Skeleton na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2014

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania
Skeleton na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2014
Skeleton pictogram.svg
Zimowe Igrzyska Olimpijskie 2014
Soczi
ZIO 2010 ZIO 2018
Miejsce Centr sannogo sporta „Sanki”
Data 13 – 15 lutego 2014
Liczba konkurencji 2
Skeleton na
Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2014
mężczyźni
kobiety
Kwalifikacje

Skeleton na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2014 rozegrany został w dniach 13-15 lutego 2014 na torze Sanki.

Zawodniczki i zawodnicy startowali w ślizgu odpowiednio: kobiet i panów. Uczestnicy walczyli o medale olimpijskie po raz szósty. Po raz pierwszy zawody odbyły się na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 1928. Łącznie rozdane zostały dwa komplety medali.

Kwalifikacje[edytuj | edytuj kod]

Terminarz[edytuj | edytuj kod]

Data Konkurencja Godzina
13 lutego Ślizg kobiet 1. i 2. zjazd 11:30 UTC+4 / 8:30 CET
14 lutego Ślizg mężczyzn 1. i 2. zjazd 16:30 UTC+4 / 13:30 CET
Ślizg kobiet 3. i 4. zjazd 19:40 UTC+4 / 16:40 CET
15 lutego Ślizg mężczyzn 3. i 4. zjazd 18:45 UTC+4 / 15:45 CET

Zestawianie medalistów[edytuj | edytuj kod]

Konkurencja Złoto Wynik Srebro Wynik Brąz Wynik
Ślizg mężczyzn Rosja Aleksandr Trietjakow 3:44,29 Łotwa Martins Dukurs 3:45,10 Stany Zjednoczone Matthew Antoine 3:47,26
Ślizg kobiet Wielka Brytania Elizabeth Yarnold 3:52,89 Stany Zjednoczone Noelle Pikus-Pace 3:53,86 Rosja Jelena Nikitina 3:54,30

Wyniki[edytuj | edytuj kod]

Ślizg mężczyzn[edytuj | edytuj kod]

Miejsce Zawodnik Reprezentacja Czas Strata
Gold medal icon.svg[1][2] Trietjakow, AleksandrAleksandr Trietjakow  Rosja 3:44,29
Silver medal icon.svg Dukurs, MartinsMartins Dukurs  Łotwa 3:45,10 +0,81
Bronze medal icon.svg Antoine, MatthewMatthew Antoine  Stany Zjednoczone 3:47,26 +2,97
4. Dukurs, TomassTomass Dukurs  Łotwa 3:47,58 +3,29
5.[3][2] Czudinow, SiergiejSiergiej Czudinow  Rosja 3:47,59 +3,30
6. Triegubow, NikitaNikita Triegubow  Rosja 3:47,62 +3,33
7. Fairbairn, JohnJohn Fairbairn  Kanada 3:48,13 +3,84
8. Bromley, KristanKristan Bromley  Wielka Brytania 3:48,17 +3,88
9. Kröckel, AlexanderAlexander Kröckel  Niemcy 3:48,29 +4,00
10. Parsons, DominicDominic Parsons  Wielka Brytania 3:48,36 +4,07

Ślizg kobiet[edytuj | edytuj kod]

Miejsce Zawodniczka Reprezentacja Czas Strata
Gold medal icon.svg Yarnold, ElizabethElizabeth Yarnold  Wielka Brytania 3:52,89
Silver medal icon.svg Pikus-Pace, NoelleNoelle Pikus-Pace  Stany Zjednoczone 3:53,86 +0,97
Bronze medal icon.svg[4][2] Nikitina, JelenaJelena Nikitina  Rosja 3:54,30 +1,41
4. Uhlaender, KatieKatie Uhlaender  Stany Zjednoczone 3:54,34 +1,45
5.[5][2] Potylicyna, OlgaOlga Potylicyna  Rosja 3:54,40 +1,51
6.[6][2] Orłowa, MarijaMarija Orłowa  Rosja 3:54,72 +1,83
7. Sarah Reid  Kanada 3:54,73 +1,84
8. Huber, AnjaAnja Huber  Niemcy 3:55,24 +2,35
9. Flock, JanineJanine Flock  Austria 3:56,03 +3,14
10. Griebel, SophiaSophia Griebel  Niemcy 3:56,12 +3,23

Przypisy[edytuj | edytuj kod]

  1. Decision Disciplinary Commision-Decision-Operative-Part-Aleksandr-Tretiakov (ang.). olympics.org. [dostęp 2017-11-27].
  2. a b c d e CAS Media Release (ang.). tas-cas.org. [dostęp 2018-05-29].
  3. SML-001-Decision Disciplinary Commision-Decision-Operative-Part-Sergei-Chudinov (ang.). stillmed.olympic.org. [dostęp 2017-11-29].
  4. Decision Disciplinary Commision-Decision-Operative-Part_Elena_Nikitina (ang.). olympics.org. [dostęp 2017-11-27].
  5. Decision Disciplinary Commision-Decision-Operative-Part-Olga-Potylitsyna (ang.). olympics.org. [dostęp 2017-11-27].
  6. Decision Disciplinary Commision-Decision-Operative-Part-Mariia-Orlova (ang.). olympics.org. [dostęp 2017-11-27].

Bibliografia[edytuj | edytuj kod]