Dwór Mieroszewskich w Sosnowcu

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania
Dwór Mieroszewskich
Symbol zabytku nr rej. A/166/06
Ilustracja
Państwo

 Polska

Województwo

 śląskie

Miejscowość

Sosnowiec

Adres

ul.Dworska

Typ budynku

Pałac

Styl architektoniczny

Klasycystyczny

Architekt

Franciszek Maria Lancii

Inwestor

Józef Mieroszewski

Kondygnacje

2

Ukończenie budowy

1777

Ważniejsze przebudowy

1876

Pierwszy właściciel

Józef Mieroszewski

Kolejni właściciele

Jadwiga z Siemieńskich Mieroszewska, Jacek Siemieński, Chrystian Gustaw von Kramsta

Obecny właściciel

Pracownia Konserwacji Dzieł Sztuki

Położenie na mapie Sosnowca
Mapa konturowa Sosnowca, u góry znajduje się punkt z opisem „Dwór Mieroszewskich”
Położenie na mapie Polski
Mapa konturowa Polski, na dole znajduje się punkt z opisem „Dwór Mieroszewskich”
Położenie na mapie województwa śląskiego
Mapa konturowa województwa śląskiego, w centrum znajduje się punkt z opisem „Dwór Mieroszewskich”
Ziemia50°17′54,60″N 19°10′49,69″E/50,298500 19,180470

Dwór (pałac) Mieroszewskich w Sosnowcu-Zagórzu został wzniesiony w 1777 roku przez hrabiego Józefa Mieroszewskiego w miejsce drewnianego dworu modrzewiowego na szczycie wzniesienia zagórskiego. Jest to jeden z dwóch pałaców, które były w tym miejscu usytuowane. Zachowany w postaci szczątkowej park niegdyś otaczał dwór ze wszystkich stron. Miejsce parku obecnie zajmuje szpital nr 3.

Początkowo był to parterowy murowany dworek kryty naczółkowym dachem z facjatką na osi i balkonikiem. Do budowy konstrukcji budynku, szczególnie rusztowania dachowego, użyto belek z rozebranego dworku drewnianego.

W 1876 roku w trakcie przebudowy podwyższono cały budynek o piętro, a elewację frontową uzupełniono dwoma szczytami. Na początku lat 70. XX w., przed umieszczeniem w nim Pracowni Konserwacji Zabytków, została usunięta przybudówka od strony wschodniej, przez co bryła pałacu uzyskała symetrię. Obecnie ten klasycyzujący budynek jest pięcioosiowy, z trzyosiowym ryzalitem środkowym. Od strony północnej (frontowej), na osi, znajduje się ganek z dwiema kolumnami podtrzymującymi masywny balkon. Całość kryta jest czterospadowym dachem, przechodzącym od strony północnej w dwa szczyty. Od lat 70. XX wieku w dworze znajduje się Pracownia Konserwacji Dzieł Sztuki.

Linki zewnętrzne[edytuj | edytuj kod]