Casa Vicens

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii
Skocz do: nawigacja, szukaj
Casa Vicens
Casa Vicens
Państwo  Hiszpania
Miejscowość Barcelona
Adres Carolines 24-26
Architekt Antoni Gaudí
Inwestor Manuel Vicens
Rozpoczęcie budowy 1883
Ukończenie budowy 1888
Ważniejsze przebudowy 1925
Pierwszy właściciel Manuel Vicens
Położenie na mapie Barcelony
Mapa lokalizacyjna Barcelony
Casa Vicens
Casa Vicens
Położenie na mapie Hiszpanii
Mapa lokalizacyjna Hiszpanii
Casa Vicens
Casa Vicens
Ziemia 41°24′13″N 2°09′04″E/41,403611 2,151111
Commons Multimedia w Wikimedia Commons

Casa Vicens (dosł. "Dom Vicensa") – budynek w Barcelonie projektu Antonio Gaudíego powstały w latach 1883-1888. Znajduje się przy ulicy Carolines 24-26, bocznej od przedłużenia Passeig de Grácia, Garan de Grácia, w środkowej części miasta.

Jest to jedno z pierwszych dzieł architekta Antonio Gaudíego, które uważa się powszechnie za jego manifest, gdyż daje on w nim wykładnię swojego nowego stylu. Wykonał je dla barcelońskiego ceglarza i glazurnika, Manuela Vicensa. Pomimo młodego wieku i braku doświadczenia Gaudí pokazał przejawy swojej niezwykłej wyobraźni i kunsztu.

Budynek na pierwszy rzut oka wydaje się połączeniem stylu neogotyckiego z neomauretańskim (arabskim), co uwydatnia się głównie przez zewnętrzne wieżyczki i ceramiczne kolorowe płytki na frontowej ścianie. Linie brył akcentują pasy wykonane z glazury. Budynek zawiera także element prostej wiejskości, nadany mu przez proste kamienne ściany i użycie popularnych aksamitek. Antoni Gaudí na wykonanie budynku wybrał kamień w kolorze ochry i cegły. Casa Vicens sprawia ogólnie wrażenie masywnego, ale nadzwyczaj dobrze wtapia się w ścianę ulicy, nie dominując nad budynkami sąsiednimi. Pełen jest dynamizmu przez zastosowanie różnych ciekawych kombinacji brył i harmonicznie zmienających się kolorów. Brakuje jeszcze w tym budynku linii "płynnej", z której potem Gaudí uczynił swój znak rozpoznawczy.

Casa Vicens ucierpiało znacznie w trakcie poszerzania ulicy; zburzono wtedy altanę, fontannę i część ogrodu. Następnie rozbudowano go w 1925 roku, czego dokonał J. B. Serra de Martinez; architekt ten za ścisłe trzymanie się zasad wytyczonych przez Gaudíego otrzymał nagrodę miasta Barcelony w 1927.