Bobsleje na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2018

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania
 Główny artykuł: Zimowe Igrzyska Olimpijskie 2018.
Bobsleje na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2018
Bobsleigh pictogram.svg
Zimowe Igrzyska Olimpijskie 2018
Pjongczang
ZIO 2014 ZIO 2022
Miejsce Daegwanryeong-myeon, Olympic Sliding Centre
Data 18 – 25 lutego 2018
Liczba konkurencji 3

Bobsleje na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2018 – jedna z dyscyplin rozgrywanych podczas igrzysk w dniach 18–25 lutego 2018 w Daegwallyeong-myeon. Zawody odbędą się w trzech konkurencjach: dwójek i czwórek mężczyzn oraz dwójek kobiet[1].

Kwalifikacje[edytuj | edytuj kod]

W zawodach weźmie udział maksymalnie 270 zawodników (130 mężczyzn i 40 kobiet). Kwalifikacje opierają się na światowym rankingu z dnia 14 stycznia 2018 roku. Aby wystąpić na igrzyskach, olimpijczycy muszą wziąć udział w pięciu różnych zawodach na trzech trasach podczas sezonu 2016/2017 lub 2017/2018. Mężczyźni muszą także być w czołowej 50 rankingu, natomiast kobiety – w najlepszej 40. W konkurencjach mężczyzn weźmie udział po 30 załóg (co najwyżej 3 komitety olimpijskie mogą wystawić po trzy załogi, 6 komitetów dwie załogi, a pozostałe komitety po jednej). W kobiecej konkurencji do obsadzenia jest 20 miejsc (co najwyżej 2 komitety olimpijskie mogą wystawić trzy załogi, 4 komitety dwie, a pozostałe komitety po jednej)[2].

Terminarz[edytuj | edytuj kod]

Oficjalny terminarz igrzysk[3].

Data Godzina Konkurencja
18 lutego 20:05 (UTC+09:00) / 12:05 (CET) 1. i 2. ślizg dwójek mężczyzn
19 lutego 20:15 (UTC+09:00) / 12:15 (CET) 3. i 4. ślizg dwójek mężczyzn
20 lutego 20:50 (UTC+09:00) / 12:50 (CET) 1. i 2. ślizg dwójek kobiet
21 lutego 20:40 (UTC+09:00) / 12:40 (CET) 3. i 4. ślizg dwójek kobiet
24 lutego 9:30 (UTC+09:00) / 1:30 (CET) 1. i 2. ślizg czwórek mężczyzn
25 lutego 9:30 (UTC+09:00) / 1:30 (CET) 3. i 4. ślizg czwórek mężczyzn

Medaliści[edytuj | edytuj kod]

Konkurencja Gold medal.svg Złoto Czas Silver medal.svg Srebro Czas Bronze medal.svg Brąz Czas
Dwójki kobiet Niemcy Niemcy

Mariama Jamanka

Lisa Buckwitz

3:22,45

Stany Zjednoczone Stany Zjednoczone

Elana Meyers-Taylor

Lauren Gibbs

3:22,52 Kanada Kanada

Kaillie Humphries

Phylicia George

3:22,89
Dwójki mężczyzn Kanada Kanada

Justin Kripps

Alexander Kopacz

Niemcy Niemcy

Francesco Friedrich

Thorsten Margis

3:16,86 Łotwa Łotwa

Oskars Melbārdis

Jānis Strenga

3:16,91
Czwórki mężczyzn Niemcy Niemcy

Francesco Friedrich

Candy Bauer

Martin Grothkopp

Thorsten Margis

3:15,85 Niemcy Niemcy

Nico Walther

Kevin Kuske

Alexander Rödiger

Eric Franke

Korea Południowa Korea Południowa

Won Yun-jong

Jun Jung-lin

Seo Young-woo

Kim Dong-hyun

3:16,38

Doping[edytuj | edytuj kod]

24 lutego 2018 Rosjanka Nadieżda Siergiejewa, która w rywalizacji dwójek kobiecych zajęła 12. miejsce w parze z Anastasiją Koczerżową, została uznana winną naruszenia przepisów antydopingowych, a jej wynik został anulowany[4].

Przypisy[edytuj | edytuj kod]

Linki zewnętrzne[edytuj | edytuj kod]