Skrót: WP:THX

Wikipedia:Powiadomienia/Podziękowania

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii
Skocz do: nawigacja, szukaj

Podziękowania – nowy sposób na wyrażenie pozytywnej opinii o edycji innego wikipedysty. Ta eksperymentalna funkcja pozwala wysłać prywatne „dziękuję” autorowi użytecznej edycji poprzez kliknięcie na link „podziękuj” na stronie historii strony lub w widoku diffa. Pracownicy Fundacji Wikimedia opracowali tę funkcję, by zachęcić produktywnych wikipedystów do edytowania.

Dlaczego zostało opracowane to narzędzie[edytuj]

Powiadomienie o podziękowaniu

Wyrażenie pozytywnej opinii o pracy wikipedysty powinno być tak samo łatwe, jak wyrażenie opinii negatywnej. Obecnie najłatwiej jest reagować na złe edycje – wystarczy kliknąć „cofnij” lub „anuluj edycję” – i często takie reakcje są pożyteczne.

Jednakże jeżeli wikipedysta uważa, że dana edycja była dobra, ma małe możliwości szybkiej reakcji. Do niedawna jedynym sposobem było napisanie na stronie dyskusji autora edycji wiadomości, że wykonał dobrą robotę. Wymagało to sporego wysiłku i praktycznie nie odnosiło się do „drobnych” edycji – np. poprawa kilku przecinków jest mile widziana, ale może nie zasługuje na gwiazdkę? Co może zrobić wikipedysta, jeżeli nie ma czasu na pisanie elaboratów, a chce okazać uznanie?

Może powiedzieć „dziękuję”.

Czym są podziękowania[edytuj]

Ta funkcja, która otrzymała techniczną nazwę „Thanks”, ułatwia wyrażenie wdzięczności za edycję przy wykorzystaniu Powiadomień. Z tego prostego mechanizmu można skorzystać wyświetlając sobie historię strony lub diffa:

Podziękuj w historii strony

Widok strony przed podziękowaniem za edycję
Widok strony po podziękowaniu za edycję (druga od góry)

Przy edycjach zalogowanych użytkowników (oprócz botów) widzimy link „podziękuj”, tuż obok „anuluj edycję”. Kiedy podziękujemy za edycję, link zmienia się na „podziękowałeś”. Aby zapobiec nadużyciom wprowadzono limit dziesięciu podziękowań od danego wikipedysty na minutę.

Kiedy ktoś ci podziękuje, otrzymujesz powiadomienie w menu obok swojej nazwy użytkownika. Powiadomienie o podziękowaniu zawiera nazwę użytkownika, który ci podziękował i link do jego strony użytkownika, nazwę strony, którą edytowałeś oraz link do diffa pokazującego twoją edycję. Możesz odpowiedzieć temu użytkownikowi – np. napisać wiadomość na jego stronie dyskusji.

Ta funkcja jest najbardziej użyteczna w przypadku edycji nowych użytkowników.

Zachęcamy do testowania – i zostawienia komentarza. Dokumentację narzędzia Podziękowań znajdziesz tutaj.

Czym nie są Podziękowania[edytuj]

Podziękowania są i będą raczej prostym, prywatnym wyrazem wdzięczności, niż publicznym poparciem danej edycji. Korzystanie z tego narzędzia jest dokumentowane w logu, aby każdy mógł śledzić skalę jego wykorzystania, chociaż możliwe, że log zostanie wyłączony.

Linki podziękowań nie są widoczne w Obserwowanych ani ostatnich zmianach.

Jak wyłączyć Podziękowania[edytuj]

Obecnie, kiedy Podziękowania są całkiem nowe i wprowadzają zmiany w interfejsie, wyłączenie ich jest ułatwione użytkownikom, jeżeli uznają, że nie chcą korzystać z tego narzędzia.

  • Aby wyłączyć sobie linki „podziękuj”, zaznacz w Preferencjach ⧼vector-noexperiments-preference⧽
  • Aby nie otrzymywać powiadomień o podziękowaniach, wyłącz odpowiednią opcję w Preferencjach Powiadom mnie, kiedy ktoś podziękuje mi za edycję, którą wykonałem.

Więcej informacji o używaniu Powiadomień znajdziesz na tej stronie FAQ.

Co dalej[edytuj]

W zamierzeniu narzędzie ma być możliwie najprostsze, dlatego będzie rozwijane i poprawiane na podstawie opinii wikipedystów. Komentarze i sugestie na temat działania Podziękowań można zamieszczać na tej stronie dyskusji.