Kombinacja norweska na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2014

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania
Kombinacja norweska na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2014
Nordic combined pictogram.svg
Zimowe Igrzyska Olimpijskie 2014
Soczi
2010 2018
Miejsce Russkije Gorki
Kompleks narciarsko-biathlonowy „Łaura”
Data 12 – 20 lutego 2014
Liczba konkurencji 3
Kombinacja norweska na
Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2014
Skocznia normalna/10 km wyniki
Skocznia duża/10 km wyniki
Drużynowo wyniki
Kwalifikacje

Kombinacja norweska na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2014 odbywała się w dniach 12–20 lutego 2014. Zawodnicy rywalizowali w trzech konkurencjach – skokach na normalnej skoczni/biegu na 10 km, skokach na dużej skoczni/biegu na 10 km oraz konkurencji drużynowej: skokach na dużej skoczni/sztafecie 4x5km. W zawodach kombinacji norweskiej startowali tylko mężczyźni.

Kwalifikacje[edytuj | edytuj kod]

Terminarz[edytuj | edytuj kod]

Data Konkurencja Godzina
12 lutego Normalna skocznia/10 km Skoki na normalnej skoczni 13:30 UTC+4 / 10:30 CET
Bieg na 10 km 16:30 UTC+4 / 13:30 CET
18 lutego Duża skocznia/10 km Skoki na dużej skoczni 13:30 UTC+4 / 10:30 CET
Bieg na 10 km 16:00 UTC+4 / 13:00 CET
20 lutego Drużynowo Skoki na dużej skoczni 12:00 UTC+4 / 9:00 CET
Sztafeta 4 × 5 km 15:00 UTC+4 / 12:00 CET

Zestawienie medalistów[edytuj | edytuj kod]

Konkurencja Złoto Wynik Srebro Wynik Brąz Wynik
Normalna skocznia/10 km Niemcy Eric Frenzel 23:50,2 Japonia Akito Watabe 23:54,4 Norwegia Magnus Krog 23:58,3
Duża skocznia/10 km Norwegia Jørgen Gråbak 23:27,5 Norwegia Magnus Moan 23:28,1 Niemcy Fabian Rießle 23:29,1
Drużynowo  Norwegia 47:13,5  Niemcy 47:13,8  Austria 47:16,9

Wyniki[edytuj | edytuj kod]

Normalna skocznia/10 km[edytuj | edytuj kod]

Miejsce Zawodnik Reprezentacja Czas Strata
Gold medal icon.svg Frenzel, EricEric Frenzel  Niemcy 23:50,2
Silver medal icon.svg Watabe, AkitoAkito Watabe  Japonia 23:54,4 +4,2
Bronze medal icon.svg Krog, MagnusMagnus Krog  Norwegia 23:58,3 +8,1
4. Pittin, AlessandroAlessandro Pittin  Włochy 23:59,5 +9,3
5. Moan, MagnusMagnus Moan  Norwegia 24:02,9 +12,7
6. Rydzek, JohannesJohannes Rydzek  Niemcy 24:07,5 +17,3
7. Runggaldier, LukasLukas Runggaldier  Włochy 24:09,9 +19,7
8. Rießle, FabianFabian Rießle  Niemcy 24:19,6 +29,4
9. Edelmann, TinoTino Edelmann  Niemcy 24:27,2 +37,0
10. Klemetsen, HåvardHåvard Klemetsen  Norwegia 24:28,4 +38,2

Duża skocznia/10 km[edytuj | edytuj kod]

Miejsce Zawodnik Reprezentacja Czas Strata
Gold medal icon.svg Gråbak, JørgenJørgen Gråbak  Norwegia 23:27,5
Silver medal icon.svg Moan, MagnusMagnus Moan  Norwegia 23:28,1 +0,6
Bronze medal icon.svg Rießle, FabianFabian Rießle  Niemcy 23:29,1 +1,6
4. Kircheisen, BjörnBjörn Kircheisen  Niemcy 23:29,6 +2,1
5. Gruber, BernhardBernhard Gruber  Austria 23:38,8 +11,3
6. Watabe, AkitoAkito Watabe  Japonia 23:39,0 +11,5
7. Lamy Chappuis, JasonJason Lamy Chappuis  Francja 23:43,9 +16,4
8. Rydzek, JohannesJohannes Rydzek  Niemcy 23:51,4 +23,9
9. Klemetsen, HåvardHåvard Klemetsen  Norwegia 23:52,0 +24,5
10. Frenzel, EricEric Frenzel  Niemcy 23:57,9 +30,4

Drużynowo[edytuj | edytuj kod]

Miejsce Reprezentacja Zawodnicy Czas Strata
Gold medal icon.svg  Norwegia Magnus Moan
Magnus Krog
Jørgen Gråbak
Håvard Klemetsen
47:13,5
Silver medal icon.svg  Niemcy Fabian Rießle
Björn Kircheisen
Johannes Rydzek
Eric Frenzel
47:13,8 +0,3
Bronze medal icon.svg  Austria Lukas Klapfer
Christoph Bieler
Mario Stecher
Bernhard Gruber
47:16,9 +3,4
4.  Francja Maxime Laheurte
Sébastien Lacroix
François Braud
Jason Lamy Chappuis
48:26,3 +1:12,8
5.  Japonia Akito Watabe
Yūsuke Minato
Hideaki Nagai
Yoshito Watabe
48:30,6 +1:17,1
6.  Stany Zjednoczone Todd Lodwick
Taylor Fletcher
Bill Demong
Bryan Fletcher
49:35,1 +2:21,6
7.  Czechy Tomáš Portyk
Tomáš Slavík
Miroslav Dvořák
Pavel Churavý
49:36,1 +2:22,6
8.  Włochy Armin Bauer
Lukas Runggaldier
Samuel Costa
Alessandro Pittin
50:04,7 +2:51,2
9.  Rosja Ernest Jahin
Nijaz Nabiejew
Iwan Panin
Jewgienij Klimow
52:49,8 +5:36,3

Bibliografia[edytuj | edytuj kod]