Narciarstwo dowolne na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2014

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania
Narciarstwo dowolne na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2014
Freestyle skiing pictogram.svg
Zimowe Igrzyska Olimpijskie 2014
Soczi
ZIO 2010 ZIO 2018
Miejsce Ekstrim-park Roza Chutor
Data 6 – 21 lutego 2014
Liczba konkurencji 10
Narciarstwo dowolne na
Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2014
Jazda po muldach mężczyźni kobiety
Slopestyle mężczyźni kobiety
Skoki akrobatyczne mężczyźni kobiety
Halfpipe mężczyźni kobiety
Skicross mężczyźni kobiety
Kwalifikacje

Konkurencje w narciarstwie dowolnym podczas Zimowych Igrzysk Olimpijskich w 2014 roku przeprowadzane są w dniach 8–21 lutego 2014 w Krasnej Polanie, oddalonej o 40 km od głównego miasta igrzysk – Soczi, w parku narciarskim Ekstrim-park Roza Chutor. W ramach igrzysk zawodnicy i zawodniczki walczą będą w pięciu konkurencjach: skicrossie, jeździe po muldach, skokach akrobatycznych, half-pipe i slopestyle'u. Po raz pierwszy łącznie rozdanych będzie dziesięć kompletów medali, ponieważ do programu igrzysk dołączył narciarski halfpipe i slopestyle.

Kwalifikacje[edytuj | edytuj kod]

Terminarz[edytuj | edytuj kod]

Data Konkurencja Godzina
6 lutego Jazda po muldach kobiet Kwalifikacje 18:00 UTC+4 / 15:00 CET
8 lutego Finał 22:00 UTC+4 / 19:00 CET
10 lutego Jazda po muldach mężczyzn Kwalifikacje 18:00 UTC+4 / 15:00 CET
Finał 22:00 UTC+4 / 19:00 CET
11 lutego Slopestyle kobiet Kwalifikacje 10:00 UTC+4 / 7:00 CET
Finał 13:00 UTC+4 / 10:00 CET
13 lutego Slopestyle mężczyzn Kwalifikacje 10:15 UTC+4 / 7:15 CET
Finał 13:30 UTC+4 / 10:30 CET
14 lutego Skoki akrobatyczne kobiet Kwalifikacje 17:45 UTC+4 / 14:45 CET
Finał 21:30 UTC+4 / 18:30 CET
17 lutego Skoki akrobatyczne mężczyzn Kwalifikacje 17:45 UTC+4 / 14:45 CET
Finał 21:30 UTC+4 / 18:30 CET
18 lutego Halfpipe mężczyzn Kwalifikacje 17:45 UTC+4 / 14:45 CET
Finał 21:30 UTC+4 / 18:30 CET
20 lutego Skicross mężczyzn Kwalifikacje 11:45 UTC+4 / 8:45 CET
Finał 13:30 UTC+4 / 10:30 CET
Halfpipe kobiet Kwalifikacje 18:30 UTC+4 / 15:30 CET
Finał 21:30 UTC+4 / 18:30 CET
21 lutego Skicross kobiet Kwalifikacje 11:45 UTC+4 / 8:45 CET
Finał 13:30 UTC+4 / 10:30 CET

Zestawienie medalistów[edytuj | edytuj kod]

Konkurencja Złoto Wynik Srebro Wynik Brąz Wynik
Mężczyźni
Jazda po muldach Kanada Alexandre Bilodeau 26,31 Kanada Mikaël Kingsbury 24,71 Rosja Aleksandr Smyszlajew 24,34
Slopestyle Stany Zjednoczone Joss Christensen 95,80 Stany Zjednoczone Gus Kenworthy 93,60 Stany Zjednoczone Nicholas Goepper 92,40
Skoki akrobatyczne Białoruś Anton Kusznir 134,50 Australia David Morris 110,41 Chińska Republika Ludowa Jia Zongyang 95,06
Halfpipe Stany Zjednoczone David Wise 92,00 Kanada Micheal Riddle 90,60 Francja Kevin Rolland 88,60
Skicross Francja Jean Frédéric Chapuis Francja Arnaud Bovolenta Francja Jonathan Midol
Kobiety
Jazda po muldach Kanada Justine Dufour-Lapointe 22,44 Kanada Chloé Dufour-Lapointe 21,66 Stany Zjednoczone Hannah Kearney 21,49
Slopestyle Kanada Dara Howell 94,20 Stany Zjednoczone Devin Logan 85,40 Kanada Kim Lamarre 85,00
Skoki akrobatyczne Białoruś Ałła Cuper 98,01 Chińska Republika Ludowa Xu Mengtao 83,50 Australia Lydia Lassila 72,12
Halfpipe Stany Zjednoczone Maddie Bowman 89,00 Francja Marie Martinod 85,40 Japonia Ayana Onozuka 83,20
Skicross Kanada Marielle Thompson Kanada Kelsey Serwa Szwecja Anna Holmlund

Wyniki[edytuj | edytuj kod]

Mężczyźni[edytuj | edytuj kod]

Jazda po muldach[edytuj | edytuj kod]

Miejsce Zawodnik Reprezentacja Wynik Strata
Gold medal icon.svg Bilodeau, AlexandreAlexandre Bilodeau  Kanada 26,31
Silver medal icon.svg Kingsbury, MikaëlMikaël Kingsbury  Kanada 24,71 +1,60
Bronze medal icon.svg Smyszlajew, AleksandrAleksandr Smyszlajew  Rosja 24,34 +1,97
4. Gagnon, Marc-AntoineMarc-Antoine Gagnon  Kanada 23,35 +2,96
5. Rejcherd, DmitrijDmitrij Rejcherd  Kazachstan 22,80 +3,51
6. Deneen, PatrickPatrick Deneen  Stany Zjednoczone 22,16 +4,15

Slopestyle[edytuj | edytuj kod]

Miejsce Zawodnik Reprezentacja Wynik Strata
Gold medal icon.svg Joss Christensen  Stany Zjednoczone 95,80
Silver medal icon.svg Gus Kenworthy  Stany Zjednoczone 93,60 +2,20
Bronze medal icon.svg Nicholas Goepper  Stany Zjednoczone 92,40 +3,40
4. Andreas Håtveit  Norwegia 91,80 +4,00
5. James Woods  Wielka Brytania 86,60 +9,20
6. Henrik Harlaut  Szwecja 84,40 +11,40
7. Aleksander Aurdal  Norwegia 81,80 +14,00
8. Russell Henshaw  Australia 80,40 +15,40
9. Bobby Brown  Stany Zjednoczone 78,40 +17,40
10. Øystein Bråten  Norwegia 66,40 +29,40

Skoki akrobatyczne[edytuj | edytuj kod]

Miejsce Zawodnik Reprezentacja Wynik
Gold medal icon.svg Kusznir, AntonAnton Kusznir  Białoruś 134,50
Silver medal icon.svg Morris, DavidDavid Morris  Australia 110,41
Bronze medal icon.svg Zongyang, JiaJia Zongyang  Chińska Republika Ludowa 95,06
4. Guangpu, QiQi Guangpu  Chińska Republika Ludowa 90,00

Halfpipe[edytuj | edytuj kod]

Miejsce Zawodnik Reprezentacja Wynik
Gold medal icon.svg Wise, DavidDavid Wise  Stany Zjednoczone 92,00
Silver medal icon.svg Riddle, MichealMicheal Riddle  Kanada 90,60
Bronze medal icon.svg Rolland, KevinKevin Rolland  Francja 88,60
4. Wells, JosiahJosiah Wells  Nowa Zelandia 85,60
5. Bowman, NoahNoah Bowman  Kanada 82,60
6. Wells, Beau-JamesBeau-James Wells  Nowa Zelandia 80,00
7. Blunck, AaronAaron Blunck  Stany Zjednoczone 79,40
8. Kemppainen, Antti-JussiAntti-Jussi Kemppainen  Finlandia 78,20
9. Sheehan, LyndonLyndon Sheehan  Nowa Zelandia 72,60
10. Valentin, BenoitBenoit Valentin  Francja 61,00

Skicross[edytuj | edytuj kod]

Miejsce Zawodnik Reprezentacja
Gold medal icon.svg Chapuis, Jean FrédéricJean Frédéric Chapuis  Francja
Silver medal icon.svg Bovolenta, ArnaudArnaud Bovolenta  Francja
Bronze medal icon.svg Midol, JonathanJonathan Midol  Francja
4. Leman, BradyBrady Leman  Kanada
5. Korotkow, JegorJegor Korotkow  Rosja
6. Flisar, FilipFilip Flisar  Słowenia
7. Niederer, ArminArmin Niederer  Szwajcaria
8. Eigler, FlorianFlorian Eigler  Niemcy

Kobiety[edytuj | edytuj kod]

Jazda po muldach[edytuj | edytuj kod]

Miejsce Zawodniczka Reprezentacja Wynik Strata
Gold medal icon.svg Dufour-Lapointe, JustineJustine Dufour-Lapointe  Kanada 22,44
Silver medal icon.svg Dufour-Lapointe, ChloéChloé Dufour-Lapointe  Kanada 21,66 +0,78
Bronze medal icon.svg Kearney, HannahHannah Kearney  Stany Zjednoczone 21,49 +0,95
4. Uemura, AikoAiko Uemura  Japonia 20,66 +1,78
5. Cox, BrittenyBritteny Cox  Australia 19,43 +3,01
6. Outtrim, ElizaEliza Outtrim  Stany Zjednoczone 19,37 +3,07

Slopestyle[edytuj | edytuj kod]

Miejsce Zawodniczka Reprezentacja Wynik Strata
Gold medal icon.svg Howell, DaraDara Howell  Kanada 94,20
Silver medal icon.svg Logan, DevinDevin Logan  Stany Zjednoczone 85,40 +8,80
Bronze medal icon.svg Lamarre, KimKim Lamarre  Kanada 85,00 +9,20
4. Segal, AnnaAnna Segal  Australia 77,00 +17,20
5. Dahlström, EmmaEmma Dahlström  Szwecja 75,40 +18,80
6. Tsubota, YukiYuki Tsubota  Kanada 71,60 +22,60
7. Summerhayes, KatieKatie Summerhayes  Wielka Brytania 70,60 +23,60
8. Bertagna, SilviaSilvia Bertagna  Włochy 69,60 +24,60
9. Bhend, EvelineEveline Bhend  Szwajcaria 63,20 +31,00
10. Herman, KeriKeri Herman  Stany Zjednoczone 50,00 +44,20

Skoki akrobatyczne[edytuj | edytuj kod]

Miejsce Zawodniczka Reprezentacja Wynik
Gold medal icon.svg Cuper, AłłaAłła Cuper  Białoruś 98,01
Silver medal icon.svg Xu Mengtao  Chińska Republika Ludowa 83,50
Bronze medal icon.svg Lassila, LydiaLydia Lassila  Australia 72,12
4. Li Nina  Chińska Republika Ludowa 46,02

Halfpipe[edytuj | edytuj kod]

Miejsce Zawodniczka Reprezentacja Wynik
Gold medal icon.svg Bowman, MaddieMaddie Bowman  Stany Zjednoczone 89,00
Silver medal icon.svg Martinod, MarieMarie Martinod  Francja 85,40
Bronze medal icon.svg Onozuka, AyanaAyana Onozuka  Japonia 83,20
4. Faivre, VirginieVirginie Faivre  Szwajcaria 78,00
5. Kuzma, JaninaJanina Kuzma  Nowa Zelandia 77,00
6. Sigourney, BritaBrita Sigourney  Stany Zjednoczone 76,00
7. Groenewoud, RosalindRosalind Groenewoud  Kanada 74,20
8. Jäger, MirjamMirjam Jäger  Szwajcaria 71,20
9. Drew, AnnalisaAnnalisa Drew  Stany Zjednoczone 66,40
10. Sheehan, AmyAmy Sheehan  Australia 40,60

Skicross[edytuj | edytuj kod]

Miejsce Zawodniczka Reprezentacja
Gold medal icon.svg Thompson, MarielleMarielle Thompson  Kanada
Silver medal icon.svg Serwa, KelseyKelsey Serwa  Kanada
Bronze medal icon.svg Holmlund, AnnaAnna Holmlund  Szwecja
4. David, OphélieOphélie David  Francja
5 Näslund, SandraSandra Näslund  Szwecja
6. Ofner, KatrinKatrin Ofner  Austria
7. Crema, KatyaKatya Crema  Australia
8. Smith, FannyFanny Smith  Szwajcaria

Bibliografia[edytuj | edytuj kod]