Nielegalne dotykanie piłki

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Nielegalne dotykanie piłki – zasada w koszykówce, zakazująca dotykania piłki w pewnych sytuacjach.

Za nielegalne dotykanie piłki uznaje się dotknięcie piłki przez zawodnika, gdy znajduje się ona całkowicie powyżej poziomu obręczy kosza, będącej w locie opadającym do kosza lub po tym, jak dotknęła tablicy (w przypadku rzutu z gry)[1] lub gdy znajduje się ona w locie do kosza, nim jeszcze dotknęła obręczy (w przypadku rzutu wolnego)[2]. W obu przypadkach, gdy piłka dotknęła już obręczy kosza lub nie ma szans wpaść do kosza, dotknięcie piłki jest legalne[3].

Wyjątek stanowią sytuacje przerwania gry:

W tych sytuacjach żaden zawodnik nie może dotknąć piłki, nawet po dotknięciu przez nią obręczy kosza, jeżeli piłka wciąż ma szansę wpaść do kosza[4].

Karą za nielegalne dotknięcie piłki przez zawodnika ataku, jest niezaliczenie punktów oraz oddanie piłki przeciwnikowi do wprowadzenia piłki z autu z wysokości linii rzutów wolnych [5].

Karą za nielegalne dotknięcie piłki przez zawodnika obrony, jest przyznanie drużynie atakującej takiej liczby punktów, jaką miałby ten rzut, gdyby piłka wpadła do kosza (odpowiednio 1, 2 lub 3 punkty)[6]. Dodatkowo, jeśli błąd nielegalnego dotykania piłki został popełniony podczas ostatniego rzutu wolnego, orzekany jest faul techniczny[7].

Po tym, jak piłka dotknęła obręczy podczas ostatniego, rzut wolny zmienia swój status na rzut z gry za 2 punkty, jeśli piłka zostaje legalnie dotknięta przez któregokolwiek zawodnika, zanim wpadnie do kosza[8].

Dotknięcie wznoszącej się piłki jest legalne i nie powoduje zmiany przepisów dotyczących późniejszego nielegalnego dotknięcia piłki opadającej. Jeśli np. zawodnik drużyny A wykonuje rzut, a podczas unoszenia się piłki, dotyka ją zawodnik którejkolwiek z drużyn, a następnie, gdy już opada, nielegalnie dotyka ją zawodnik drużyny A, piłka zostaje przyznana do wprowadzenia drużynie B. Gdy zaś nielegalnie dotknie ją zawodnik drużyny B, punkty zostają zaliczone drużynie A[9][10].

Gdy obie drużyny jednocześnie nielegalnie dotkną piłki, a jedną z kar jest niezaliczenie punktów, to ta kara ma pierwszeństwo i punkty nie są zaliczone[11] Przykładowo, jeśli zawodnik drużyny A wykonuje rzut, a następnie nielegalnie dotykają piłki jednocześnie zawodnik drużyny A i B, to niezależnie od tego, czy piłka wpadła do kosza, czy nie, punkty nie są zaliczone i ogłaszana jest sytuacja rzutu sędziowskiego[12].

Zobacz też[edytuj | edytuj kod]

Przypisy[edytuj | edytuj kod]