Saneczkarstwo na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2022

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania
 Główny artykuł: Zimowe Igrzyska Olimpijskie 2022.
Saneczkarstwo na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2022
Ilustracja
Zimowe Igrzyska Olimpijskie 2022
Pekin
ZIO 2018 ZIO 2026
Miejsce

Yanqing National Sliding Centre

Data

5–10 lutego 2022

Liczba konkurencji

4

Saneczkarstwo na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2022 – jedna z dyscyplin rozgrywanych podczas igrzysk w dniach 10–12 lutego 2022 na torze National Sliding Centre w Pekinie, w Chinach.

Terminarz[edytuj | edytuj kod]

Oficjalny terminarz igrzysk[1].

Data Godzina Konkurencja Mistrz IO 2018
5 lutego 19:10 (UTC+08:00) / 12:10 (CET) 1 i 2 ślizg jedynek mężczyzn
6 lutego 19:30 (UTC+08:00) / 12:30 (CET) 3 i 4 ślizg jedynek mężczyzn Austria David Gleirscher
7 lutego 19:50 (UTC+08:00) / 12:50 (CET) 1 i 2 ślizg jedynek kobiet
8 lutego 19:50 (UTC+08:00) / 12:50 (CET) 3 i 4 ślizg jedynek kobiet Niemcy Natalie Geisenberger
9 lutego 20:20 (UTC+08:00) / 13:20 (CET) 1 i 2 ślizg dwójek mężczyzn Niemcy Tobias Wendl
Niemcy Tobias Arlt
10 lutego 21:30 (UTC+08:00) / 14:30 (CET) Sztafeta Niemcy
Natalie Geisenberger
Johannes Ludwig
Tobias Wendl
Tobias Arlt

Medaliści[edytuj | edytuj kod]

Konkurencja Gold medal.svg Złoto Czas Silver medal.svg Srebro Czas Bronze medal.svg Brąz Czas
jedynki mężczyzn Niemcy Johannes Ludwig 3.48.735 Austria Wolfgang Kindl 3:48.895 Włochy Dominik Fischnaller 3:49.666
jedynki kobiet Niemcy Natalie Geisenberger 3:53.454 Niemcy Anna Berreiter 3:53.947 Tatjana Iwanowa 3:54.507
dwójki mężczyzn Niemcy Tobias Wendl
Niemcy Tobias Arlt
1:56.554 Niemcy Toni Eggert
Niemcy Sascha Benecken
1:56.653 Austria Thomas Steu
Austria Lorenz Koller
1:57.065
Sztafeta Niemcy
Natalie Geisenberger
Johannes Ludwig
Tobias Wendl
Tobias Arlt
3:03.406 Austria
Madeleine Egle
Wolfgang Kindl
Thomas Steu
Lorenz Koller
3:03.486 Łotwa
Elīza Tīruma
Kristers Aparjods
Mārtiņš Bots
Roberts Plūme
3:04.354

Klasyfikacja medalowa[edytuj | edytuj kod]

Miejsce Państwo Gold medal.svg Silver medal.svg Bronze medal.svg Razem
1.  Niemcy 4 2 0 6
2.  Austria 0 2 1 3
3.  Włochy 0 0 1 1
=  Rosyjski Komitet Olimpijski 0 0 1 1
=  Łotwa 0 0 1 1

Przypisy[edytuj | edytuj kod]