST) do 23:28:37 UTC (1:28:37 CEST, dnia następnego), częściowe w godzinach od 18:24:27 UTC (20:24:27 CEST) do 22:19:00 UTC (0:19:00 CEST, dnia następnego), a całkowite w godzinach od 19:30:15 UTC (21:30:15 CEST) do 21:13:12 UTC (23:13:12 CEST). Swoje maksimum miało o godzinie 20:21:44 UTC (22:21:44 CEST)[6].

Zaćmienie było drugim całkowitym zaćmieniem Księżyca w 2018 roku, po zaćmieniu w styczniu 2018. W fazie zaćmienia całkowitego było widoczne nad półkulą wschodnią[7]: Afryką Wschodnią i Azją Środkową, nad Azją Wschodnią, Afryką Zachodnią i Europą, a także nad Australią[6][8][4][9].

Najbliższe dłuższe całkowite zaćmienie Księżyca będzie miało miejsce w 2123 roku[2][3][10][11].

W XXI wieku będzie 230 zaćmień Księżyca. Spośród nich 85 będzie całkowitymi zaćmieniami Księżyca[9]. Zaćmienie z 27 lipca było 17. całkowitym zaćmieniem Księżyca w tym stuleciu[9]. Następne nastąpi 21 stycznia 2019 roku[9].

Tego samego dnia (po 15 latach) doszło do wielkiej opozycji Marsa[12][13][14]. Obydwa takie zjawiska mają razem miejsce raz na 25 000 lat[15]. Z powodu opozycji Mars świecił wyjątkowo jasno i zjawisko można było zaobserwować gołym okiem[16][7][9].[17].

Mapa widoczności[6]. Obszar biały: Zaćmienie jest widoczne przez cały okres; Obszar czarny: Zaćmienie nie jest widoczne

Przypisy[edytuj | edytuj kod]

  1. F. Espenak, NASA – Catalog of Lunar Eclipses in Saros 129, eclipse.gsfc.nasa.gov [dostęp 2018-07-22] (ang.).
  2. a b c d Całkowite zaćmienie Księżyca już za kilka dni. Następnego takiego raczej już nie doczekamy, „gazetapl” [dostęp 2018-07-22] (pol.).
  3. a b c Najdłuższe w XXI wieku całkowite zaćmienie Księżyca już 27 lipca! Świetnie widoczne z Polski, „Crazy Nauka” [dostęp 2018-07-22] (pol.).
  4. a b Brian Dunbar, Information on the July 27, 2018, Lunar Eclipse, „NASA”, 23 lipca 2018 [dostęp 2018-07-27] (ang.).
  5. a b Zaćmienie Księżyca 2018 – krwawy Księżyc już w lipcu, „Onet Wiadomości”, 20 lipca 2018 [dostęp 2018-07-22] (pol.).
  6. a b c Total Lunar Eclipse of 2018 Jul 27 [w:] eclipse.gsfc.nasa.gov [online], 29 kwietnia 2009 [dostęp 2018-08-01] (ang.).
  7. a b Ashley Strickland, CNN, The blood moon lunar eclipse is here (and so is Mars), „CNN” [dostęp 2018-07-27].
  8. Map of Total Lunar Eclipse on July 27, 2018, www.timeanddate.com [dostęp 2018-07-27] (ang.).
  9. a b c d e Stuart Clark, Lunar eclipse 2018: when to see the blood moon – and the science behind it, the Guardian, 27 lipca 2018 [dostęp 2018-07-27] (ang.).
  10. How to Watch the Longest 'Blood Moon' Eclipse of the Century, 27 lipca 2018 [dostęp 2018-08-06].
  11. Here's How Friday's Superlong Lunar Eclipse Works, „Space.com” [dostęp 2018-08-06].
  12. Astronomia24 – Astronomia News: 27 lipca czeka nas najdłuższe całkowite zaćmienie Księżyca w XXI wieku i Wielka opozycja Marsa!, www.astronomia24.com [dostęp 2018-07-22] (pol.).
  13. Całkowite zaćmienie Księżyca już 27 lipca. "Za naszego życia już dłuższego nie zobaczymy", tvnmeteo.tvn24.pl [dostęp 2018-07-22].
  14. Mars Opposition | Mars in our Night Sky [w:] NASA’s Mars Exploration Program [online] [dostęp 2018-07-27] (ang.).
  15. Два редких астрономических явления можно будет наблюдать 27 июля, „ТАСС” [dostęp 2018-07-27] (ros.).
  16. Rare Red Moon and Mars in evening sky on 27 July, The Royal Astronomical Society [dostęp 2018-07-27] (ang.).
  17. Mars will be extra big and bright in the sky this weekend. Take a look for yourself., „Vox” [dostęp 2018-07-27] (ang.).