Pomoc:Logowanie

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii
Skocz do: nawigacja, szukaj

Konto użytkownika w Wikipedii daje więcej możliwości, niż się wydaje. To nie tylko profil w serwisie internetowym. To także współpraca, poznawanie ludzi, konto uniwersalne w projektach Wikimedia i szansa uczestnictwa w globalnym ruchu Wikimedia, należącym do ruchu wolnej kultury. Ta strona wymienia najważniejsze zalety posiadania konta (oznaczone ikonką ), omawia też zakładanie konta, powtórne logowanie i powiadomienia.

Dlaczego warto założyć konto?[edytuj | edytuj kod]

Nagłówek Wikipedii po zalogowaniu (2013)

Twoja nazwa użytkownika:

  1. autorstwo każdej Twojej edycji jest przypisane Tobie – nie Twojemu adresowi IP, jak w trybie niezalogowanym;
  2. istnieje spis Twoich edycji – jeśli edytujesz bez konta, Twój wkład znajduje się na jednej liście z edycjami osób korzystających z Twojego adresu IP – możesz nie mieć z nimi nic wspólnego;
  3. w dyskusjach możesz podpisać się pod swoim komentarzem – Twój głos ma większą wagę, jeżeli następuje po nim imię i nazwisko lub pseudonim.

Edytowanie Wikipedii:

  1. masz do dyspozycji prywatny brudnopis, w którym możesz bezpiecznie eksperymentować – tam nikt nie powinien zmienić niczego bez Twojej zgody, więc jeśli pozostawisz niedopracowany tekst, po dłuższym czasie zastaniesz go w takim samym kształcie;
  2. obserwujesz wybrane strony – śledzisz zapisywane na nich zmiany;
  3. testujesz funkcje eksperymentalne – nowe podprogramy wdrażane przez programistów Wikimedia Foundation, takie jak „Wyskakujące okienka”;
  4. ustawiasz preferencje, dobierasz narzędzia i personalizujesz Wikipedię, dzięki czemu edytowanie jest znacznie łatwiejsze.

Współpraca i społeczność wikipedystów:

  1. współpracujesz z innymi wikipedystami. Sam wyznaczasz swoje role, np. wybierasz wyróżnione artykuły i ilustracje;
  2. komunikujesz się na wiele możliwych sposobów: w Wikipedii (np. masz własną stronę dyskusji), poza Wikipedią (IRC, portale społecznościowe), a także poza Internetem (spotkania i zloty wikipedystów);
  3. otrzymujesz powiadomienia, możesz też dostawać i wysyłać prywatne podziękowania za edycje;
  4. masz wirtualną osobowość, przedstawiasz się na swojej stronie użytkownika; piszesz, kim jesteś i czym się zajmujesz. Poznajesz ciekawych ludzi;
  5. możesz zapisać się do Stowarzyszenia Wikimedia Polska, prowadzić jego projekty, ubiegać się o granty;
  6. masz konta w innych projektach siostrzanych, jesteś uczestnikiem ogólnoświatowego ruchu Wikimedia.

Uprawnienia ułatwiające edytowanie:

  1. po wykonaniu 10 edycji i 4 dniach od utworzenia konta – zostajesz automatycznie zatwierdzonym użytkownikiem i otrzymujesz możliwość zmieniania nazwy strony oraz edytowania minimalnie zabezpieczonych stron;
  2. po wykonaniu 150 edycji w artykułach i miesiącu od utworzenia konta – możesz zgłosić się o uprawnienia redaktora, dzięki którym możesz oznaczać edycje jako przejrzane, edytować strony zabezpieczone na poziomie średnim i szybko wycofywać edycje innych wikipedystów;
  3. po wykonaniu 1000 edycji i 3 miesiącach od utworzenia konta – możesz ubiegać się o uprawnienia administratora, dające cały arsenał technicznych możliwości;
  4. poza tym możesz otrzymywać inne uprawnienia i założyć swojego bota.

Zakładamy konto[edytuj | edytuj kod]

  1. wpisz nazwę użytkownika (swój nick). Będzie on widoczny:
  2. dwa razy wpisz hasło;
  3. możesz wpisać swój e-mail – nikt nie ma dostępu do tego, co tam wpiszesz, nawet administratorzy. Nie grozi Ci zalew spamu. Dzięki niemu będziesz mógł korzystać ze strony Specjalna:E-mail i wysyłać maile do wikipedystów nawet, jeżeli nie znasz ich adresów;
  4. wpisz CAPTCHA;
  5. kliknij Utwórz konto i gotowe! Konto pod tą nazwą zostało utworzone nie tylko w polskojęzycznej Wikipedii, ale także w innych projektach siostrzanych.
  6. Jeżeli podałeś e-mail, wejdź na skrzynkę i odbierz wiadomość, którą wysłało do Ciebie oprogramowanie.

Najbardziej prawdopodobne przyczyny niepowodzenia przy zakładaniu konta:

  1. nie masz włączonego akceptowania tzw. ciasteczek (ang. cookies) w swojej przeglądarce;
  2. wybrałeś nazwę użytkownika, pod którą już ktoś wcześniej się zarejestrował lub bardzo podobną do istniejącej;
  3. pomyliłeś się przy wpisywaniu powtórzenia hasła.
Zakładanie konta

Powtórne logowanie[edytuj | edytuj kod]

Za każdym następnym razem, kiedy spróbujesz się zalogować, zobaczysz taką stronę.

Kliknięcie na „nie wylogowuj mnie” spowoduje, że po zamknięciu przeglądarki i ponownym jej uruchomieniu w późniejszym czasie a następnie wejściu do serwisu, będziesz rozpoznawany automatycznie i nie będziesz musiał się ponownie logować (działa do czasu usunięcia tzw. ciasteczek). Nie należy tej opcji zaznaczać, gdy pracujesz na komputerze, z którego korzystają również osoby, którym nie możesz zaufać.

W przypadku, gdy właściciel konta zapomniał hasła, ale podał i zweryfikował swój adres e-mail, może odzyskać hasło. Oprogramowanie automatycznie wyśle nowe hasło na adres e-mail.

Logowanie