Biathlon na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2022

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania
 Główny artykuł: Zimowe Igrzyska Olimpijskie 2022.
Biathlon na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2022
Ilustracja
Zimowe Igrzyska Olimpijskie 2022
Pekin
ZIO 2018 ZIO 2026
Miejsce

Kuyangshu Nordic Center and Biathlon Center, Zhangjiakou

Data

5–19 lutego 2022

Liczba konkurencji

11

Biathlon na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2022 – jedna z dyscyplin rozgrywanych podczas igrzysk w dniach 5–19 lutego 2022 w Kuyangshu Nordic Center and Biathlon Center, w północnej części Chińskiej Republiki Ludowej. Podczas igrzysk zawodnicy i zawodniczki rywalizowali w 11 konkurencjach: biegu indywidualnym, sprinterskim, pościgowym, masowym i sztafetowym kobiet i mężczyzn oraz biegu sztafet mieszanych.

Terminarz[edytuj | edytuj kod]

Data Godzina Konkurencja Mistrz IO 2018
5 lutego 17:00 (UTC+08:00) / 10:00 (CET) Sztafeta mieszana (2 x 6 km + 2 x 7,5 km)  Francja
7 lutego 17:00 (UTC+08:00) / 10:00 (CET) Bieg indywidualny kobiet (15 km) Szwecja Hanna Öberg
8 lutego 16:30 (UTC+08:00) / 09:30 (CET) Bieg indywidualny mężczyzn (20 km) Norwegia Johannes Thingnes Bø
11 lutego 17:00 (UTC+08:00) / 10:00 (CET) Sprint kobiet (7,5 km) Niemcy Laura Dahlmeier
12 lutego 17:00 (UTC+08:00) / 10:00 (CET) Sprint mężczyzn (10 km) Niemcy Arnd Peiffer
13 lutego 17:00 (UTC+08:00) / 10:00 (CET) Bieg pościgowy kobiet (10 km) Niemcy Laura Dahlmeier
18:45 (UTC+08:00) / 11:45 (CET) Bieg pościgowy mężczyzn (12,5 km) Francja Martin Fourcade
15 lutego 17:00 (UTC+08:00) / 10:00 (CET) Sztafeta mężczyzn (4 x 7,5 km)  Szwecja
16 lutego 15:45 (UTC+08:00) / 08:45 (CET) Sztafeta kobiet (4 x 6 km)  Białoruś
18 lutego 15:00 (UTC+08:00) / 08:00 (CET)[1] Bieg masowy kobiet (12,5 km) Słowacja Anastasija Kuźmina
17:00 (UTC+08:00) / 10:00 (CET) Bieg masowy mężczyzn (15 km) Francja Martin Fourcade

Medaliści[edytuj | edytuj kod]

Konkurencja Gold medal.svg Złoto Czas Silver medal.svg Srebro Czas Bronze medal.svg Brąz Czas
Sprint mężczyzn Norwegia Johannes Thingnes Bø 24:00,4 Francja Quentin Fillon Maillet 24:25,9 Norwegia Tarjei Bø 24:39,3
Sprint kobiet Norwegia Marte Olsbu Røiseland 20:44,3 Szwecja Elvira Öberg 21:15,2 Włochy Dorothea Wierer 21:21,5
Bieg pościgowy mężczyzn Francja Quentin Fillon Maillet 39:07,5 Norwegia Tarjei Bø 39:36,1 Eduard Łatypow 39:42,8
Bieg pościgowy kobiet Norwegia Marte Olsbu Røiseland 34:46,9 Szwecja Elvira Öberg 36:23,4 Norwegia Tiril Eckhoff 36:35,6
Bieg indywidualny mężczyzn Francja Quentin Fillon Maillet 48:47,4 Białoruś Anton Smolski 49:02,2 Norwegia Johannes Thingnes Bø 49:18,5
Bieg indywidualny kobiet Niemcy Denise Herrmann 44:12,7 Francja Anaïs Chevalier-Bouchet 44:22,1 Norwegia Marte Olsbu Røiseland 44:28,0
Bieg masowy mężczyzn Norwegia Johannes Thingnes Bø 38:14,4 Szwecja Martin Ponsiluoma 38:54,7 Norwegia Vetle Sjåstad Christiansen 39:26,9
Bieg masowy kobiet Francja Justine Braisaz-Bouchet 40:18,0 Norwegia Tiril Eckhoff 40:33,3 Norwegia Marte Olsbu Røiseland 40:52,9
Sztafeta mężczyzn  Norwegia
Sturla Holm Lægreid
Tarjei Bø
Johannes Thingnes Bø
Vetle Sjåstad Christiansen
1:19:50,2  Francja
Fabien Claude
Émilien Jacquelin
Simon Desthieux
Quentin Fillon Maillet
1:20:17,6  Rosyjski Komitet Olimpijski
Said Karimułła Chalili
Aleksandr Łoginow
Maksim Cwietkow
Eduard Łatypow
1:20:35,5
Sztafeta kobiet  Szwecja
Linn Persson
Mona Brorsson
Hanna Öberg
Elvira Öberg
1:11:03,9  Rosyjski Komitet Olimpijski
Irina Kazakiewicz
Kristina Riezcowa
Swietłana Mironowa
Uljana Nigmatullina
1:11:15,9  Niemcy
Vanessa Voigt
Vanessa Hinz
Franziska Preuß
Denise Herrmann
1:11:41,3
Sztafeta mieszana  Norwegia
Marte Olsbu Røiseland
Tiril Eckhoff
Tarjei Bø
Johannes Thingnes Bø
1:06:45,6  Francja
Anaïs Chevalier
Julia Simon
Émilien Jacquelin
Quentin Fillon Maillet
1:06:46,5  Rosyjski Komitet Olimpijski
Uljana Nigmatullina
Kristina Riezcowa
Aleksandr Łoginow
Eduard Łatypow
1:06:47,1

Klasyfikacja medalowa[edytuj | edytuj kod]

Miejsce Państwo Gold medal.svg Silver medal.svg Bronze medal.svg Razem
1.  Norwegia 6 2 6 14
2.  Francja 3 4 0 7
3.  Szwecja 1 3 0 4
4.  Niemcy 1 0 1 2
5.  Rosyjski Komitet Olimpijski 0 1 3 4
6.  Białoruś 0 1 0 1
7.  Włochy 0 0 1 1

Przypisy[edytuj | edytuj kod]

  1. Sebastian Krystek: Oba mass starty w piątek. biathlon.pl. [dostęp 2022-02-17]. (pol.).

Linki zewnętrzne[edytuj | edytuj kod]