Pomoc:Cofanie zmian

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii
Skocz do: nawigacja, szukaj
Wyłącznie przeciw oczywistym wandalizmom!

Cofanie zmian (ang. rollback) – specjalne uprawnienie administratorów i redaktorów do błyskawicznego cofania zmian.

Wybranie linku [cofnij] powoduje cofnięcie wszystkich zmian danego użytkownika do ostatniej wersji zatwierdzonej przez innego edytora, a także oznaczy tę edycję jako drobną.

Tego narzędzia można użyć wyłącznie w przypadku oczywistych wandalizmów, ze względu na to, że ta metoda rewertowania nie umożliwia wyjaśnienia jego powodu w opisie zmian.

Uwaga! Nie należy stosować tego narzędzia, gdy
  • edycja została dokonana bez znajomości zasad Wikipedii (jest nieporadna);
  • autor edycji nie miał na celu szkodzenia Wikipedii (przypuszczamy, że nie miał, chyba, że dokonał wandalizmu!);
  • zachodzi różnica poglądów.

Narzędzie jest przede wszystkim przydatne do patrolowania ostatnich zmian oraz zmian czekających na przejrzenie.

Administratorzy mają możliwość ukrycia automatycznych rewertów; więcej na stronie Narzędzia administracji.

Uwaga dla redaktorów[edytuj | edytuj kod]

Redaktorzy chcąc wycofać nieprzejrzane zmiany i przywrócić ostatnią przejrzaną wersję, powinni użyć opcji:

  • cofnij” – jeśli wandalizmu dokonał jeden autor; w przeciwnym wypadku dokonane zmiany od czasu ostatniego oznaczenia zostaną wycofane częściowo, a strona wciąż będzie figurować jako oczekująca na przejrzenie;
  • anuluj edycję” – jeśli edycji dokonało kilku edytorów, lub nie są to wandalizmy.

By szybko zorientować się, ile osób edytowało od ostatniego oznaczenia strony, można włączyć odpowiedni skrypt poprzez wejście do preferencji, wybranie zakładki „Gadżety” i wybranie opcji „Podczas porównywania ostatniej wersji przejrzanej z najnowszą wersją strony pokazuje listę nieoznaczonych wersji, gdy jest ich więcej niż jedna”.