Snowboarding na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2014

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii
Skocz do: nawigacja, szukaj
Snowboarding na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2014
RR5111-0228R.jpg
Zimowe Igrzyska Olimpijskie 2014
Soczi
2010 2018
Miejsce Ekstrim-park Roza Chutor
Data 8 – 22 lutego 2014
Liczba konkurencji 10
Snowboarding na
Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2014
Slopestyle mężczyźni kobiety
Halfpipe mężczyźni kobiety
Snowboard cross mężczyźni kobiety
Slalom równoległy mężczyźni kobiety
Slalom gigant
równoległy
mężczyźni kobiety
Kwalifikacje

Konkurencje w snowboardingu podczas Zimowych Igrzysk Olimpijskich w 2014 roku rozgrywane są w dniach 8–22 lutego 2014 w Krasnej Polanie, oddalonej o 40 km od głównego miasta igrzysk – Soczi, w parku narciarskim Ekstrim-park Roza Chutor. W ramach igrzysk zawodnicy i zawodniczki walczą w pięciu konkurencjach: snowcrossie, half-pipe, slalomie równoległym, slalomie gigancie równoległym i slopestyle'u. Po raz pierwszy łącznie rozdanych będzie dziesięć kompletów medali, ponieważ do programu igrzysk dołączył slalom równoległy i slopestyle.


Rosa Khutor Extreme Park widok na metę snowboardowego Slopestyle'u, Snowboardcrossu, Giganta i Slalomu równoległego

Kwalifikacje[edytuj]

Terminarz[edytuj]

Data Konkurencja Godzina
6 lutego Slopestyle mężczyzn (kwalifikacje) 10:00 UTC+4 / 7:00 CET
Slopestyle kobiet (kwalifikacje) 14:00 UTC+4 / 11:00 CET
8 lutego Slopestyle mężczyzn 9:30 UTC+4 / 6:30 CET
12:45 UTC+4 / 9:45 CET
9 lutego Slopestyle kobiet 10:30 UTC+4 / 7:30 CET
13:15 UTC+4 / 10:15 CET
11 lutego Halfpipe mężczyzn 14:00 UTC+4 / 11:00 CET
19:00 UTC+4 / 16:00 CET
21:30 UTC+4 / 18:30 CET
12 lutego Halfpipe kobiet 14:00 UTC+4 / 11:00 CET
19:00 UTC+4 / 16:00 CET
21:30 UTC+4 / 18:30 CET
16 lutego Snowboard cross kobiet 11:00 UTC+4 / 8:00 CET
13:15 UTC+4 / 10:15 CET
17 lutego Snowboard cross mężczyzn 11:00 UTC+4 / 8:00 CET
13:30 UTC+4 / 10:30 CET
19 lutego Slalom gigant równoległy kobiet i mężczyzn 9:15 UTC+4 / 6:15 CET
13:00 UTC+4 / 10:00 CET
22 lutego Slalom równoległy kobiet i mężczyzn 9:15 UTC+4 / 6:15 CET
13:15 UTC+4 / 10:15 CET

Zestawienie medalistów[edytuj]

Konkurencja Złoto Wynik Srebro Wynik Brąz Wynik
Mężczyźni
Slopestyle Stany Zjednoczone Sage Kotsenburg 93,50 Norwegia Ståle Sandbech 91,75 Kanada Mark McMorris 88,75
Halfpipe Szwajcaria Iouri Podladtchikov 94.75 Japonia Ayumu Hirano 93.50 Japonia Taku Hiraoka 92.25
Snowboard cross Francja Pierre Vaultier Rosja Nikołaj Olunin Stany Zjednoczone Alex Deibold
Slalom równoległy Rosja Vic Wild Słowenia Žan Košir Austria Benjamin Karl
Slalom gigant równoległy Rosja Vic Wild Szwajcaria Nevin Galmarini Słowenia Žan Košir
Kobiety
Slopestyle Stany Zjednoczone Jamie Anderson 95,25 Finlandia Enni Rukajärvi 92,50 Wielka Brytania Jenny Jones 87,25
Halfpipe Stany Zjednoczone Kaitlyn Farrington 91,75 Australia Torah Bright 91,50 Stany Zjednoczone Kelly Clark 90,75
Snowboard cross Czechy Eva Samková Kanada Dominique Maltais Francja Chloé Trespeuch
Slalom równoległy Austria Julia Dujmovits Niemcy Anke Karstens Niemcy Amelie Kober
Slalom gigant równoległy Szwajcaria Patrizia Kummer Japonia Tomoka Takeuchi Rosja Alona Zawarzina

Wyniki[edytuj]

Mężczyźni[edytuj]

Slopestyle[edytuj]

Miejsce Zawodnik Reprezentacja Wynik Strata
Gold medal icon.svg Sage Kotsenburg  Stany Zjednoczone 93,50
Silver medal icon.svg Ståle Sandbech  Norwegia 91,75 +1,75
Bronze medal icon.svg Mark McMorris  Kanada 88,75 +4,75
4. Sven Thorgren  Szwecja 87,50 +6,00
5. Maxence Parrot  Kanada 87,25 +6,25
6. Jamie Nicholls  Wielka Brytania 85,50 +8,00
7. Peetu Piiroinen  Finlandia 81,25 +12,25
8. Yūki Kadono  Japonia 75,75 +17,75
9. Sebastien Toutant  Kanada 58,50 +35,00
10. Billy Morgan  Wielka Brytania 39,75 +53,75

Halfpipe[edytuj]

Miejsce Zawodnik Reprezentacja Czas
Gold medal icon.svg Iouri Podladtchikov  Szwajcaria 94,75
Silver medal icon.svg Ayumu Hirano  Japonia 93,50
Bronze medal icon.svg Taku Hiraoka  Japonia 92,25
4. Shaun White  Stany Zjednoczone 90,25
5. David Hablützel  Szwajcaria 88,50
6. Zhang Yiwei  Chińska Republika Ludowa 87,25
7. Shi Wancheng  Chińska Republika Ludowa 81,00
8. Tim-Kevin Ravnjak  Słowenia 72,25
9. Kent Callister  Australia 68,50
10. Danny Davis  Stany Zjednoczone 53,00

Snowboard cross[edytuj]

Miejsce Zawodnik Reprezentacja
Gold medal icon.svg Vaultier, PierrePierre Vaultier  Francja
Silver medal icon.svg Olunin, NikołajNikołaj Olunin  Rosja
Bronze medal icon.svg Deibold, AlexAlex Deibold  Stany Zjednoczone
4. de Le Rue, Paul-HenriPaul-Henri de Le Rue  Francja
5. Sivertzen, StianStian Sivertzen  Norwegia
6. Matteotti, LucaLuca Matteotti  Włochy
7. Eguibar, LucasLucas Eguibar  Hiszpania
8. Hill, KevinKevin Hill  Kanada
9. Jacob, TrevorTrevor Jacob  Stany Zjednoczone
10. Douschan, HannoHanno Douschan  Austria

Slalom równoległy[edytuj]

Miejsce Zawodnik Reprezentacja
Gold medal icon.svg Wild, VicVic Wild  Rosja
Silver medal icon.svg Košir, ŽanŽan Košir  Słowenia
Bronze medal icon.svg Karl, BenjaminBenjamin Karl  Austria
4. March, AaronAaron March  Włochy

Slalom gigant równoległy[edytuj]

Miejsce Zawodnik Reprezentacja
Gold medal icon.svg Wild, VicVic Wild  Rosja
Silver medal icon.svg Galmarini, NevinNevin Galmarini  Szwajcaria
Bronze medal icon.svg Košir, ŽanŽan Košir  Słowenia
4. Bussler, PatrickPatrick Bussler  Niemcy

Kobiety[edytuj]

Slopestyle[edytuj]

Miejsce Zawodniczka Reprezentacja Czas
Gold medal icon.svg Anderson, JamieJamie Anderson  Stany Zjednoczone 95,25
Silver medal icon.svg Rukajärvi, EnniEnni Rukajärvi  Finlandia 92,50
Bronze medal icon.svg Jones, JennyJenny Jones  Wielka Brytania 87,25
4. Candrian, SinaSina Candrian  Szwajcaria 87,00
5. Pančochová, ŠárkaŠárka Pančochová  Czechy 86,25
6. Shorr, KarlyKarly Shorr  Stany Zjednoczone 75,00
7. Bright, TorahTorah Bright  Australia 66,25
8. Derungs, IsabelIsabel Derungs  Szwajcaria 58,50
9. Könz, ElenaElena Könz  Szwajcaria 54,50
10 Gasser, AnnaAnna Gasser  Austria 51,75

Halfpipe[edytuj]

Miejsce Zawodniczka Reprezentacja Czas
Gold medal icon.svg Kaitlyn Farrington  Stany Zjednoczone 91,75
Silver medal icon.svg Torah Bright  Australia 91,50
Bronze medal icon.svg Kelly Clark  Stany Zjednoczone 90,75
4. Hannah Teter  Stany Zjednoczone 90,50
5. Rana Okada  Japonia 85,50
6. Cai Xuetong  Chińska Republika Ludowa 84,25
7. Sophie Rodriguez  Francja 79,50
8. Li Shuang  Chińska Republika Ludowa 73,25
9. Liu Jiayu  Chińska Republika Ludowa 68,25
10. Mirabelle Thovex  Francja 67,00

Snowboard cross[edytuj]

Miejsce Zawodniczka Reprezentacja
Gold medal icon.svg Samková, EvaEva Samková  Czechy
Silver medal icon.svg Maltais, DominiqueDominique Maltais  Kanada
Bronze medal icon.svg Trespeuch, ChloéChloé Trespeuch  Francja
4. Gulini, FayeFaye Gulini  Stany Zjednoczone
5. Żekowa, AleksandraAleksandra Żekowa  Bułgaria
6. Moioli, MichelaMichela Moioli  Włochy
7. Jacobellis, LindseyLindsey Jacobellis  Stany Zjednoczone
8. Brockhoff, BelleBelle Brockhoff  Australia
9. Gillings, ZoeZoe Gillings  Wielka Brytania
10. Meiler, SimonaSimona Meiler  Szwajcaria

Slalom równoległy[edytuj]

Miejsce Zawodniczka Reprezentacja
Gold medal icon.svg Dujmovits, JuliaJulia Dujmovits  Austria
Silver medal icon.svg Karstens, AnkeAnke Karstens  Niemcy
Bronze medal icon.svg Kober, AmelieAmelie Kober  Niemcy
4. Boccacini, CorinnaCorinna Boccacini  Włochy

Slalom gigant równoległy[edytuj]

Miejsce Zawodniczka Reprezentacja
Gold medal icon.svg Kummer, PatriziaPatrizia Kummer  Szwajcaria
Silver medal icon.svg Takeuchi, TomokaTomoka Takeuchi  Japonia
Bronze medal icon.svg Zawarzina, AlonaAlona Zawarzina  Rosja
4. Meschik, InaIna Meschik  Austria

Bibliografia[edytuj]