Łyżwiarstwo szybkie na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2018

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania
 Główny artykuł: Zimowe Igrzyska Olimpijskie 2018.
Łyżwiarstwo szybkie na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2018
Ilustracja
Zimowe Igrzyska Olimpijskie 2018
Pjongczang
ZIO 2014 ZIO 2022
Miejsce Gangneung, Gangneung Oval
Data 10–24 lutego 2018
Liczba konkurencji 14

Łyżwiarstwo szybkie na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2018 – jedna z dyscyplin rozgrywanych podczas igrzysk w dniach 10–24 lutego 2018 w Gangneung, w Korei Południowej. Zawody odbędą się w czternastu konkurencjach: wyścigu na 500 m, 1000 m, 1500 m, masowym, drużynowym kobiet i mężczyzn oraz 5000 m i 10 000 m mężczyzn i 3000 m i 5000 m kobiet. Po raz pierwszy na zimowych igrzyskach olimpijskich odbędzie się rywalizacja w biegu masowym[1].

Kwalifikacje[edytuj | edytuj kod]

Łącznie na igrzyskach wystąpi 180 zawodników (80 kobiet i 100 mężczyzn). Narodowy komitet olimpijski może wystawić liczbę zawodników na podstawie wyników czterech pierwszych weekendów Pucharu Świata 2017/2018[2].

Terminarz[edytuj | edytuj kod]

Oficjalny terminarz igrzysk[3].

Data Godzina Konkurencja
10 lutego 20:00 (UTC+09:00) / 12:00 (CET) 3000 m kobiet
11 lutego 16:00 (UTC+09:00) / 8:00 (CET) 5000 m mężczyzn
12 lutego 21:30 (UTC+09:00) / 13:30 (CET) 1500 m kobiet
13 lutego 20:00 (UTC+09:00) / 12:00 (CET) 1500 m mężczyzn
14 lutego 19:00 (UTC+09:00) / 11:00 (CET) 1000 m kobiet
15 lutego 20:00 (UTC+09:00) / 12:00 (CET) 10 000 m mężczyzn
16 lutego 20:00 (UTC+09:00) / 12:00 (CET) 5000 m kobiet
18 lutego 20:00 (UTC+09:00) / 12:00 (CET) Bieg drużynowy kobiet
20:00 (UTC+09:00) / 12:00 (CET) 500 m kobiet
19 lutego 20:00 (UTC+09:00) / 12:00 (CET) Bieg drużynowy mężczyzn
20:00 (UTC+09:00) / 12:00 (CET) 500 m mężczyzn
21 lutego 20:00 (UTC+09:00) / 12:00 (CET) Bieg drużynowy kobiet i mężczyzn
23 lutego 19:00 (UTC+09:00) / 11:00 (CET) 1000 m mężczyzn
24 lutego 20:00 (UTC+09:00) / 12:00 (CET) Bieg masowy kobiet i mężczyzn

Medaliści[edytuj | edytuj kod]

Konkurencja Gold medal.svg Złoto Czas Silver medal.svg Srebro Czas Bronze medal.svg Brąz Czas
Mężczyźni
500 m Norwegia Håvard Holmefjord Lorentzen 34,41 OR Korea Południowa Cha Min-kyu 34,42 Chińska Republika Ludowa Gao Tingyu 34,65
1000 m Holandia Kjeld Nuis 1:07,95 Norwegia Håvard Holmefjord Lorentzen 1:07,99 Korea Południowa Kim Tae-yun 1:08,22
1500 m Holandia Kjeld Nuis 1:44,01 Holandia Patrick Roest 1:44,86 Korea Południowa Kim Min-seok 1:44,93
5000 m Holandia Sven Kramer 6:09,76 OR Kanada Ted-Jan Bloemen 6:11,616 Norwegia Sverre Lunde Pedersen 6:11,618
10 000 m Kanada Ted-Jan Bloemen 12:39,77 OR Holandia Jorrit Bergsma 12:41,98 Włochy Nicola Tumolero 12:54,32
Bieg masowy Korea Południowa Lee Seung-hoon 7:43,97 Belgia Bart Swings 7:44,08 Holandia Koen Verweij 7:44,24
Bieg drużynowy Norwegia Norwegia

Håvard Bøkko

Simen Spieler Nilsen

Sverre Lunde Pedersen

Sindre Henriksen

3:37,32 Korea Południowa Korea Południowa

Lee Seung-hoon

Chung Jae-won

Kim Min-seok

3:38,52 Holandia Holandia

Jan Blokhuijsen

Sven Kramer

Patrick Roest

Koen Verweij

3:38,40
Kobiety
500 m Japonia Nao Kodaira 36,94 OR Korea Południowa Lee Sang-hwa 37,33 Czechy Karolína Erbanová 37,34
1000 m Holandia Jorien ter Mors 1:13,56 OR Japonia Nao Kodaira 1:13,82 Japonia Miho Takagi 1:13,98
1500 m Holandia Ireen Wüst 1:54,35 Japonia Miho Takagi 1:54,55 Holandia Marrit Leenstra 1:55,26
3000 m Holandia Carlijn Achtereekte 3:59,21 Holandia Ireen Wüst 3:59,29 Holandia Antoinette de Jong 4:00,02
5000 m Holandia Esmee Visser 6:50,23 Czechy Martina Sáblíková 6:51,85 Olimpijscy sportowcy z Rosji na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2018 Natalja Woronina 6:53,98
Bieg masowy Japonia Nana Takagi 8:32,87 Korea Południowa Kim Bo-reum 8:32,99 Holandia Irene Schouten 8:33,02
Bieg drużynowy Japonia Japonia

Ayano Satō

Miho Takagi

Nana Takagi

Ayaka Kikuchi

2:53,89 OR Holandia Holandia

Antoinette de Jong

Marrit Leenstra

Ireen Wüst

Lotte van Beek

2:55,48 Stany Zjednoczone Stany Zjednoczone

Heather Richardson

Brittany Bowe

Mia Manganello

Carlijn Schoutens

2:59,27

Linki zewnętrzne[edytuj | edytuj kod]

Przypisy[edytuj | edytuj kod]

  1. Speed Skating Events (ang.). Pyeongchang 2018. [dostęp 2017-12-07].
  2. Qualifiaction System For The XXIII Oympic Winter Games Pyeongchang 2018 (ang.). Międzynarodowa Unia Łyżwiarska. [dostęp 2017-12-07].
  3. Schedule (ang.). Pyeongchang 2018. [dostęp 2017-12-08].