Pomoc:FAQ/Wersje oznaczone

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii
Skocz do: nawigacja, szukaj

Na tej stronie znajdują się najczęściej zadawane pytania dotyczące problemów związanych z wersjami oznaczonymi.

Co to jest wersja przejrzana?[edytuj kod]

Informuje ona o tym, że któryś z regularnie edytujących wikipedystów z odpowiednimi uprawnieniami przejrzał daną wersję strony (np. artykułu, szablonu, kategorii) i oznaczył ją jako wolną od widocznych gołym okiem wandalizmów. Nie informuje ona o tym, że artykuł został sprawdzony pod kątem merytorycznej poprawności. Więcej na ten temat.

Kto może otrzymać uprawnienia redaktora?[edytuj kod]

Każdy zarejestrowany użytkownik otrzymuje uprawnienia redaktora:

Czy boty mają uprawnienia redaktora?[edytuj kod]

Tak, boty otrzymują uprawnienia redaktora z chwilą przyznania im uprawnień bota, ale oznaczają swoje edycje jako przejrzane tylko wtedy, gdy dotychczasowa wersja strony była oznaczona jako przejrzana.

Czy muszę oznaczać wersje stron jako przejrzane?[edytuj kod]

Nie, nikt tego nie wymaga. Na wyraźną prośbę każdy administrator może odebrać uprawnienia redaktora. Miej jednak na uwadze, że pozostawienie uprawnień redaktora niesie za sobą kilka zalet. Po zapisaniu własnej edycji:

  • nikt z uprawnieniami redaktora nie musi jej przeglądać i ręcznie oznaczać jako przejrzaną,
  • jest ona od razu widoczna w domyślnym widoku czytelnika.

Poza tym możesz edytować wiele ważnych stron, które dla bezpieczeństwa zostały zabezpieczone na poziomie średnim.

Gdzie mogę znaleźć nieprzejrzane strony?[edytuj kod]

Lista stron, których żadna wersja nie została przejrzana, znajduje się na stronie Specjalna:Nieprzejrzane strony. Na stronie specjalnej elementy listy można filtrować według kategorii.

Zobacz też aktualizowane statystyki nieprzejrzanych stron według kategorii.

Gdzie mogę znaleźć nowe wersje stron wymagające oznaczenia jako przejrzane?[edytuj kod]

Na stronie Specjalna:Zdezaktualizowane przejrzane strony.

Co oznacza czerwony wykrzyknik w ostatnich zmianach i obserwowanych?[edytuj kod]

Wykrzyknik przed tytułem strony na listach Specjalna:Ostatnie zmiany i Specjalna:Obserwowane oznacza, że jej najnowsza wersja jest nieprzejrzana.

Kiedy moje edycje oznaczone są automatycznie jako przejrzane, a kiedy muszę dokonać tego ręcznie?[edytuj kod]

Jeśli edytujesz stronę z ostatnią wersją oznaczoną jako przejrzana, to Twoja edycja zostanie oznaczona automatycznie. Podobnie ma się sytuacja, jeśli tworzysz nową stronę.

Jeśli strona w ogóle nie posiada wersji przejrzanej lub najnowsza wersja strony nie jest oznaczona, to edycja dokonana przez Ciebie nie zostanie oznaczona automatycznie, w takim wypadku musisz dokonać tego ręcznie. Ma to na celu wykluczenie przedostania się wandalizmów do wersji domyślnie pokazywanej czytelnikom.

Czy przekierowania także wymagają oznaczania?[edytuj kod]

Tak, podobnie jak artykuły, przekierowania (redirecty) są narażone na wandalizmy i wymagają oznaczenia.

Jak usunąć oznaczenie wersji jako przejrzanej?[edytuj kod]

Do tego celu na dole strony znajduje się przycisk „Wycofaj oznaczenie jako przejrzana”.

Jak mogę ułatwić sobie oznaczanie zdezaktualizowanych stron?[edytuj kod]

Można skorzystać ze skryptu Beau pozwalającego na szybkie otwieranie 10 zdezaktualizowanych stron. Skrypt instaluje się w następujący sposób:

  1. Wejście w Preferencje
  2. Kliknięcie zakładki Gadżety
  3. Zaznaczenie pola "Rozszerzenie strony specjalnej Zdezaktualizowane przejrzane strony o link pozwalający otwierać 10 stron do przeglądnięcia naraz." w sekcji "Narzędzia dla redaktorów".