Zieleniak

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania
Zieleniak
Ilustracja
Państwo  Polska
Miejscowość POL Gdańsk COA.svg Gdańsk
Adres Śródmieście, ul. Wały Piastowskie 1
Architekt Stanisław Tobolczyk
i Jasna Strzałkowska
Wysokość całkowita 90[1] m
Wysokość do dachu 72[2] m
Kondygnacje 17
Powierzchnia użytkowa 18 300 m²
Rozpoczęcie budowy 1965
Ukończenie budowy 1971
Właściciel Centrum Techniki Okrętowej S.A.
Położenie na mapie Gdańska
Mapa lokalizacyjna Gdańska
Zieleniak
Zieleniak
Położenie na mapie województwa pomorskiego
Mapa lokalizacyjna województwa pomorskiego
Zieleniak
Zieleniak
Położenie na mapie Polski
Mapa lokalizacyjna Polski
Zieleniak
Zieleniak
Ziemia54°21′30,70″N 18°38′47,56″E/54,358528 18,646544
Strona internetowa

Zieleniakwieżowiec w centrum Gdańska przy ul. Wały Piastowskie, zbudowany w latach 1965-1971 dla Centralnego Ośrodka Konstrukcyjno-Badawczego Przemysłu Okrętowego[3].

Historia[edytuj | edytuj kod]

Zieleniak, 1990

Wznosząc „Zieleniaka” z użyciem szwedzkiej, kosztownej technologii, postawiono najpierw dwa filary, które połączono następnie piętrami. Powstawały one, w odróżnieniu od innych konstrukcji, od najwyższych kondygnacji do najniższych. Po ukończeniu wieżowca oba filary przekształcono w klatki schodowe. Jest to jak dotąd jedyna taka konstrukcja w kraju.

Zgodnie z ówcześnie panującą tendencją w urbanistyce budynek stanowił „akcent wysokościowy” w mieście. Nazwę zawdzięcza kolorowi swojej elewacji. Od początku właścicielem budynku jest Centrum Techniki Okrętowej S.A., które stworzyło we wnętrzu Centrum Biznesu „Zieleniak”, w którym mieści się wiele firm. Na najwyższym piętrze mieści się punkt widokowy z restauracją. Niższe piętra mieszczą biura klasy B oraz prywatną szkołę Ateneum – Szkoła Wyższa. Biura zajmują 13 500 powierzchni, natomiast powierzchni u podnóża budynku jest ok. 5000 m².

Plan przebudowy[edytuj | edytuj kod]

W listopadzie 2006 powstał projekt przebudowy „Zieleniaka”, opracowany przez gdańską firmę architektoniczną Kozikowski Design. Projekt przewiduje zastąpienie zieleni na elewacji innym kolorem, natomiast „zieleń” stanowić miałyby ogrody wewnątrz budynku. Wieżowiec miałby zostać również dostosowany m.in. do zmieniających się wymogów przeciwpożarowych.

Przypisy[edytuj | edytuj kod]

Linki zewnętrzne[edytuj | edytuj kod]