Skeleton na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2018

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania
 Główny artykuł: Zimowe Igrzyska Olimpijskie 2018.
Skeleton na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2018
Skeleton pictogram.svg
Zimowe Igrzyska Olimpijskie 2018
Pjongczang
ZIO 2014 ZIO 2022
Miejsce Pjongczang, Olympic Sliding Centre
Data 15–17 lutego 2018
Liczba konkurencji 2
Skeleton na
Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2018
mężczyźni
kobiety
Kwalifikacje

Skeleton na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2018 – jedna z dyscyplin rozgrywanych podczas igrzysk w dniach 15–17 lutego 2018 w Pjongczangu, w Korei Południowej. Zawody odbyły się w dwóch konkurencjach: zawodach męskich i żeńskich[1].

Kwalifikacje[edytuj | edytuj kod]

W zawodach wzięło udział w sumie 50 zawodników (20 kobiet i 30 mężczyzn). Kwalifikacja opierała się rankingu Pucharu Świata 2017/2018 z dnia 14 stycznia 2018 roku. Skeletoniści mogli wziąć udział pod warunkiem spełnienia odpowiednich wymagań[2].

Terminarz[edytuj | edytuj kod]

Oficjalny terminarz igrzysk[3].

Data Godzina Konkurencja
15 lutego 10:00 (UTC+09:00) / 2:00 (CET) 1. i 2. zjazd mężczyzn
16 lutego 9:30 (UTC+09:00) / 1:30 (CET) 3. i 4. zjazd mężczyzn
20:20 (UTC+09:00) / 12:20 (CET) 1. i 2. zjazd kobiet
17 lutego 20:20 (UTC+09:00) / 12:20 (CET) 3. i 4. zjazd kobiet

Medaliści[edytuj | edytuj kod]

Konkurencja Gold medal.svg Złoto Czas Silver medal.svg Srebro Czas Bronze medal.svg Brąz Czas
Ślizg mężczyzn Korea Południowa Yun Sung-bin 3:20,55 Olimpijscy sportowcy z Rosji na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2018 Nikita Triegubow 3:22,18 Wielka Brytania Dominic Parsons 3:22,20
Ślizg kobiet Wielka Brytania Elizabeth Yarnold 3:27,28 Niemcy Jacqueline Lölling 3:27,73 Wielka Brytania Laura Deas 3:27,90

Linki zewnętrzne[edytuj | edytuj kod]

Przypisy[edytuj | edytuj kod]

  1. Skeleton Speed Skating Events (ang.). Pyeongchang 2018. [dostęp 2017-12-13].
  2. Qualifiaction System For The XXIII Oympic Winter Games Pyeongchang 2018 (ang.). Międzynarodowa Federacja Bobsleja i Toboganu. [dostęp 2017-12-13].
  3. Schedule (ang.). Pyeongchang 2018. [dostęp 2017-12-13].