Baszta Żuraw w Toruniu

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania
Baszta Żuraw w Toruniu
Symbol zabytku nr rej. A/130 z 17 października 1929 i 30 maja 1996[1]
Ilustracja
Baszta Żuraw widziana od południowego zachodu
Państwo

 Polska

Województwo

 kujawsko-pomorskie

Miejscowość

Toruń

Adres

Bulwar Filadelfijski 6

Typ budynku

baszta

Styl architektoniczny

gotyk

Wysokość całkowita

ok. 14 m

Ukończenie budowy

koniec XIII wieku

Ważniejsze przebudowy

XVI wiek, XVII wiek, 1823

Położenie na mapie Torunia
Mapa konturowa Torunia, w centrum znajduje się ikonka wieży z opisem „Żuraw”
Położenie na mapie Polski
Mapa konturowa Polski, blisko centrum u góry znajduje się ikonka wieży z opisem „Żuraw”
Położenie na mapie województwa kujawsko-pomorskiego
Mapa konturowa województwa kujawsko-pomorskiego, w centrum znajduje się ikonka wieży z opisem „Żuraw”
Ziemia53°00′30,70″N 18°36′30,70″E/53,008528 18,608528

Baszta Żuraw w Toruniu – jedna z dziewięciu zachowanych do dziś baszt obronnych w ciągu murów miejskich w Toruniu.

Lokalizacja[edytuj | edytuj kod]

Baszta znajduje się w południowej części Zespołu Staromiejskiego, przy Bulwarze Filadelfijski 3, na zachód od Bramy Mostowej.

Historia[edytuj | edytuj kod]

Basztę zbudowano w końcu XIII w. Jej nazwa pochodzi od funkcji żurawia, jaką spełniała. W 1823 roku została rozbudowana i połączona ze Spichrzem Szwedzkim przy ul. Mostowej 1, znajdującym się za nią. Pozwoliło to w pełni wykorzystać jej funkcję[2].

Architektura[edytuj | edytuj kod]

Baszta zbudowana została na planie czworoboku, z cegły gotyckiej, w wątku wendyjskim. Po przebudowie XIX-wiecznej ma cztery kondygnacje i użytkowe poddasze; pierwotny podział na kondygnacje był inny, o czym świadczą gotyckie fryzy z cegły układanej ukośnie. W przyziemiu znajdują się XIX-wieczne strzelnice przystosowane do broni palnej, w wyższych kondygnacjach duże otwory zamknięte odcinkowo, zamykane drewnianymi okiennicami. W kondygnacji poddasza znajduje się drewniane urządzenie dźwigowe - żuraw, z zachowanym mechanizmem. Od strony północnej baszta jest połączona z budynkiem przy ul. Mostowej 1 (tzw. Spichrz Szwedzki, obecnie Hotel Spichrz) nadwieszonym łącznikiem konstrukcji szkieletowej, z tynkowanymi wypełnieniami. Baszta przekryta jest obecnie dachem dwuspadowym.

Galeria[edytuj | edytuj kod]

Zobacz też[edytuj | edytuj kod]

Przypisy[edytuj | edytuj kod]

Bibliografia[edytuj | edytuj kod]