Łyżwiarstwo figurowe na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2018

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania
 Główny artykuł: Zimowe Igrzyska Olimpijskie 2018.
Łyżwiarstwo figurowe na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2018
Figure skating pictogram.svg
Zimowe Igrzyska Olimpijskie 2018
Pjongczang
ZIO 2014 ZIO 2022
Miejsce Gangneung Ice Arena
Data 9–25 lutego 2018
Liczba konkurencji 5
Liczba zawodników 152
Łyżwiarstwo figurowe na
Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2018
Jazda indywidualna soliści solistki
Pary sportowe taneczne
Zawody drużynowe
wyniki
Kwalifikacje

Łyżwiarstwo figurowe na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2018 – jedna z dyscyplin rozgrywanych podczas igrzysk w dniach 9–25 lutego 2018 w Gangneung, w Korei Południowej. Zawody odbyły się w pięciu konkurencjach: solistów i solistek, par sportowych i tanecznych[1].

Kwalifikacje[edytuj | edytuj kod]

Liczba miejsc do obsadzenia na igrzyskach jest ustalona przez Międzynarodowy Komitet Olimpijski. W zawodach weźmie udział maksymalnie 148 zawodników, z czego nie więcej niż 18 z Narodowego Komitetu Olimpijskiego (9 mężczyzn i 9 kobiet). Po 30 w konkurencji solistów i solistek, 20 par w konkurencji sportowej i 24 pary w konkurencji tanecznej. Dodatkowo 10 zespołów zostanie zakwalifikowanych do zawodów drużynowych[2].

Do Zimowych Igrzysk Olimpijskich 2018 można było zakwalifikować się podczas dwóch imprez. Pierwszą możliwością kwalifikacji były Mistrzostwa Świata 2017, podczas których państwa mogły uzyskać maksymalnie 3 kwalifikacje z każdej konkurencji. Pozostałe wolne miejsca zostały obsadzone podczas turnieju Nebelhorn Trophy 2017. W momencie obsadzania pozostałych miejsc brane były pod uwagę tylko państwa, które w danej konkurencji nie miały zakwalifikowanych zawodników/pary. W turnieju Nebelhorn Trophy każdy kraj mógł uzyskać tylko jedno miejsce w każdej konkurencji.

Terminarz[edytuj | edytuj kod]

Data Konkurencja Godzina
9 lutego Zawody drużynowe Program krótki solistów 10:00 UTC+09:00 / 02:00 CET
Program krótki par sportowych 11:45 UTC+09:00 / 03:45 CET
11 lutego Taniec krótki par tanecznych 10:00 UTC+09:00 / 02:00 CET
Program krótki solistek 11:45 UTC+09:00 / 03:45 CET
Program dowolny par sportowych 13:40 UTC+09:00 / 05:45 CET
12 lutego Program dowolny solistów 10:00 UTC+09:00 / 02:00 CET
Program dowolny solistek 11:10 UTC+09:00 / 03:10 CET
Taniec dowolny par tanecznych 12:20 UTC+09:00 / 04:20 CET
14 lutego Zawody indywidualne Program krótki par sportowych 10:00 UTC+09:00 / 02:00 CET
15 lutego Program dowolny par sportowych 10:30 UTC+09:00 / 02:30 CET
16 lutego Program krótki solistów 10:00 UTC+09:00 / 02:00 CET
17 lutego Program dowolny solistów 10:00 UTC+09:00 / 02:00 CET
19 lutego Taniec krótki par tanecznych 10:00 UTC+09:00 / 02:00 CET
20 lutego Taniec dowolny par tanecznych 10:00 UTC+09:00 / 02:00 CET
21 lutego Program krótki solistek 10:00 UTC+09:00 / 02:00 CET
23 lutego Program dowolny solistek 10:00 UTC+09:00 / 02:00 CET

Medaliści[edytuj | edytuj kod]

Konkurencja Gold medal.svg Złoto Wynik Silver medal.svg Srebro Wynik Bronze medal.svg Brąz Wynik
Soliści Japonia Yuzuru Hanyū 317,85 Japonia Shōma Uno 306,90 Hiszpania Javier Fernández 305,24
Solistki Olimpijscy sportowcy z Rosji na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2018 Alina Zagitowa 239,57 Olimpijscy sportowcy z Rosji na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2018 Jewgienija Miedwiediewa 238,26 Kanada Kaetlyn Osmond 231,02
Pary sportowe Niemcy Alona Sawczenko / Bruno Massot 235,90 Chińska Republika Ludowa Sui Wenjing / Han Cong 235,47 Kanada Meagan Duhamel / Eric Radford 230,15
Pary taneczne Kanada Tessa Virtue / Scott Moir 206,07 Francja Gabriella Papadakis / Guillaume Cizeron 205,28 Stany Zjednoczone Maia Shibutani / Alex Shibutani 192,59
Zawody drużynowe  Kanada

Patrick Chan
Kaetlyn Osmond
Gabrielle Daleman
Meagan Duhamel
Eric Radford
Tessa Virtue
Scott Moir

73  Olimpijscy sportowcy z Rosji

Michaił Kolada
Jewgienija Miedwiediewa
Alina Zagitowa
Jewgienija Tarasowa
Władimir Morozow
Natalja Zabijako
Aleksandr Enbiert
Jekatierina Bobrowa
Dmitrij Sołowjow

66  Stany Zjednoczone

Nathan Chen
Adam Rippon
Bradie Tennell
Mirai Nagasu
Alexa Knierim
Chris Knierim
Maia Shibutani
Alex Shibutani

62

Klasyfikacja medalowa[edytuj | edytuj kod]

Miejsce Państwo Gold medal.svg Silver medal.svg Bronze medal.svg Łącznie
1.  Kanada 2 0 2 4
2.  Olimpijscy sportowcy z Rosji 1 2 0 3
3.  Japonia 1 1 0 2
4.  Niemcy 1 0 0 1
5.  Chińska Republika Ludowa 0 1 0 1
 Francja 0 1 0 1
7.  Stany Zjednoczone 0 0 2 2
8.  Hiszpania 0 0 1 1
Łącznie 5 5 5 15

Bibliografia[edytuj | edytuj kod]

Przypisy[edytuj | edytuj kod]