Biegi narciarskie na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2018

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania
 Główny artykuł: Zimowe Igrzyska Olimpijskie 2018.
Biegi narciarskie na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2018
Cross country skiing pictogram.svg
Zimowe Igrzyska Olimpijskie 2018
Pjongczang
ZIO 2014 ZIO 2022
Miejsce Daegwanryeong-myeon, Alpensia Cross-Country Centre
Data 10 – 25 lutego 2018
Liczba konkurencji 12

Biegi narciarskie na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2018 – jedna z dyscyplin rozgrywanych podczas igrzysk w dniach 10–25 lutego 2018 w Daegwallyeong-myeon, w Korei Południowej. Podczas trwania imprezy zawodnicy i zawodniczki będą rywalizować w 12 konkurencjach: biegu indywidualnym, łączonym, masowym i sprincie oraz w sprincie drużynowym i biegu drużynowym kobiet i mężczyzn[1].

Terminarz[edytuj | edytuj kod]

Oficjalny terminarz igrzysk[2].

Data Godzina Konkurencja Mistrz IO 2014
10 lutego 16.15 (UTC+09:00) / 8.15 (CET) Bieg łączony kobiet (7,5 km + 7,5 km) Norwegia Marit Bjørgen
11 lutego 15.15 (UTC+09:00) / 7.15 (CET) Bieg łączony mężczyzn (15 km + 15 km) Szwajcaria Dario Cologna
13 lutego 17.30 (UTC+09:00) / 9.30 (CET) Sprint stylem klasycznym kobiet i mężczyzn Norwegia Maiken Caspersen Falla

Norwegia Ola Vigen Hattestad

15 lutego 15.30 (UTC+09:00) / 7.30 (CET) Bieg indywidualny stylem dowolnym kobiet (10 km) Polska Justyna Kowalczyk
16 lutego 15.00 (UTC+09:00) / 7.00 (CET) Bieg indywidualny stylem dowolnym mężczyzn (15 km) Szwajcaria Dario Cologna
17 lutego 18.30 (UTC+09:00) / 10.30 (CET) Sztafeta kobiet (4 × 5 km) Szwecja Szwecja
18 lutego 15.15 (UTC+09:00) / 7.15 (CET) Sztafeta mężczyzn (4 × 10 km) Szwecja Szwecja
21 lutego 17.00 (UTC+09:00) / 9.00 (CET) Sprint drużynowy stylem dowolnym kobiet i mężczyzn Norwegia Norwegia

Finlandia Finlandia

24 lutego 14.00 (UTC+09:00) / 6.00 (CET) Bieg masowy stylem klasycznym mężczyzn (50 km) Rosja Ilja Czernousow
25 lutego 15.15 (UTC+09:00) / 7.15 (CET) Bieg masowy stylem klasycznym kobiet (30 km) Norwegia Marit Bjørgen

Medaliści[edytuj | edytuj kod]

Konkurencja Gold medal.svg Złoto Czas Silver medal.svg Srebro Czas Bronze medal.svg Brąz Czas
Bieg łączony kobiet Szwecja Charlotte Kalla 40:44.9 Norwegia Marit Bjørgen 40:52.7 Finlandia Krista Pärmäkoski 40:55.0
Bieg łączony mężczyzn Norwegia Simen Hegstad Krüger 1:16:20,0 Norwegia Martin Johnsrud Sundby 1:16:28,0 Norwegia Hans Christer Holund 1:16:29,9
Sprint kobiet Szwecja Stina Nilsson 3:03.84 Norwegia Maiken Caspersen Falla 3:06.87 Olimpijscy sportowcy z Rosji na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2018 Julija Biełorukowa 3:07.21
Sprint mężczyzn Norwegia Johannes Høsflot Klæbo 3:05,75 Włochy Federico Pellegrino 3:07,09 Olimpijscy sportowcy z Rosji na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2018 Aleksandr Bolszunow 3:07,11
Bieg indywidualny kobiet Norwegia Ragnhild Haga 25:00,5 Szwecja Charlotte Kalla 25:20,8 Norwegia Marit Bjørgen
Finlandia Krista Pärmäkoski
25:32,4
Bieg indywidualny mężczyzn Szwajcaria Dario Cologna 33:43,9 Norwegia Simen Hegstad Krüger 34:02,2 Olimpijscy sportowcy z Rosji na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2018 Dienis Spicow 34:06,9
Sztafeta kobiet Norwegia Norwegia

Ingvild Flugstad Østberg

Astrid Uhrenholdt Jacobsen

Ragnhild Haga

Marit Bjørgen

51:24,3 Szwecja Szwecja

Anna Haag

Charlotte Kalla

Ebba Andersson

Stina Nilsson

51:26,3 Olimpijscy sportowcy z Rosji na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2018 Olimpijki z Rosji

Natalja Niepriajewa

Julija Biełorukowa

Anastasija Siedowa

Anna Nieczajewska

52:07,6
Sztafeta mężczyzn Norwegia Norwegia

Didrik Tønseth

Martin Johnsrud Sundby

Simen Hegstad Krüger

Johannes Høsflot Klæbo

1:33:04,9 Olimpijscy sportowcy z Rosji na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2018 Olimpijczycy z Rosji

Andriej Łarkow

Aleksandr Bolszunow

Aleksiej Czerwotkin

Dienis Spicow

1:33:14,3 Francja Francja

Jean-Marc Gaillard

Maurice Manificat

Clément Parisse

Adrien Backscheider

1:33:41,8
Sprint drużynowy kobiet Stany Zjednoczone Stany Zjednoczone

Kikkan Randall

Jessica Diggins

15:56,47 Szwecja Szwecja

Charlotte Kalla

Stina Nilsson

15:56,66 Norwegia Norwegia

Marit Bjørgen

Maiken Caspersen Falla

15:59,44
Sprint drużynowy mężczyzn Norwegia Norwegia

Martin Johnsrud Sundby

Johannes Høsflot Klæbo

15:56,26 Olimpijscy sportowcy z Rosji na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2018 Olimpijczycy z Rosji

Dienis Spicow

Aleksandr Bolszunow

15:57,97 Francja Francja

Maurice Manificat

Richard Jouve

15:58,28
Bieg masowy kobiet Norwegia Marit Bjørgen 1:22:17,6 Finlandia Krista Pärmäkoski 1:24:07,1 Szwecja Stina Nilsson 1:24:16,5
Bieg masowy mężczyzn Finlandia Iivo Niskanen 2:08:22,1 Olimpijscy sportowcy z Rosji na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2018 Aleksandr Bolszunow 2:08:40,1 Olimpijscy sportowcy z Rosji na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2018 Andriej Łarkow 2:10:59,6

Wyniki[edytuj | edytuj kod]

Kobiety[edytuj | edytuj kod]

Bieg łączony[edytuj | edytuj kod]

Miejsce Zawodniczka Reprezentacja Czas Strata
Gold medal icon.svg Charlotte Kalla  Szwecja 40:44,9
Silver medal icon.svg Marit Bjørgen  Norwegia 40:52,7 +7,8
Bronze medal icon.svg Krista Pärmäkoski  Finlandia 40:55,0 +10,1
4. Ebba Andersson  Szwecja 40:55,8 +10,9
5. Jessica Diggins  Stany Zjednoczone 40:59,6 +14,7
6. Nathalie von Siebenthal  Szwajcaria 41:02,5 +17,6
7. Teresa Stadlober  Austria 41:11,5 +26,6
8. Natalja Niepriajewa Olimpijscy sportowcy z Rosji na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2018 OAR 41:17,9 +33,0
9. Heidi Weng  Norwegia 41:25,6 +40,7
10. Stina Nilsson  Szwecja 41:33,8 +48,9

Mężczyźni[edytuj | edytuj kod]

Bieg łączony[edytuj | edytuj kod]

Miejsce Zawodnik Reprezentacja Czas Strata
Gold medal icon.svg Simen Hegstad Krüger  Norwegia 1:16:20,0
Silver medal icon.svg Martin Johnsrud Sundby  Norwegia 1:16:28,0 +8,0
Bronze medal icon.svg Hans Christer Holund  Norwegia 1:16:29,9 +9,9
4. Dienis Spicow Olimpijscy sportowcy z Rosji na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2018 OAR 1:16:32,7 +12,7
5. Maurice Manificat  Francja 1:16:34,2 +14,2
6. Dario Cologna  Szwajcaria 1:16:45,1 +25,1
7. Andrew Musgrave  Wielka Brytania 1:16:45,7 +25,7
8. Alex Harvey  Kanada 1:16:53,4 +33,4
9. Martin Jakš  Czechy 1:16:53,8 +33,8
10. Johannes Høsflot Klæbo  Norwegia 1:17:03,4 +43,4

Klasyfikacja medalowa[edytuj | edytuj kod]

Miejsce Państwo Gold medal.svg Silver medal.svg Bronze medal.svg Razem
1.  Norwegia 5 4 2 11
2.  Szwecja 2 2 0 4
3.  Szwajcaria 1 0 0 1
4.  Olimpijscy sportowcy z Rosji 0 1 4 5
5.  Włochy 0 1 0 1
6.  Finlandia 0 0 2 2
7.  Francja 0 0 1 1

Linki zewnętrzne[edytuj | edytuj kod]

Przypisy[edytuj | edytuj kod]

  1. Cross-Country Skiing Events (ang.). Pyeongchang 2018. [dostęp 2017-12-01].
  2. Schedule (ang.). Pyeongchang 2018. [dostęp 2017-11-30].