Biathlon na Zimowych Igrzyskach Paraolimpijskich 2018

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania
Biathlon na Zimowych Igrzyskach Paraolimpijskich 2018
Ilustracja
Zimowe Igrzyska Paraolimpijskie 2018
Pjongczang
ZIP 2014 ZIP 2022
Miejsce Daegwallyeong-myeon, Alpensia Biathlon Centre
Data 9 – 16 marca 2018
Liczba konkurencji 18

Biathlon na Zimowych Igrzyskach Paraolimpijskich 2018 – jedna z dyscyplin rozgrywanych podczas igrzysk w dniach 9–16 marca 2018 w Daegwallyeong-myeon, w Korei Południowej. Podczas igrzysk zawodnicy i zawodniczki będą rywalizować w 18 konkurencjach[1].

Terminarz[edytuj | edytuj kod]

Oficjalny terminarz igrzysk[2].

Data Godzina Konkurencja Mistrz IP 2014
10 marca 10:00 (UTC+09:00) / 2:00 (CET) 6 km kobiet, osoby siedzące Niemcy Andrea Eskau
10:25 (UTC+09:00) / 2:25 (CET) 7,5 km mężczyzn, osoby siedzące Rosja Roman Pietuszkow
11:45 (UTC+09:00) / 3:45 (CET) 6 km kobiet osoby stojące Rosja Alena Kaufman
12:05 (UTC+09:00) / 4:05 (CET) 7,5 km mężczyzn, osoby stojące Rosja Władysław Łekomcew
13:15 (UTC+09:00) / 5:15 (CET) 6 km kobiet osoby niewidome Rosja Michalina Łysowa
14:00 (UTC+09:00) / 6:00 (CET) 7,5 km mężczyzn, osoby niewidome Ukraina Witalij Łukjanenko
13 marca 10:00 (UTC+09:00) / 2:00 (CET) 10 km kobiet, osoby siedzące Niemcy Anja Wicker
10:55 (UTC+09:00) / 2:55 (CET) 12,5 km mężczyzn, osoby siedzące Rosja Roman Pietuszkow
12:30 (UTC+09:00) / 4:30 (CET) 10 km kobiet, osoby stojące Rosja Alena Kaufman
12:50 (UTC+09:00) / 4:50 (CET) 12,5 km mężczyzn, osoby stojące Rosja Azat Karaczurin
14:20 (UTC+09:00) / 6:20 (CET) 10 km kobiet, osoby niewidome Rosja Michalina Łysowa
14:40 (UTC+09:00) / 6:40 (CET) 12,5 km mężczyzn, osoby niewidome Ukraina Witalij Łukjanenko
16 marca 10:00 (UTC+09:00) / 2:00 (CET) 12,5 km kobiet, osoby siedzące Rosja Swietłana Konowałowa
10:20 (UTC+09:00) / 2:20 (CET) 15 km mężczyzn, osoby siedzące Rosja Roman Pietuszkow
12:00 (UTC+09:00) / 4:00 (CET) 12,5 km kobiet, osoby stojące Ukraina Ołeksandra Kononowa
13:00 (UTC+09:00) / 5:00 (CET) 15 km mężczyzn, osoby stojące Ukraina Grygorij Wowczyński
14:40 (UTC+09:00) / 6:40 (CET) 12,5 km kobiet, osoby niewidome Rosja Julia Budaliejewa
14:50 (UTC+09:00) / 6:50 (CET) 15 km mężczyzn, osoby niewidome Rosja Nikołaj Połuchin

Medaliści[edytuj | edytuj kod]

Konkurencja Klasa Gold medal Paralympics.svg Złoto Czas Silver medal Paralympics.svg Srebro Czas Bronze medal Paralympics.svg Brąz Czas
6 km kobiet Osoby siedzące Stany Zjednoczone Kendall Gretsch 21:52,0 Stany Zjednoczone Oksana Masters 22:14,8 Białoruś Lidzija Hrafiejewa 22:16,3
Osoby stojące Paralympic flag (2010-2019).svg Jekaterina Rumiancewa 17:06,1 Paralympic flag (2010-2019).svg Anna Milenina 17:21,8 Ukraina Ludmiła Liaszenko 17:44,4
Osoby niewidome Paralympic flag (2010-2019).svg Michalina Łysowa 18:48,3 Ukraina Oksana Szyszkowa 19:26,4 Białoruś Swiatłana Sachanenka 20:28,2
10 km kobiet Osoby siedzące Niemcy Andrea Eskau 42:36,6 Paralympic flag (2010-2019).svg Marta Zajnullina 43:52,1 Paralympic flag (2010-2019).svg Irina Guliajewa 44:25,5
Osoby stojące Paralympic flag (2010-2019).svg Jekaterina Rumiancewa 34:10,0 Paralympic flag (2010-2019).svg Anna Milenina 35:30,0 Ukraina Ludmiła Liaszenko 36:23,6
Osoby niewidome Ukraina Oksana Szyszkowa 37:58,9 Paralympic flag (2010-2019).svg Michalina Łysowa 40:12,4 Niemcy Clara Klug 42:01,6
12,5 km kobiet Osoby siedzące Niemcy Andrea Eskau 49:41,2 Stany Zjednoczone Oksana Masters 50:00,0 Białoruś Lidzija Grafiejewa 50:57,0
Osoby stojące Paralympic flag (2010-2019).svg Anna Milenina 36:56,8 Paralympic flag (2010-2019).svg Jekaterina Rumiancewa 37:00,6 Kanada Brittany Hudak 41:20,7
Osoby niewidome Paralympic flag (2010-2019).svg Michalina Łysowa 36:56,8 Ukraina Oksana Szyszkowa 39:31,1 Niemcy Clara Klug 41:05,9
7,5 km mężczyzn Osoby siedzące Stany Zjednoczone Daniel Cnossen 23:49,7 Białoruś Dzmitryj Łoban 23:57,0 Kanada Collin Cameron 23:59,0
Osoby stojące Francja Benjamin Daviet 17:56,6 Kanada Mark Arendz 18:25,9 Ukraina Igor Reptiuch 18:40,9
Osoby niewidome Ukraina Witalij Łukjanenko 19:51,0 Białoruś Jurij Hołub 20:05,1 Ukraina Anatolij Kowalewski 20:30,1
12,5 km mężczyzn Osoby siedzące Ukraina Taras Rad 45:35,6 Stany Zjednoczone Daniel Cnossen 46:37,3 Stany Zjednoczone Andrew Soule 47:08,7
Osoby stojące Francja Benjamin Daviet 35:25,3 Ukraina Igor Reptiuch 35:31,8 Kanada Mark Arendz 35:54,7
Osoby niewidome Białoruś Juryj Hołub 39:23,7 Ukraina Oleksandr Kazik 39:26,1 Ukraina Jurij Utkin 40:19,4
15 km mężczyzn Osoby siedzące Niemcy Martin Fleig 49:57,2 Stany Zjednoczone Daniel Cnossen 50:42,7 Kanada Collin Cameron 50:59,1
Osoby stojące Kanada Mark Arendz 42:52,2 Francja Benjamin Daviet 43:50,5 Norwegia Nils-Erik Ulset 44:06,7
Osoby niewidome Ukraina Witalij Łukjanenko 45:12,9 Ukraina Oleksandr Kazik 45:36,5 Francja Anthony Chalençon 46:32,8

Linki zewnętrzne[edytuj | edytuj kod]

Przypisy[edytuj | edytuj kod]

  1. Biathlon (ang.). Pyeongchang 2018. [dostęp 2018-03-09]. [zarchiwizowane z tego adresu (2018-03-14)].
  2. Schedule (ang.). Pyeongchang 2018. [dostęp 2018-03-09]. [zarchiwizowane z tego adresu (2018-03-08)].