Budynek Instytutu Psychologii UMK w Toruniu

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania
Budynek Instytutu Psychologii UMK w Toruniu
daw. Akademicka Przychodnia Lekarska
Akademicka Przychodnia Lekarska
Symbol zabytku nr rej. A/1770 z 20 stycznia 2020 (wpis obszarowy)
Ilustracja
Budynek widziany od strony południowej (2015)
Państwo

 Polska

Województwo

 kujawsko-pomorskie

Miejscowość

Toruń

Adres

ul. Jurija Gagarina 39

Typ budynku

przychodnia lekarska / budynek naukowo-dydaktyczny

Styl architektoniczny

powojenny modernizm

Architekt

Zenon Buczkowski / Maciej Kuras (rewitalizacja)

Inwestor

Uniwersytet Mikołaja Kopernika

Kondygnacje

3

Powierzchnia użytkowa

3200m2 m²

Ukończenie budowy

1973

Ważniejsze przebudowy

Rewitalizacja budynku na potrzeby Instytutu Psychologii UMK - od lipca 2019 do października 2021

Właściciel

Uniwersytet Mikołaja Kopernika

Położenie na mapie Torunia
Mapa konturowa Torunia, w centrum znajduje się punkt z opisem „Budynek Instytutu Psychologii UMK w Toruniudaw. ''Akademicka Przychodnia Lekarska''”
Położenie na mapie Polski
Mapa konturowa Polski, blisko centrum u góry znajduje się punkt z opisem „Budynek Instytutu Psychologii UMK w Toruniudaw. ''Akademicka Przychodnia Lekarska''”
Położenie na mapie województwa kujawsko-pomorskiego
Mapa konturowa województwa kujawsko-pomorskiego, w centrum znajduje się punkt z opisem „Budynek Instytutu Psychologii UMK w Toruniudaw. ''Akademicka Przychodnia Lekarska''”
Ziemia53°01′12″N 18°34′45″E/53,020000 18,579167
Strona internetowa

Budynek Instytutu Psychologii UMK w Toruniu – dawna przychodnia lekarska i pół sanatorium Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, obecnie siedziba Instytutu Psychologii.

Lokalizacja[edytuj | edytuj kod]

Budynek znajduje się we wschodniej części miasteczka uniwersyteckiego tuż przy osiedlu mieszkaniowym „Universitas” oraz w bliskim sąsiedztwie Wydziału Teologicznego i Klubu Studenckiego Od Nowa. Część reprezentacyjna tego budynku i główne wejście znajduje się od ulicy Karola Olszewskiego.

Historia[edytuj | edytuj kod]

Akademicka Przychodnia Lekarska dla studentów i personelu UMK, była pierwszym tego rodzaju zintegrowanym ośrodkiem lecznictwa w kraju, spełniającym wszystkie postulaty i potrzeby w zakresie opieki lekarskiej podstawowej i konsultacyjnej, z oddziałem szpitalnym i półsanatorium dla młodzieży zagrożonej gruźlicą. powstała jako część większego projektu jakim była budowa na przełomie lat 60. i 70. XX w. miasteczka akademickiego na Bielanach. Głównym projektantem tego budynku był Zenon Buczkowski. Przychodnia miała pod swą opieką około 10 tysięcy osób. Wymagania funkcjonalne i technologiczne stawiane obiektom służby zdrowia, spełniono dzięki dość przejrzystemu układowi przestrzennemu. Przyjęto zasadę umieszczenia całego programu przychodni i 20-łóżkowego oddziału szpitalnego w budynku parterowym. Chorzy w takiej sytuacji mogli przechodzić z gabinetów badań do działów zabiegowo-diagnostycznych bez potrzeby forsowania schodów, a ponadto mieli bezpośredni kontakt z zielenią otaczającą budynek i wtapiającą się do jego wnętrz dzięki zaprojektowanym zamkniętym ogródkom-patio. Personel medyczny w licznie 70 osób miał ułatwioną kontrolę nad pacjentami pracując na jednym poziomie budynku. Jedynie 24-osobowe półsanatorium umieszczono na piętrze, gdyż mieszkali w nim studenci uczęszczający na wykłady. Leżalnia na piętrze oraz druga na terenie ogrodu, dostępne zewnętrznymi schodami z jadalni półsanatorium, umożliwiły jego mieszkańcom korzystanie z zalecanego wypoczynku w otoczeniu zieleni. Całość budynku została zaprojektowana na rzucie prostokąta z trzema wewnętrznymi ogródkami oświetlającymi poczekalnie, gabinety badań, zespół radiologii i zaplecze oddziału szpitalnego. Południowa część prostokąta uzyskała dodatkową kondygnację piętra, a zachodnia, dzięki spadkom terenu, o dobrym naświetleniu, kondygnację niskiego parteru, przeznaczoną na szatnie i sanitariaty personelu, magazyny i pomieszczenia techniczne. W niskim parterze mieścił się również pawilon kuchni, dosunięty do szczytu wysokiego skrzydła budynku. Pozwoliło to na wyeliminowanie przenikania zapachów i hałasów kuchni do pomieszczeń przychodni, oddziału szpitalnego i półsanatorium. Budynek posiadał 3 wejścia. Jedno główne, prowadzące do hallu poradni ogólnej, drugie do poradni przeciw-gruźliczej i półsanatorium oraz trzecie z dziedzińca gospodarczego, w poziomie niskiego parteru do kuchni. Pokoje półsanatorium i oddziału szpitalnego mieściły po dwie osoby w każdym z nich, z tym, że na parterze zaprojektowano 4 pokoje jednoosobowe z sanitariatami, z których dwa posiadały awaryjne wyjścia na zewnątrz[1].

W budynku zastosowano konstrukcję mieszaną z tym, że słupy, podciągi, stropy i płyty dachowe wykonane były metodą uprzemysłowioną. Przyjęto siatkę modularną 6,0 X 6,0 m w części parterowej i dodatkowo w części piętrowej o rozpiętości traktów wynoszące: 5,7, 4,5 i 2,4 m (dla korytarzy)[1].

Ośrodek Zdrowia pierwotnie służył wyłącznie studentom i pracownikom uczelni obsługując dziennie ok. 1000 osób[1]. Od lat 90. nie była to już typowa akademicka przychodnia, choć z racji położenia chętnie wciąż wybierana zarówno przez pracowników, jak i studentów uniwersytetu[2].

W latach 2014–2015 wyremontowano elewacje budynku[3]. 15 grudnia 2015 - Senat UMK przyjął uchwałę o utworzeniu nowego kierunku - psychologii a 1 września 2016 - powstała Katedra Psychologii na Wydziale Humanistycznym UMK. 19 lipca 2017 - zaprezentowano projekt koncepcyjny rewitalizacji budynku APL jako siedziby Instytutu Psychologii[4] autorstwa inż. arch. Macieja Kurasa sfinansowany na koszt Katedry Psychologii UMK. 25 lipca 2018 nastąpił odbiór dokumentacji koncepcyjnej projektu zrealizowanej przez firmę Archimedia z Poznania. W grudniu 2018 przychodnia przestała działać. 25 stycznia 2019 nastąpił odbiór dokumentacji budowlano-wykonawczej a 18 lipca 2019 rozpoczęła się przebudowa budynku trwająca 900 dni[5].

W 2020 roku budynek został objęty ochroną konserwatorską jako element historycznego układu urbanistycznego Miasteczka Uniwersyteckiego[6][7].

Przebudowę ukończono w październiku 2021. W miejscu gdzie wcześniej mieściło się pól-sanatorium zaprojektowano pokoje do pracy dla pracowników naukowo-dydaktycznych, sekretariat instytutu oraz pokój konferencyjny. Na parterze w dawnej części szpitalnej znajduje się kafeteria, czytelnia oraz czytelnia testów psychologicznych. W centralnej części budynku w miejscu gabinetów lekarskich wybudowano 10 sal dydaktycznych różnej wielkości oraz ośrodek psychoterapii z niezależnym nowym wejściem od strony elewacji zachodniej. Od strony północnej w budynku ma siedzibę Dział Inwestycyjny UMK. Na kondygnacji przyziemia w dawnej kuchni znajdują się pracownie komputerowe a na dachu kuchni wybudowano laboratorium typu sky-lab czyli wolierę do badań kognitywnych ptaków. Od strony zachodniej przyziemia w miejscu dawnych magazynów wybudowano 14 laboratoriów różnego zastosowania (łącznie w budynku jest ich 16). Od strony zaplecza (elewacja zachodnia) dobudowano windę zewnętrzną a cały budynek został przystosowany dla osób niepełnosprawnych. Ze względów ekologicznych zamontowano klimatyzację wyłącznie w części laboratoryjnej oraz na największych salach wykładowych. Na dachu najwyższej kondygnacji zainstalowano 96 paneli fotowoltaicznych o łącznej mocy 40kW. Zdemontowano chodniki w części zachodniej parku przywracając mu naturalny charakter. W części południowej wybudowano teras przy kafeterii oraz zaprojektowano nowy układ chodników oraz oświetlenia parkowego. Od strony zachodniej wyremontowano też stare garaże a od strony wschodniej w pobliżu wejścia wybudowano zadaszony parking na 50 rowerów[5].

Galeria[edytuj | edytuj kod]

Stan budynku z sierpnia 2016 roku:

Zobacz też[edytuj | edytuj kod]

Przypisy[edytuj | edytuj kod]

Linki zewnętrzne[edytuj | edytuj kod]