Anulowanie wiadomości

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii
Skocz do: nawigacja, szukaj

Anulowanie wiadomości - na grupach dyskusyjnych oznacza jej wycofanie z serwerów NNTP. Odbywa się to przez wysłanie specjalnej wiadomości anulującej zwanej potocznie cancelem (ang. Cancel message).

Format i działanie cancela[edytuj | edytuj kod]

Wiadomość anulująca musi w nagłówku zawierać pole o nazwie "Control" i treści zawierającej słowo cancel i Message-ID wiadomości, która ma zostać anulowana.

Zastosowanie[edytuj | edytuj kod]

  • Anulowanie wiadomości niedokończonej lub z błędami.
  • Anulowanie wiadomości wysłanej na niewłaściwą grupę dyskusyjną.
  • Anulowanie wiadomości wysłanej w odpowiedzi pomyłkowo do grupy zamiast do nadawcy oryginalnej wiadomości.
  • Anulowanie spamu.
  • Anulowanie nadmiernych crosspostów.
  • Anulowanie wiadomości wysłanych do grup moderowanych bez aprobaty moderatora.

Ograniczenia i kontrowersje[edytuj | edytuj kod]

  • Zgodnie z netykietą należy kasować tylko własne wiadomości. Nieuprawnione anulowanie należy zgłaszać do działu abuse (internet) organizacji właściwej dla osoby popełniającej nadużycie (właściciel serwera grup, właściciel serwera pocztowego, dostawca usług internetowych).
  • Wiele serwerów nie pozwala na anulowanie wiadomości, gdyż do tej pory nie ma skutecznej ochrony przed nieuprawnionym anulowaniem wiadomości. Co prawda zaproponowano kilka takich mechanizmów – Cancel-lock i różne formy podpisu cyfrowego, jednak żadna z propozycji nie została powszechnie zaakceptowana i wdrożona w popularnych serwerach NNTP i czytnikach grup dyskusyjnych.

Linki zewnętrzne[edytuj | edytuj kod]